Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Frica de a simti

Gabriel Dinu

In zilele noastre, cu precadere in cultura vestica, fericirea si placerea sunt valori foarte des promovate, atat de des incat la primele semne de tristete sau disconfort, majoritatea din noi reactioneaza cu frica si evitare. Windy Dryden, unul din pionierii terapiei rational-emotive si comportamentale, spune ca generatia noastra este generatia confortului si ca nu rar se intalneste cu replica “Nu o sa fac cutare lucru pentru ca m-as simti inconfortabil”. Pana la un punct e de inteles: ca fiinte vii este firesc sa cautam placerea si sa evitam suferinta, insa cand dezvoltam o frica fata de sentimente sau emotii mai putin placute si ne e foarte greu sa toleram frustrarea cand le simtim, aceasta alergare dupa placere poate fi problematica. Mai jos voi enumera cateva exemple legate de cum ne poate afecta frica de emotii.

In primul rand, daca grupam emotiile in emotii pozitive si emotii negative, si consideram ca cele negative sunt rele si de evitat, pierdem din vedere rolul adaptativ pe care il poate avea o emotie precum tristetea sau ingrijorarea. Astfel, putem rata mesaje importante pe care creierul ni le transmite. Evitand sau suprimand o emotie negativa care apare, nu ne dam sansa sa ne intelegem pe noi insine si sa vedem de ce anume avem nevoie, ce aspecte din viata noastra merita o atentie mai mare sau care sunt valorile si lucrurile importante pentru noi.

In al doilea rand, in spatele fricii de emotii de multe ori se afla credinta ca daca nu scapam de emotii sau nu le controlam in vreun fel, ele vor creste in intensitate pana vor deveni insuportabile. Aceasta credinta ne poate “urmari” si la primul semnal ca in corpul nostru se intampla ceva, sa reactionam puternic. Cat este de plauzibil totusi acest scenariu, in care emotiile cresc si ne acapareaza? Ce emotii stim sa dureze la nesfarsit sau sa creasca atat de mult incat sa depaseasca capacitatea noastra de a le simti? Doar pentru ca inca nu am gasit variante alternative la unele ganduri negative pe care le avem sau la modalitatile dezadaptative de a face fata emotiilor, nu inseamna ca emotiile, in sine, sunt periculoase sau de nesuportat. Ci doar ca e nevoie sa ne raportam la ele intr-un mod mai sanatos. Strategiile ineficiente de reglare emotionala precum ruminatia sau consumul de substante cresc sansele ca emotiile negative sa persiste pe termen lung, pe cand acceptarea, modificarea gandurilor sau tehnici de reducere a activarii fiziologice (relaxare, meditatie) scad semnificativ aceste sanse. Dar chiar si in cazul in care folosim strategii mai putin eficiente de reglare a emotiilor, felul in care suntem construiti nu permite emotiilor sa creasca incontinuu si sa depaseasca un prag de suportabilitate al organismului. In loc sa vedem emotiile ca un bulgare de zapada care coboara pe partie si se face din ce in ce mai mare, putem sa ni le inchipuim ca norii de pe cer care care vin si pleaca, cea de-a doua metafora descriind mult mai bine felul in care functioneaza emotiile.

In al treilea rand, un “loc special” in ierarhia fricilor legate de emotii, il ocupa frica fata de rusine. Fie ca ne-am confruntat la un moment dat cu situatii umilitoare, fie nu ni s-a intamplat niciodata ceva extrem de umilitor insa anticipam ca oricand ni se poate intampla asta, aceasta fuga de a nu ne simti rusinati poate sa fie mult mai obositoare si costisitoare decat daca am trece efectiv prin situatia de care ne temem. Rusinea poate sa dea nastere la senzatii viscerale puternice si primul instinct sa fie cel de a ne ascunde. Dar de aici pana la “a intra in pamant de rusine” este o cale lunga, si doar neacceptarea si indisponibilitatea noastra de a o simti ii da atata putere asupra noastra. Oare merita tot efortul pe care il investim in evitarea rusinii? Sau am putea sa ne canalizam resursele spre ceva mai productiv, alegand sa acceptam situatiile in care ne-am putea simti rusinati ca parte din viata?

In concluzie, emotiile noastre pot sa ajunga sa fie obiectul unei frici uneori destul de intense, lucru usor de inteles intr-o societate care valorizeaza atat de mult fericirea si placerea. Insa schimbandu-ne perspectiva din care vedem disconfortul creat de anumite emotii, impactul pe care il are aceasta frica poate fi redus. Astfel putem lua ce e bun din aceasta frica, adica motivatia sa cautam placerea si fericirea fara a ne inspaimanta cand din diverse motive experimentam stari mai putin placute sau perioade in care nu simtim fericire.

Daca ai nevoie de indrumare pentru a te raporta cat mai sanatos la emotiile tale, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Pacurar

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.