Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Anxietatea de performanta in cuplu

Gabriel Dinu

Suntem bombardati din toate partile de tot felul de articole, sfaturi sau carti despre cum sa avem relatia de cuplu perfecta. Sunt tot felul de “retete secrete” promovate care va asigura ca veti obtine acest lucru daca respectati anumite reguli, ca de exemplu: o viata sexuala “picanta”, comunicare eficienta, sinceritate, fidelitate, intelegere si lista poate continua.

Cerintele societatii noastre din acest punct de vedere s-au modificat mult de-a lungul timpului, iar noi suntem nevoiti sa ne adaptam. Astfel, parintii nostri au o alta viziune despre ce inseamna un cuplu care functioneaza, insa nu mai este aparent in concordanta cu tendintele actuale. Ei evitau sa discute deschis despre partea sexuala, si puneau accent pe alte aspecte mai putin tabu, in schimb acum sunt promovate exact acele parti ascunse in trecut. Atunci care este mentalitatea potrivita pentru a face parte dintr-un cuplu perfect?

Anxietatea de performanta sau “relatie de cuplu perfecta”?

Aceasta eticheta de relatie “perfecta” poate afecta multe cupluri si poate duce la ingrijorare excesiva si neliniste puternica datorata gandului ca legatura dintre parteneri nu este la nivelul dorit, deci nu indeplineste cerintele perfectiunii.

Anxietatea de performanta in cuplu poate da pe langa nelinistea excesiva de nereusita, si tendinta de a supraevalua consecintele negative ale greselii. Astfel daca unul dintre parteneri face o greseala minora, poate fi interpretata ca fiind ceva foarte grav si de neconceput pentru celalalt partener cu imaginea perfecta a cuplului. Un alt aspect de luat in calcul ar fi ca persoanele din jurul celor care pozeaza in cuplul perfect isi creaza si ei o imagine distorsionata, iar in anumite situatii aceste persoane pot pune o mai mare presiune pe parteneri, adancind si mai mult ideea de perfectionism.

Un nivel ridicat de perfectionism, caracterizat prin gandire absolutista si rigida de tipul “trebuie neaparat sa fie totul perfect” duce la invinuire excesiva si o permanenta stare de epuizare, stres, neliniste si chiar insatisfactie. Astfel, in timp, poate avea repercursiuni negative asupra relatiei de cuplu, care poate duce chiar si la o eventuala despartire datorata neconcordantei intre imaginea relatiei perfecte creata si relatia care nu indeplineste aceste criterii ideale.

Este ideal sa avem o relatie de cuplu perfecta, insa asa cum noi nu suntem perfecti pentru ca avem atat calitati cat si defecte, nici relatia nu poate fi. Raportandu-ne la acest aspect, relatia “perfecta” este cea in care partile esentiale de care are fiecare partener in parte are nevoie, sunt indeplinite. Astfel, fiecare relatie de cuplu este diferita si are nevoie de lucruri diferite pentru a functiona.

Tensiunile si certurile din cuplu sunt inevitabile. Evitarea lor doar pentru a nu crea tensiune in relatie poate duce la acumularea de frustrari reprimate, care cu timpul pot afecta serios armonia cuplului.

Psihoterapia va poate ajuta sa intelegti importanta invatarii din certuri si tensiunile existente in relatie, astfel incat sa se echilibreze si sa se dezvolte o relatie solida si armonioasa.

Prin urmare, daca intamplinati dificultati in relatia de cuplu, psihoterapia cognitiv comportamentala este una dintre cele mai eficiente metode de terapie care va poate ajuta sa gasiti acele elemente esentiale cu care relatia dumneavostra sa functioneze armonios.

Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca, va asteptam pe www.gandestesanatos.ro! Inscrierea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite si ele va pot ajuta sa intelegeti de ce apar aceste dificultati si veti invata impreuna cu psihoterapeutul cum sa le faceti fata cat mai bine si sa reusiti sa va bucurati de relatiile voastre cat mai mult!

Psiholog Mihaela Iote
0736.632.545
mihaela.iote@psihosolutii.ro
www.psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.