Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Si tu te ingrijorezi?

Gabriel Dinu

Observ ca frecvent pot aparea nelamuriri cu privire la ceea ce este nefolositor legat de ingrijorarile noastre si care sunt cele mai frecvente tipuri de ingrijorare. Din acest motiv, voi incerca sa trec in revista formele ei cele mai comune.

Ingrijorarea imbraca diverse forme si nuante. Scopul si durata ingrijorarii sunt unice pentru fiecare individ. Exista insa, elemente comune pentru felul si motivele de ingrijorare ale oamenilor. Formele comune de ingrijorare sunt: ingrijorarea generala, ingrijorarea obsesiva si ingrijorarea sociala.

Ingrijorarea generala

Cu totii ne ingrijoram dintr-un motiv, din cand in cand. Ne facem probleme din cauza facturilor, a scolii, a relatiilor, a locului de munca si a multor altor neajunsuri. Persoana care se ingrijoreaza la modul general, adica cea care se teme din orice, isi face griji in privinta multor probleme tot timpul. Ingrijorarea este excesiva, aparent incontrolabila si adesea nu este sustinuta de vreo dovada. O alta caracteristica a persoanei care se ingrijoreaza in general, este ca nivelul grijilor este, de cele mai multe ori, mai mare decat ar merita de fapt situatia, in realitate. Prin urmare, persoana se simte frustrata, neajutorata si chiar “nebuna”. Daca este suficient de grav, acest tip de ingrijorare este, de regula, etichetat ca tulburare de anxietate generalizata de catre specialistii din domeniul sanatatii mentale.

Ingrijorarea si gandurile obsesive

Obsesiile sunt ganduri, imagini sau impulsuri nedorite, repetitive si persistente, care ii produc o stare de tulburare persoanei care are parte de ele. Este foarte dificil de rezistat acestor ganduri si in general, sunt considerate excesive de persoana respectiva. Cel care se ingrijoreaza obsesiv se poate angaja in comportamente compulsive (verifica si reverifica, se spala pe maini, aranjeaza si rearanjeaza obiecte) pentru a reduce si neutraliza anxietatea. Aceste comportamente functioneaza in diferite masuri, dar nu elimina gandurile anxioase. Acest tip de ingrijorare este etichetat in mod caracteristic drept tulburare obsesiv-compulsiva de catre profesionistii din domeniul sanatatii mentale.

Ingrijorarea sociala

Numerosi oameni nu se simt bine in situatii sociale. Pentru unii, aceasta se manifesta sub forma timiditatii la petreceri sau la alte intruniri sociale. Pentru altii, se refera la teama de a spune ceva incorect sau de a jigni neintentionat pe cineva. In general, oamenii cu anxietate sociala tind sa se teama ca vor fi judecati negativ in vreun fel. Ca urmare, ei evita situatiile sociale de teama sa nu fie criticati sau facuti de ras. Ingrijorarea sociala duce si la o serie de simptome fizice care deranjeaza persoana (de ex., transpiratie, rosit, ameteala, gura uscata, accelerarea batailor inimii, tremurat). Acest tip de ingrijorare este etichetat in general, ca fobie sociala sau tulburare de anxietate sociala de profesionistii din domeniul sanatatii mentale.

Indiferent de tipul de ingrijorare de care vorbim este important de retinut faptul ca acestea pot fi gestionate prin invatarea unor tehnici. Inainte de a aplica orice tehnica, este important sa intelegem ca nu toate problemele care ne fac sa ne ingrijoram au solutii. Ca si exemple in acest sens ar fi: anumite boli, dezastre naturale sau produse de om, precum si o serie de circumstante si situatii omenesti. Prin urmare, este bine sa ne abordam problemele in functie de cele doua stiluri de coping (ajustare): cel concentrat pe problema si cel concentrat pe emotie. Copingul concentrat asupra problemei iti permite sa rezolvi sau sa corectezi problemele care pot fi solutionate sau corectate, in vreme ce copingul concentrat asupra emotiilor iti permite sa gestionezi emotional acele lucruri care nu pot fi schimbate (de ex., poti schimba felul in care te gandesti la boala mamei tale, dar nu poti schimba faptul ca este bolnava).

Concluzionand, exista mai multe tipuri de ingrijorari, dar acestea devin problematice doar atunci cand gandurile afecteaza viata normala de zi cu zi.

Daca si tu te confrunti cu unul din tipurile de ingrijorare descrise mai sus, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.