Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum gestionam gandurile care ne duc la deprimare

Gabriel Dinu

Una dintre cele mai chinuitoare emotii cu care ne putem confrunta este deprimarea. Aceasta emotie apare atunci cand am suferit o pierdere sau am avut un esec intr-un domeniu important pentru noi, si simtim ca acest lucru ne afecteaza autonomia, functionarea sau relatiile cu cei din jur. Cand simtim deprimare putem avea tendinta de a ne concentra excesiv pe aspectele negative ale situatiei prin care am trecut si poate aparea si acel sentiment de lipsa de speranta.

Aceasta emotie apare cel mai des din combinatia a doua tipuri de ganduri irationale: asteptari nerealiste cu privire la propria persoana (trebuie neaparat) si evaluarea negativa globala. De exemplu: „Trebuia sa ma descurc bine la prezentarea de la munca si nu am reusit, sunt incompetent”, „Nu trebuia sa fac aceasta greseala, sunt incapabila”, „Trebuia ca relatia aceasta sa nu se finalizeze si ea a esuat, sunt un ratat”.

Am discutat in articolele anterioare despre cum putem gestiona gandurile care ne duc la anxietate si la furie, iar mai jos puteti vedea cum facem asta pentru gandurile care ne duc la deprimare.

Cum putem sa punem la indoiala aceste ganduri?

Trebuie neaparat (Asteptare nerealista cu referire la propria persoana) → Cerinta flexibila (Imi doresc si fac tot ce tine de mine)

• Cu ce ma ajuta ca imi setez asteptari atat de ridicate cu privire la mine?

• De ce trebuie neaparat ca in aceasta situatie sa indeplinesc aceste asteptari?

• Oare este realist ca avand in vedere etapa prin care trec, contextul in care sunt si factorii care ma influenteaza sa ma astept de la mine la acest lucru care eu cred ca trebuie sa se intample?

Evaluarea globală (Etichetarea) → Acceptarea neconditionata si evaluare comportamentelor

• Ce inseamna ca cineva are eticheta de prost/rau/incapabil?

• Care sunt exemplele, experientele din trecut care sunt exceptie de la eticheta pe care mi-am pus-o?

• Oare oamenii pot sa fie in totalitate buni sau rai? Pot sa fie perfecti in absolut orice situatie?

• Cunosc pe cineva care sa fie perfect sau care sa aiba doar comportamente pozitive tot timpul? Atunci de ce astept acest lucru de la mine?

• Valoarea mea ca persoana scade doar pentru ca azi am avut o performanta mai putin buna sau am facut o greseala?

• Daca maine am o performanta ridicata si nu fac greseli imi creste valoarea mea ca persoana?

• Daca faptul ca am un esec/comportament indezirabil ma face o persoana proasta/slaba/nevaloroasa inseamna ca toti care au aceste comportamente si esecuri, adica fiecare om de pe planeta, e prost/ incapabil/nevaloros?

• Ma ajuta sa imi pun aceasta eticheta?

Daca te confrunti cu o problema psihologica te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, poti intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizati o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.