Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Tulburarea obsesiv-compulsiva

Gabriel Dinu

Tulburarea obsesiv compulsiva este o tulburare care poate include atat stari intense de anxietate, cat si stari de vinovatie puternica.
Presupune frica, neliniste, panica, ingrijorare si aceasta vinovatie.
Ea se deosebeste de celelalte tulburari pline de anxietate prin faptul ca exista ganduri obsesive si pot sa apara compulsii.
Gandurile obsesive pot fi de genul urmator: ‘daca imi pierd controlul’, ‘daca o sa fac ceva rau sau rusinos’, am ganduri urate, ma gandesc ca poate o sa fac rau cuiva, poate o sa-mi fac mie rau sau poate fac ceva care sa ma faca sa ma simt foarte vinovat.
Un astfel de gand devine obsesiv daca il am zilnic sau aproape zilnic mai mult timp de o luna si mi-este greu sa il alung din minte, sa scap de el.
In momentul in care am aceste sentimente de panica sau vinovatie, pot sa apara compulsiile, acele comportamente ale mele care ma fac sa ma mai linistesc putin, sa ma mai destind.
Compulsiile pot fi si ganduri, cum ar fi rugaciuni sau mantre, dar in principiu sunt ritualuri si comportamente.
De exemplu, incui si descui de mai multe ori usa sau fac 5 pasi inainte si 5 pasi inapoi, verific gazele si apa in exces, verific ferestrele sau ma spal obsesiv pe maini sau pe corp.
Pot avea tot felul de astfel de obiceiuri care imi dau mie impresia ca va fi bine, ca nu o sa se mai intample ceva rau, ca am scapat si e totul in regula.
Tulburarea obsesiv-compulsiva este o tulburare psihica care se poate vindeca sau ameliora foarte, foarte mult.
Cateodata este suficienta psihoterapia cognitiv-comportamentala, cateodata este importanta asocierea cu un tratament medicamentos prescris de catre un psihiatru.
Este foarte important sa intelegem ce se intampla in mintea noastra cand avem aceste ganduri obsesive, si compulsii si ce este nevoie sa facem ca sa ne controlam din ce in ce mai bine emotiile si comportamentul, urmand sa ne putem iar bucura din plin de viata.
Daca ti se intampla asa ceva, primul lucru pe care este nevoie sa il faci este sa te inregistrezi in acest program de psihoterapie online de pe gandestesanatos.ro.
Vei beneficia in mod gratuit de primele 3 lectii care includ explicatii video si un psiholog din echipa noastra te va contacta.
Iti doresc succes!
Gabriel Dinu

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.