Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cand sa incep psihoterapia?

Gabriel Dinu

Foarte des aud de la oamenii din jurul meu diferite mituri legate de psihoterapie. Unul dintre ele se refera la ideea ca trebuie sa ai probleme foarte grave ca sa mergi la psiholog si ca lucrurile cu care ei se confrunta, desi poate sunt dificile, chinuitoare si le afecteaza viata semnificativ, nu sunt suficient de intense incat sa ceara ajutor pentru ele. Cand am decis ca avem voie sa cerem ajutor doar daca indeplinim anumite criterii? De ce nu ne oferim permisiunea sa mergem in aceasta directie fara sa ne cerem scuze sau sa simtim rusine pentru acest lucru?

Nu este nevoie sa ne aflam in momente critice, sa avem o tulburare mentala sau sa ne confruntam cu ceva ce poate fi considerat grav din punct de vedere obiectiv pentru a incepe terapia. Merita sa ne gandim la faptul ca existenta umana in general implica suferinta si ca viata poate veni de multe ori cu evenimente extrem de dure si grele. Terapia implica de fapt dobandirea de strategii care sa ne ajute sa ne facem viata mai usoara si sa ne gestionam nivelul de stres.

Cel mai bun moment in care sa incepi terapia este atunci cand nu esti intr-o perioada de criza. Daca ne gandim la sanatatea noastra fizica, nu ne dorim ca prima noastra intalnire cu un medic sa fie la urgente cand avem un atac de cord. In acel moment scopul principal este ca el sa ne mentina in viata. In mod ideal, mergem la medic regulat pentru a verifica ce se intampla cu noi, pentru a avea informatii despre starea noastra de sanatate, pentru a ne face un plan prin care sa evitam anumite probleme de sanatate si pentru a nu ajunge la un atac de cord. Acest lucru se aplica si in legatura cu sanatatea noastra mentala. Momentul cel mai potrivit pentru a incepe acest proces este inainte de a fi in criza pentru a ne putea dezvolta astfel obiceiuri sanatoase care sa ne ajute sa evitam asemenea momente chinuitoare.

Evitarea acestui lucru poate duce la intensificarea distresului nostru. Cu cat cautam mai repede ajutor, cu atat ne va fi mai usor sa depasim problema cu care ne confruntam, vom face asta intr-un timp mai scurt si cu mai putin stres implicat.

De cele mai multe ori, putem evalua momentul in care este bine sa incepem terapia uitandu-ne la cat de bine putem sa facem fata la ceea ce ni se intampla, analizand daca ne simtim coplesiti sau daca ne este afectata abilitatea noastra de a functiona.

Merita sa apelezi la psihoterapie si daca:

• Treci printr-o schimbare majora in viata ta (de exemplu schimbarea locului de munca, mutarea in alt oras sau in alta tara, aparitia unui copil)

• Treci printr-un eveniment negativ (pierderea job-ului, finalizarea unei relatii, pierderea unei persoane dragi)

• Te confrunti cu probleme in relatia de cuplu sau in alte relatii din viata ta

• Ai dificultati de adaptare la locul de munca, in sarcinile pe care le ai de indeplinit sau in relatiile cu colegii sau supervizorii tai

• Vrei sa iti schimbi anumite obiceiuri nesanatoase (de exemplu renuntatul la fumat, consumul de substante, mancatul compulsiv) sau sa ai un stil de viata echilibrat

• Ai probleme de sanatate pe care iti este greu sa le gestionezi

• Resimti un nivel de stres ridicat in viata ta, te simti coplesit sau neajutorat

• Ai probleme cu somnul si nu reusesti sa te odihnesti

• Te confrunti cu emotii intense de anxietate, deprimare, furie

• Iti este greu sa te concentrezi la munca sau la activitatile zilnice

• Ai dificultati in organizarea timpului, in setarea obiectivelor si in gasirea motivatiei

• Te ingrijorezi excesiv, te gandesti la cele mai negative scenarii si te simti des nelinistit si agitat

• Simti ca nu te mai intereseaza activitatile care iti faceau placere in trecut sau ai o stare generala de nefericire

• Problemele tale nu par sa se rezolve sau sa fie mai putin intense desi depui efort in acest sens si primesti ajutor de la oamenii apropiati tie

Terapia te poate ajuta sa ai o viata mai fericita, mai sanatoasa si mai productiva. Inceperea terapiei nu este un pas usor. Este normal sa te simti ingrijorat in legatura cu acest lucru si este important sa impartasesti emotiile tale cu terapeutul tau si impreuna sa gasiti modalitati prin care sa iti fie mai usor, indiferent care sunt motivele pentru care ai apelat la ajutor.

Daca te confrunti cu o problema psihologica te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, poti intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizati o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.