Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Greata, voma si detresa abdominala in anxietate

Gabriel Dinu

Cati dintre noi nu am avut stare de greata, detresa abdominala sau chiar voma macar o data? Ati descoperit insa si cauza? Cand apar aceste simptome si de ce apar?

Cei mai multi dintre noi am avut greata, am vomat sau am avut dureri abdominale puternice cel putin o data si stim cat de neplacut poate fi. Cand aceste simptome apar mai des, ele ne pot afecta calitatea vietii si ne pot limita in multe din activitatile zilnice.

Multe persoane pot sa experimenteze astfel de simptome inaintea unor evenimente importante, in timpul lor sau chiar zilnic. Acest lucru poate afecta foarte mult modul in care ne desfasuram activitatile zilnice si ne poate determina sa acordam mai multa atentie aspectelor ce tin de iesirea din aceste situatii (avem la noi in permanenta medicamente pentru greata si voma, mergem des la toaleta, ne asiguram ca in locul in care urmează sa mergem este o toaleta, etc.) si nu neaparat pe activitatile in sine.

Dar care este cauza aparitiei acestor simptome?

Greata, detresa abdominala sau voma nu sunt boli in sine. Ele sunt simptome ale unor afectiuni sau urmarea unor alimente ingerate, iar pentru a identifica in ce categorie se incadreaza este necesar sa ne facem o idee despre posibilele cauze.

Unele din cauzele medicale destul de des intalnite sunt: afectiunile digestive, intoxicatiile alimentare, indigestie, afectiuni ale stomacului si colonului, raul de miscare, inceputul unei sarcini, expunerea la substante chimice, afectiuni ale vezicii biliare, diverse virusuri si anumite mirosuri.

Celelalte cauze care nu tin de latura medicala, pot dezvolta in perioade de stres emotional puternic anxietate cu / fara atacuri de panica. In acest fel, simptomele de greata, voma sau detresa abdominala apar in momente de stres si neliniste prelungite si cel mai des sunt insotite si de unul sau mai multe din simptomele atacului de panica: transpiratii, palpitatii, tremurat, senzatie de sufocare, ameteala, furnicaturi, frisoane sau valuri de caldura, derealizare sau depersonalizare, frica de nu „innebuni”, frica de moarte.

Anxietatea poate face mai dificila procesarea produselor alimentare pentru corpul nostru. De aceea, multi oameni cu anxietate indelungata pot suferi de sindromul colonului iritabil (IBS), care se manifesta prin aceleasi simptome.

Pentru a determina daca anxietatea este cauza starilor neplacute este necesar sa fim atenti la evenimentele stresante din viata noastra. In acest sens puteti cere ajutorul unui psihoterapeut pentru a face o evaluare a simptomelor si apoi a stabili un tratament corespunzator.

Cum apare greata, voma sau detresa abdominala in cadrul anxietatii?

Sa presupunem ca ne aflam la locul de munca si avem o stare fizica de rau, asa cum mai avem majoritatea dintre noi, fie din cauza oboselii, a faptului ca nu am mancat sau a stresului dintr-o perioada mai dificila prin care trecem. Atunci pot aparea diverse simtome: ameteala, senzatie de sufocare, stare de lesin etc. In urmatoarele zile, tot la locul de munca, pot aparea gandurile cu privire la starea de rau avuta anterior: “Daca mi se face iar rau? O sa vada colegii si o sa ma fac de ras!”, “Daca mi se face rau si de data asta chiar lesin?” sau “Fac infarct si mor!”

Aceste ganduri negative vor determina teama,care se va traduce la nivelul emotiilor prin teama. Aceasta teama, desi poate nu este foarte intensa, va declansa la nivelul instinctului meu ideea de pericol. Atunci cand suntem in pericol avem doua posibilitati de a actiona: fuga sau lupta, ambele presupunand efort. Acest lucru inseamna ca desi am putina frica, corpul meu este pregatit pentru a face un efort, iar acest lucru se va realiza prin intermediul hormonilor stresului. Unul dintre acestia este cortizolul, ce are un rol antiinflamator si care poate produce aciditate pe tractul digestiv. Anxietatea poate determina organismul sa functioneze anormal si prin aciditatea crescuta in organism, poate provoca o serie de tulburari gastrice si intestinale, inclusiv greata, varsaturi, balonare, diaree, „nod in stomac”, constipatie, sindromul de intestin iritabil si stare generala de rau la stomac.

Este foarte important sa identificam cauzele exacte pentru a sti ce tratament sa urmam in combatererea simptomelor. Putem lua in calcul anxietatea atunci cand simptomele apar inaintea unor evenimente stresante, in timpul lor sau chiar dupa acestea. Greata, voma si/sau detresa abdominala pot precede, insoti, sau sa urmeze unui episod de nervozitate, anxietate, panica, stres ridicat.

Greata, voma sau detresa abdominala pot aparea din alte cauze pe o perioada mai indelungata (indigestie, afectiuni ale stomacului, etc.), iar noi putem interpreta intr-un mod catastrofal ceea ce simtim: “Daca am ceva grav la stomac?”, ”Daca am cancer, e ingrozitor!” Atunci cand facem asta, instinctul considera ca suntem in pericol si prin acelasi process descris mai sus, se elibereaza in organism hormonii stresului, printre care si cortizolul care ne poate accentua simptomele iar asta ne poate conduce in cele din urma catre un cerc vicios.

In urma evaluarii initiale in cadrul sedintelor de psihoterapie se poate determina daca acele simptome au intr-adevar ca si cauza anxietatea sau este necesar un consult de specialitate pentru a trata problema din punct de vedere medical.

Cu ajutorul psihoterapiei cognitiv-comportamentale, aceasta fiind si cea mai eficienta metoda de a trata anxietatea, vei reusi sa intelegi ce se intampla in mintea si in corpul tau si vei putea ajunge la un echilibru pe termen lung.

Astfel, daca suferi de greata, voma sau detresa abdominala si nu ai descoperit inca o cauza, apeleaza cu incredere la specialistii din echipa noastra pentru a determina cel mai potrivit tratament.

Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, intra pe www.gandestesanatos.ro si creeaza un cont. Inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe informatii acceseaza pagina de Contact a siteului si fa o programare. Psihoterapia se poate face si online, avand mai multe detalii AICI. Totodata, iti poti impartasi dificultatile pe forumul siteului, unde vei afla si ce cred clientii nostri despre terapie.

Mult succes!

Psihoterapeut Mihaela Iote
0736 632 545
mihaela.iote@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.