Pagina 1 din 1

Pierderea controlului

Scris: Mar Iul 09, 2019 4:30 pm
de veronica
Vreau sa intreb ceva daca careva se pricepe. Incerc sa fac exercitiile pt ganduri obsesive , eu am cu frica de a nu zice cv defaimator , cu alte cuvinte de a nu spune ceva ce nu iti doresti. Criteriile sunt ....acelea enumerate, dupa care te convingi ca e un gand fals. Ok dar de unde stie creierul meu ca e fals ? Daca tot incerc sa il conving ? Si conform celor false, nu ai cum actiona ? Adica creierul se prinde ca e fals ? Poate stie careva . Mssssss

Re: Pierderea controlului

Scris: Dum Iul 28, 2019 9:49 pm
de oanaalexandra1990
Pai in primul rand, prin multa repetitie ajungi si tu sa crezi ca acel gand este fals si ajunge informatia la creier d-aia trebuie repetat acel exercitiu cam 30 min pe zi.

Re: Pierderea controlului

Scris: Mar Iul 30, 2019 4:22 pm
de georgetacatescu
Nu am experienta cu ganduri obsesive, insa cu anxietate, care e si ea bazata pe ganduri false care uneori pot fi cam obsesive. In momentul cand ajungi sa crezi 100% ca gandul e fals, ca e o minciuna, atunci nu mai are putere asupra ta. Daca le crezi doar 80%, atunci nu e indeajuns (de exemplu zici, asa e dar in anumite conditii si situatii, gandul ar putea fi adevarat), in cazul asta trebuie sa mai dezbati cu psihologul si sa incerci si alte tehnici..

Exemple de tehnici care sa te faca sa te convingi ca gandul e fals.. astea functioneaza la mine:


Dezbatere Unul e prin dezbaterea gandului (de preferat cu un psiholog ) care te poate indruma sa descoperi ce greseli de logica sunt in gandul ala, si ce probabilitate exista sa se intample, ce dovezi exista ca gandul sa fie adevarat.
Exemplu:
Daca zici "O sa spun ceva defaimator, oribil, si nu o sa ma pot stapani".. poti sa te intrebi..
Am spus vreodata ceva defaimator in trecut ? - nu
Care este probabilitatea sa spui ceva defaimator daca in trecut nu ai spus asta niciodata? - e o probabilitate foarte foarte scazuta.
Poti sa citesti viitorul si sa stii sigur ca sigur o sa spui asa ceva? - nu, nu poti citi viitorul
Iti doresti sa spui ceva defaimator? - cu siguranta nu.
TI s-a intamplat vreodata sa faci lucruri impotriva vointei tale doar pentru ca un gand nedorit ti-a trecut prin cap? De exemplu "ma enerveaza seful, o sa ii dau o palma".. te-ai putut stapani sau ai actionat la asemenea ganduri? - Cred ca toti ne putem stapani cand e vorba de sef :)) , cand e vorba de familie e mai realistic sa se intample daca suntem nervosi si zicem "vreau sa ii dau o palma".. dar e o mare diferenta, atunci e cu intentie :)
Legat de pierderea controlului? ce inseamna sa iti pierzi controlul? - Ce intelegi prin asta? ai vazut pe cineva vreodata pierzandu-si controlul? Aici trebuie insistat si discutat cu psihologul ce anume ti-e frica la scenariul asta, si de ce nu e posibil sa se intample :) Pentru ca nu exista asa ceva- pierderea controlului, nu poti sa innebunesti sau sa faci ceva impotriva vointei tale doar datorita unor ganduri nedorite. Poti sa faci ceva doar daca iti doresti sa faci acel lucru.
Tu crezi ca toate gandurile pe care le ai sunt adevarate si sunt ca si comenzi pentru tine? Avem in fiecare zi mii de ganduri, negative, pozitive, fantezii.. nu trebuie sa credem ca gandurile sunt adevarate mereu, ele trebuie cercetate pentru ca uneori ele nu vin din cortex sau partea logica a creierului, ci vin si din partile celelalte ale creierului (amygdala, partea autonomica... etc) deci de multe ori sunt doar frici si fantezii, si ele trebuie analizate inainte sa le crezi.
....etc

Repetitie Repetitia ajuta, pentru ca daca astea sunt ganduri automatice pe care le-ai avut multa vreme, sunt ca un obicei, asa ca chiar daca incepi sa crezi ca sunt false, ele tot mai pot reveni automat in anumite "situatii activatoare" (cand se activeaza amygdala, o parte a creierului care nu e chiar logica), si trebuie sa repeti exercitiile acelea. Progresiv, o sa incepi sa gandesti automatic corect chiar si in situatiile acelea.

Experimentare Uneori nu poti sa te convingi ca gandul e fals trebuie sa si experimentezi.- sa fii intr-o situatie de exemplu in care sa vezi ca ti-a fost usor sa te controlezi in ciuda gandurilor.

Re: Pierderea controlului

Scris: Joi Aug 01, 2019 6:16 pm
de veronica
Multumesc mult pt explicatiile tale logice Georgeta !

Re: Pierderea controlului

Scris: Sâm Aug 03, 2019 3:41 pm
de georgetacatescu
Am dat peste un pasaj dintr-o carte legat de frica de a pierde controlul si a innebuni, de a deveni schizofrenic . Incerc sa traduc din engleza mai jos:

"O femeie avea anxietate si atacuri de panica de 40 de ani, si ii era frica de a innebuni. Ea credea mereu ca e pe punctul de a innebuni, ca e la un pas.
Chiar era ea in pericol de a innebuni ? Oamenii cu anxietate si atacuri de panica de fapt nu au cum sa innebuneasca. Ei doar se ingrijoreaza singuri ca o sa innebuneasca. Oamenii care au psihoza sau schizofrenie nu se ingrijoreaza ca vor innebuni. Ei sunt convinsi ca sunt complet sanatosi si ca toti ceilalti sunt nebuni. De exemplu unii cred guvernul sau vecinii lor comploteaza impotriva lor sau ca ii spioneaza (de aceea se poate chiar sa devina violenti crezand ca ceilalti sunt dusmanii lor). Simplul fapt ca te femeia aceasta cu anxietate se ingrijoreaza ca va innebuni este indeajuns ca sa stim ca ea nu are cum sa innebuneasca."