Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum rezistam poftelor alimentare. Strategii anti – pofte.

Gabriel Dinu

Abtinerea de la pofte este una dintre sarcinile cele mai dificile pentru persoanele care isi doresc sa piarda in greutate. Multe persoane care se lupta cu kilogramele in plus au reale dificultati sa faca fata tentatiilor care apar. Poftele apar puternic de obicei in primele saptamani sau zile de dieta. O data ce limitezi numarul datilor in care mananci lucrurile la care poftesti sau opresti cu totul mancatul anumitor alimente (de obicei dulciuri sau rontaieli), poftele se vor dezintensifica.

Totusi, sa ca poti ajunge in acest punct e important sa te opresti din a ceda tentatiilor. Persoanele care incearca sa slabeasca nu se limiteaza doar la o bucatica sau o parte din alimentul la care poftesc, ci in cele mai multe situatii il termina.

Sa inveti sa astepti sa iti treaca pofta va insemna ca in timp iti vei imbunatati abilitatea de a rezista la ele. Cu cat mai des si mai mult prelungesti momentul in care cedezi tentatiei cu atat mai putin dese sau mai putin tentante vor deveni poftele. In timp, vei reusi sa constientizezi senzatia de pofta, dar iti vei putea spune: „E in regula, simt pofta, dar stiu ca ii pot rezista si stiu ca pot sa nu cedez.”

Primul pas in aceasta directie este sa inveti sa raspunzi momentelor in care simti pofta. Asta e de multe ori mai simplu decat cred cei mai multi oameni. Poftele incep sa cedeze in momentul in care te decizi sa nu cedezi si cresc in intensitate in momentul in care esti indecisa daca sa cedezi sau nu.

In acest articol imi propun sa discut mai multe despre cele mai bune tehnici de a rezista poftelor.

Cum masori poftele: simplu. Monitorizeaza momentele in care simti aceasta senzatie, cat timp dureaza, cat de intensa este.

Cum rezisti poftelor. Strategii anti – pofte.

1. tehnici mentale:

– spune-ti ca e doar o pofta si ca e neplacuta, dar nu e insuportabila.

– rezista ferm. Spune-ti ca sub nicio forma nu vei ceda acestei tentati. Aminteste-ti ca nu vrei sa intaresti muschiul cedarii la pofte si tentatii, ci iti doresti sa intaresti muschiul rezistentei. Intreaba-te daca intr-adevar a ceda acestei tentatii va fi atat de satisfacator pe cat iti imaginezi si gandeste-te ca aceasta cedare iti poate afecta increderea in tine.

– nu-ti da optiunea sa cedezi tentatiei. Partea cea mai dificila la o pofta este indecizia: “Imi doresc sa mananc asta atat de mult, dar nu e bine…“ O data ce iti spui: “Nu ai de ales, nu mananci asta”, lucrurile vor deveni mai usoare. Desigur ca pot aparea si ganduri de tipul: “dar nu pot sa ma abtin, e atat de rau, e insuportabil ca trebuie sa fac asta”. Aminteste-ti ca nu e insuportabil! E foarte neplacut, dar nu vei muri din asta, iar increderea in tine nu va fi afectata. In cateva momente vei fi foarte mandra de tine!

– imagineaza-ti ce se va intampla daca cedezi. Imagineaza-ti ca cedezi poftei, ca mananci ce iti doresti si imagineaza-ti gustul alimentului. Apoi, imagineaza-ti scenariul de dupa. Cum te vei simti? Adu-ti aminte de toate momentele in care ti-ai promis ca nu vei mai face asta si totusi ai facut-o, de cat de vulnerabila si fara control asupra comportamentului tau te-ai simtit.

Acum ca vezi tot scenariul – crezi ca mai e o idee buna sa mananci asta acum?

– adu-ti aminte de ce e important sa rezisti poftelor. Noteaza toata motivele pentru care e important sa iti pastrezi greutatea. Nu vei reusi sa iti atingi aceste obiective daca vei continua sa cedezi poftelor. E important sa inveti abilitatea de a rezista lor asa incat sa nu fii mereu in pericol sa reacumulezi kilogramele pierdute.

2. tehnici comportamentale

Daca inca te simti tentata sa cedezi poftei dupa ce ai incercat toate tehnicile mentale, incearca cu una dintre tehnicile comportamentale de mai jos:

1. Distanteaza-te fizic de mancarea la care poftesti. Fie alegi sa pui alimentul intr-un loc in care sa nu il vezi sau sa il arunci, fie pleci din camera in care se afla alimentul sau de langa el. Daca stai la masa si e o tava cu prajituri acolo, aseaza-te pe canapea sau undeva unde sa nu ai acces facil la tentatie.

2. Bea ceva cu putine calorii sau chiar fara calorii.

3. Relaxeaza-te. Incearca sa iti relaxezi corpul asa incat sa scapi de tensiunea neplacuta care poate duce la cedare. Incearca sa respiri lent, inspirand pe nas si expirand pe gura. Incearca tehnica asta timp de trei minute, iar la final ar trebui sa te simti mai calma si mai in control.

4. Distrage-ti atentia. Poti folosi orice activitate ca sa faci acest lucru si nu uita ca la final sa notezi pe caiet care au fost cele mai eficiente.

A incepe si a mentine pe termen lung un regim alimentar sanatos poate fi foarte provocator. Multe persoane renunta repede sau se simt putin motivate. Din fericire, cabinetul nostru desfasoara un program psihologic de slabit care are rolul de a oferi ghidaj si asistenta persoanelor care isi doresc sa slabeasca. Impreuna cu un psihoterapeut vei intelege de ce pana acum nu ai reusit sa iti schimbi regimul alimentar, vei invata tehnici clare prin care sa controlezi gandurile sabotore care apar in timpul dietei si vei avea permanent un partener de nadejde in acest proces.

Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, te asteptam pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.