Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Psihoeducația ca tehnică de control a panicii

Gabriel Dinu

În prezent, un procent tot mai mare de persoane se confruntă cu atacuri de panică. Estimările sugerează faptul că unul din trei oameni se va confrunta cu un atac de panică la un moment dat în viață. Atacurile de panică reprezintă una dintre cele mai frecvente nemulțumiri asociate anxietății în toate culturile. Pentru cei care se confruntă cu ele, atacurile de panică sunt deseori considerate cel mai deranjant dintre toate simptomele anxietății. Caracterizate prin perioade de frică intensă sau teamă, atacurile de panică apar brusc, adesea fără niciun avertisment. Persoana resimte un sentiment de groază, de pieire iminentă, de sufocare, ba chiar are impresia că va muri. Gânduri precum “înnebunesc” sau “îmi pierd mințile” sunt frecvente. De asemenea, apar și o serie de senzații fizice deranjante (de ex., ritm cardiac accelerat, transpirație, tremurat, insuficiență respiratorie, amețeală, greață, amorțeală). Practic, unele senzații fizice normale și inofensive declanșează adesea un episod de panică.

Mulți dintre clienții mei se confruntă cu anxietate și cea mai mare parte dintre ei au avut cel puțin un atac de panică, la un moment dat. Tocmai pentru că impactul unui astfel de episod este atât de puternic, cei mai mulți își doresc să știe cum ar putea scăpa cât mai repede de această problemă. Deși vindecabilă, este important să înțelegem că anxietatea necesită o perioadă de psihoterapie în care persoana să înțeleagă mecanismul anxietății și să învețe cum anume să și-o gestioneze. Cu toate acestea, sunt câteva lucruri care odată cunoscute, pot ajuta persoanele să-și reducă într-un timp scurt intensitatea anxietății, asta până când își vor însuși și alte tehnici de control a panicii.

În acest sens, un rol crucial îl are psihoeducația. Faptul că persoana dobândește cunoștințe și înțelege ce sunt atacurile de panică, de ce se produc și cum pot fi ele depășite poate avea o mare putere terapeutică. Câteva astfel de informații utile ar fi:

1. Panica nu a omorât niciodată pe nimeni. Deși apare impresia că se moare, atacurile de panică nu au nicio legătură cu acest lucru. Durerile din piept, incapacitatea de a respira și furnicăturile sunt doar niște reacții chimice care modifică procesele fiziologice din corp. Persoana nu va avea un atac de cord, nu se va sufoca și nici nu va leșina.

2. Atacurile de panică sunt scurte. Tulburarea asociată atacurilor de panică ajunge la apogeu, de regulă, în 10 minute, iar episoadele de panică în general, se calmează după câteva minute. Asta nu înseamnă că persoana nu va putea simți efectele mult timp după ce s-a terminat atacul (unii se pot simți deranjați vreme de 30 până la 60 minute după aceea). Important de reținut așadar este că ce e mai rău trece repede.

3. Un atac sau două nu înseamnă o tulburare psihiatrică. Faptul că cineva are periodic un atac de panică nu înseamnă că este nebun sau menit să aibă o viață plină de atacuri imprevizibile de panică. Să ne reamintim că până la o treime dintre oameni au un atac la un moment dat în viață, dar mai puțin de 3% dezvoltă o tulburare de panică.

4. Conștientizează-ți declanșatorii panicii. Oameni, locuri sau lucruri diferite declanșează atacuri pentru persoane diferite. Este important ca cine se confruntă cu ele să conștientizeze ce anume le declanșează în cazul său, când anume se produc, în preajma cui se produc etc.

5. Tratamentul funcționează. Vestea bună este că există tratamente eficiente pentru panică atunci când începe să afecteze viața cotidiană a unui om. Psihoterapia cognitiv-comportamentală rămâne însă, cea mai eficientă în astfel de cazuri.

Așadar, chiar dacă atacurile de panică devin frecvente, putând ajunge să influențeze major viața celor care se confruntă cu ele, există soluții în vederea ameliorării și vindecării lor, fără ca persoanele să fie nevoite să își petreacă restul vieții încercând să preîntâmpine următorul atac de panică.

Dacă și tu te confrunti cu astfel de probleme și îți dorești să le depășești, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.