Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Anxietatea la locul de munca

Gabriel Dinu

Este un lucru cunoscut de majoritatea persoanelor faptul ca ne petrecem din ce in ce mai mult timp la locul de munca. Acest lucru se datoreaza in pricipal provocarilor din ce in ce mai mari din partea companiilor.

Totusi, in urma acestor eforturi multe persoane apeleaza la psihoterapie acuzand simptome care sunt in linie cu tulburarea de anxietate. Aceasta se caracterizeaza prin: o stare aproape permanentă de tensiune psihică, iritabilitate, neliniste, cateodata frica puternica, lipsă de încredere în propria persoană, incapacitate sau rezerve în asumarea unui risc, tremur, transpiratie, dureri de cap, senzatii de sufocare, ameteala, senzatii de amorteli si alte simptome neurovegetative.

Anxietatea la locul de munca este in principal resimtita in anumite situatii specifice.

Multe persoane care se confrunta cu stari de anxietate la locul de munca vor avea mari dificultati in concentrarea asupra sarcinilor pe care le au de facut zi de zi. Multi dintre ei vor avea tendinta de a amana in mod constant sarcini, ceea ce va duce la consecinte negative asupra performantei lor.

De asemenea, o temere foarte des intalnita in cazul persoanelor care se confrunta cu acest tip de stari de anxietate este si teama de a vorbi in public. Multe persoane vor spune ca se nu se simt in stare sa tina un discurs sau o prezentare in fata clientului sau a colegilor de teama sa nu se balbaie, sa nu fie evaluati negativ sau sa nu esueze. In mod paradoxal, fix acest stil de a gandi catastrofist imbinat cu o gandire de tipul citirii viitorului („Daca sunt rugat sa tin o prezentare nu ma voi descurca, ma voi balbai, iar acest lucru va absolut ingrozitor”) sunt reteta perfecta pentru o stare accentuata de teama ceea ce se va termina cu o stare de anxietate, poate chiar cu panica insotita de manifestari fiziologice (inrosire, transpiratii, batati puternice ale inimii, senzatie de sufocare, etc).

Totodata, multe persoane care apeleaza la ajutor psihoterapeutic pentru a reusi sa isi explice si sa isi controleze starile de anxietate de la locul de munca vor spune ca le este teama sa discute cu superiorul lor. De cele mai multe ori, din experienta profesionala, am aflat ca sursa acestui tip de anxietate este frica de a primi feedback negativ sau de a fi sanctionat. Multi oameni vor spune: „Daca gresesc ceva, acest lucru va fi ingrozitor, pentru ca eu trebuie sa fac lucrurile foarte bine!” Acest stil de a gandi este de cele mai multe ori responsabil pentru mare parte a starii de anxietate pe care o resimtim la serviciu.

Ce putem face daca ne confruntam cu acest tip de anxietate?

In primul rand, avand in vedere ca anxietatea este o emotie, aceasta va fi provocata de un anumit stil de a gandi. De multe ori un ritm de munca alert ne va „ajuta” in dezvoltarea unui stil de a gandi radical, absolutist si de multe ori inflexibil. Ganduri de tipul: „Daca nu fac aceasta sarcina foarte bine atunci seful ma va crede incompetenta” „ Trebuie sa fiu placuta de colegii mei altfel nu sunt o persoana destul de buna” si asa mai departe sunt comune in randul persoanelor cu stari de anxietate la serviciu.

Astfel incat, unul dintre primele lucruri pe care ati putea sa le faceti ar fi ca, atunci cand treceti prin stari ca cele descrise mai sus, sa deveniti un pic atenti la dvs si la gandurile voastre din acel moment. Nu cumva gandesc un pic cam radical? Nu cumva am vreo asteptare nerealista de la mine?

Mai departe este important sa devenim constienti de faptul ca o astfel de stare prelungita si lasata netratata poate duce de la sindrom „Burn out” pana la stari accentuate de anxietate, panica si chiar stari depresive. Intr-un final, toate aceste emotii negative extreme vor avea efecte negative pe termen lung asupra performantelor noastre, asupra vietii sociale si de multe ori chiar si asupra vietii de familie. De aceea este important sa ne adresam unui psihoterapeut care va poate ajuta sa va explicati de unde vin aceste stari si ce puteti face astfel incat sa reusiti sa va simtiti mai bine si sa va imbunatatiti atat performantele cat si calitatea vietii.

Este bine de stiut ca psihoterapia cognitiv comportamentala are o rata de succes foarte buna in tratarea acestor stari de anxietate sau depresie la locul de munca. Impreuna cu un psihoterapeut veti afla ce se intampla in mintea dvs atunci cand treceti prin aceste stari, care sunt unele dintre modurile de a gandi irationale care ne afecteaza atat de tare si negativ emotiile noastre. Apoi, folosind tehnici si exercitii specifice veti incepe impreuna cu psihoterapeutul schimbarea acestui stil de a gandi cu unul mai rational, mai logic, astfel incat starile dvs negative sa se diminueze.

Daca nu locuiti in Bucuresti sau va este greu sa ajungeti la cabinet, va puteti inscrie in aplicatia online www.gandestesanatos.ro – aici inscrierea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite, iar ele va vor ajuta sa intelegeti diferenta dintre emotiile negative folositoare si cele nefolositoare, dar si cum va putem ajuta sa controlati acele emotii care va impiedica sa va bucurati de viata!

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.