Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Mancatul compulsiv – bulimia

Gabriel Dinu

Ti s-a intamplat vreodata sa mananci prea mult? Sa simti ca daca nu mananci toate prajiturile nu o sa te mai poti concentra la nimic altceva? Sa te trezesti din somn ca sa mananci tot ce gasesti in frigider? Ti s-a intamplat ca dupa un astfel de episod sa simti vinovatie si dorinta acuta de a scapa de acest prea plin?

Bulimia este o tulburare de alimentatie, caracterizata de un consum alimentar excesiv. O persoana cu bulimie mananca o cantitate mare de alimente intr-o perioada scurta de timp, pentru ca apoi sa-si provoace varsaturi, sa se supuna unui exercitiu fizic exagerat, sa consume laxative, diuretice sau alte medicamente in scopul unei eliminari fortate a alimentelor. Persoanele afectate de bulimie sunt obsedate de propriul aspect fizic si au respect de sine scazut.

Persoana afectata de bulimie pierde controlul alimentar in timpul unui astfel de episod de infulecare; apoi este cuprins de rusine, vinovatie si frica intensa de ingrasare si reia comportamentul excesiv, realizand un cerc vicios. Nediagnosticata si netratata, boala conduce la probleme serioase de sanatate.

Sumarizand, bulimia se caracterizeaza prin:
– mancatul intr-o anumita perioada de timp a unei cantitati de mancare mai mare decat cea pe care ar manca-o cei mai multi oameni in aceeasi perioada de timp;
– sentimental de lipsa de control al mancatului in cursul episodului;
– exces alimentar timp de 3 luni in medie;
– teama irationala de a creste in greutate;
– greutate normala sau crescuta;
– perceptia distorsionata a aspectului exterior;
– exces de laxative sau diuretice sau varsaturi repetate sau exercitii fizice excesive pentru a evita cresterea in greutate.

Nu toate persoanele care sufera de bulimie isi autoprovoaca varsaturi sau abuzeaza de laxative si diuretice. In bulimie perioadele de regim strict si de infometare sunt urmate de perioade de mancat excesiv.

Abuzul alimentar este sustinut de restrictionarea meselor din timpul zilei (de exemplu lipsa micului dejun, iar pranzul consta intr-o salata) astfel ca apetitul este inhibat pana dupa masa sau chiar pana seara tarziu, cele mai frecvente momente in care se desfasoara abuzul alimentar.

Bulimia aduce cu sine o serie de complicatii gastrice, renale, aritmii cardiace, convulsii etc. Regurgitarile alimentare repetate erodeaza smaltul de pe fata linguala a dintilor (fata interna). De aceea este foarte important ca daca va regasiti in aceste randuri sa apelati la ajutor specializat. Sanatatea dumneavoastra este pe primul loc!

Tratamentul presupune in primul rand stabilizarea sanatatii si apoi oprirea acestui cerc vicios. Dupa ce complicatiile medicale au fost tratate, tinta tratamentului este inhibarea pe termen lung a acestor comportamente cu ajutorul terapiei cognitive si comportamentale.

S-a dovedit prin cercetari stiintifice ca psihoterapia cognitiv-comportamentala are efecte benefice semnificative si de lunga durata asupra tulburarilor alimentare. Aceasta afectiune are o evolutie favorabila daca este tratata cu rigurozitate.

De aceea, nu ezitati si apelati cu incredere la specialist!

Daca va confruntati cu mancatul compulsiv, va asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti si Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizati o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Dinu (Niculescu)
0722 762 805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.