Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Ce este bun si ce este rau in anxietate?

Gabriel Dinu

Aud frecvent de la clientii mei faptul ca si-ar dori sa nu mai simta niciodata anxietate, tocmai datorita impactului extrem de negativ pe care aceasta il are in sfere diverse ale vietii lor. Desi este neplacuta si dificila aceasta experienta, atat pentru persoanele care se confrunta cu ea, cat si pentru cei din anturajul lor, este important de inteles si ce anume este bun atunci cand vorbim de anxietate.

Uneori, anxietatea are parte de critici nemeritate. La fel ca in cazul alcoolului, mancarii fast-food si jocurilor de noroc, orice lucru ramane inofensiv atata vreme cat ai parte de el cu moderatie, iar anxietatea nu face exceptie. De fapt, o anumita doza de anxietate poate fi chiar utila. Imbunatateste performanta fizica si mentala, combate oboseala si ii motiveaza pe oameni sa faca lucruri pe care altfel ar evita sa le faca. Prin diferitele sale manifestari fizice, anxietatea joaca un rol important in comunicare. Poate transmite cuiva ca ne simtim inconfortabil, emotionati sau chiar ca ne temem. Poate fi adevarat si util mai ales pentru membrii unor grupuri culturale care nu se simt prea confortabil cu ideea de a da glas temerilor si emotiilor in fata unor oameni din afara retelei lor sociale inchise. Anxietatea poate comunica, de asemenea, interes si atractie fata de o alta persoana. Un barbat a carui voce tremura ori de cate ori se afla in preajma unei femei atragatoare sau o adolescenta care evita contactul vizual si roseste in prezenta unui potential partener pentru bal, sunt doar cateva exemple in acest sens.

Asadar, cand devine o problema anxietatea? Depinde. Asa cum am amintit anterior, anxietatea face parte din cultura noastra. Daca nu resimti macar o forma usoara de anxietate, atunci probabil ca ar trebui sa te intrebi care ar putea fi motivele pentru care nu o resimti. Totusi, o regula de bun simt este aceea ca, daca anxietatea produce perturbari persistente si grave in zone majore ale vietii tale (familie, serviciu, relatii sociale), atunci probabil ca reprezinta o problema.

Dar ce inseamna o “perturbare grava”? Depinde de persoana. Cu totii reactionam diferit la diferite tipuri si niveluri de stres si anxietate. De exemplu, daca o profesoara este ingrijorata in privinta posibilitatii ca elevii sai sa nu intruneasca standardele de performanta ale scolii in luna urmatoare si in consecinta, se confrunta cu cateva nopti de insomnie, atunci probabil ca aceasta va fi considerata mai degraba ca o neplacere temporara. Totusi, daca aceeasi profesoara are in permanenta probleme cu somnul, fapt care o face sa primeasca un avertisment pentru ca vine tarziu la serviciu sau daca se confrunta cu o crestere a iritabilitatii care duce la mai multe certuri intre ea si sotul ei, atunci probabil ca problema necesita atentie. Nu inseamna ca este “bolnava” sau “nebuna”, ci poate insemna ca are nevoie de ajutor suplimentar pentru a face fata dificultatilor normale ale vietii.

Pornind de la toate aceste informatii, putem concluziona faptul ca anxietatea nu este neaparat daunatoare decat in masura in care aceasta duce la disfunctionalitatea persoanei in arii diverse ale vietii sale.

Daca si tu te confrunti cu anxietatea si iti doresti sa scapi de ea, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.