Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

3 moduri prin care să îți înțelegi mai bine emoțiile

Gabriel Dinu

A ne gestiona eficient emoțiile este o abilitate importantă pentru viața noastră de zi cu zi și unul dintre cele mai întâlnite obiective cu care oamenii vin în terapie. Unul dintre pașii importanți în atingerea acestui obiectiv este să învățăm să ne identificăm și numim emoțiile (să le etichetăm ,ex.: anxietate, furie, bucurie, etc.)

Dar acest lucru poate să fie mult mai greu decât sună, iar asta deoarece de multe ori ne este greu să identificăm exact ceea ce simțim. Există numeroase motive pentru care nu reușim să facem asta: am fost învățați să ne reprimăm sau să ne ascundem emoțiile intense, acestea nefiind acceptate la nivel social, am observat cum cei din jurul nostru își ascund propriile emoții și nu le exprimă sau le exprimă într-un mod exacerbat sau nu am învățat niciodată un limbaj care să favorizeze descrierea precisă a emoțiilor pe care noi le simțim. 

Să luăm în considerare următorul scenariu:

„Vlad ajunge acasă după o zi lungă la muncă și, oftând, își agăța haina în cuier. Ana, soția lui, îl întreabă dacă totul este în regulă. „Sunt doar stresat„, spune el în timp ce își scoate laptopul din geantă și încearcă să-și termine proiectul.”

A fi stresat este de obicei termenul pe care noi îl folosim pentru a descrie momentele mai dificile pe care le traversăm, însă acest termen poate să mascheze trăiri mai profunde pe care am putea și ar trebui să le identificăm și etichetăm mai nuanțat.

Dacă în spatele stresului pe care Vlad îl resimte se află sentimentul că nu știe sigur dacă locul de muncă pe care îl are este cel potrivit pentru el sau frica că nu își poate găsi ceva care să-i satisfacă nevoile profesionale? Cu siguranță este stresat, însă ce se ascunde în spatele acestei etichete? Aceste întrebări pot deschide o ușă spre analiză și ulterior spre posibile răspunsuri. Ca și în cazul lui Vlad, adesea avem nevoie de o analiză și de etichete mai precise pentru a „diagnostica” corect emoțiile noastre, astfel încât răspunsul la acestea să fie unul potrivit.

Este dovedit că atunci când nu ne adresăm corespunzător emoțiile pe care le trăim, acest lucru se răsfrânge asupra stării noastre generale de bine. Deci plătim un cost mare pentru evitarea sau ascunderea emoțiilor noastre.

Pe de cealalta parte, atunci când identificăm și etichetăm emoțiile cu care ne confruntăm în diferite situații de viață, suntem mai aproape de a construi un plan pentru managementul eficient al problemei.

Iată 3 modalități prin care putem să ne înțelegem mai bine emoțiile:

1. Să ne lărgim vocabularul emoțional

Cuvintele pe care noi le folosim contează, deci atunci când trăim o emoție, să ne luăm câteva momente pentru a o analiza și a o eticheta. Este la fel de important să învățăm să etichetăm emoțiile negative cât și cele pozitive.

Iată câteva etichete pe care le poți folosi:

Furie: mânie, resentiment, exasperare, indignare, ostilitate.

Tristețe: supărare, mâhnire, melancolie, singurătate, disperare, deprimare.

Frică: preocupare, îngrijorare, teamă, spaimă, groază, panică.

Bucurie: mulțumire, ușurare, încântare, amuzament, satisfacție, mândrie.

Iubire: acceptare, încredere, afinitate, devotament, adorație, dragoste.

Dezgust: dispreț, aversiune, detestare, repulsie, neplăcere.

Surpriză: șoc, mirare.

Rușine: jenă, remușcare, umilință, regret, vinovăție.

2. Ia în considerare intensitatea emoției pe care o simți

Avem tendința să spunem că suntem furioși sau stresați chiar și atunci când intensitatea emoției nu este atât de extremă. Este important să conștientizezi dacă în anumite momente esti furios sau doar indignat, dacă ești preocupat sau înspăimântat, mulțumit sau încântat. Pe măsură ce îți etichetezi emoțiile încearcă să le și acorzi o notă în ceea ce privește intensitatea lor. Cât de intens simți emoția pe o scară de la 1 la 10?

3. Scrie-ți trăirile

Există nenumărate studii care investighează legătura dintre scrierea și procesarea emoțiilor. Acestea ne arată că oamenii care scriu despre episoadele mai încărcate emoțional experimentează o stare de bine mai crescută comparativ cu cei care nu aplică această practică. Este o metodă și o unealtă eficientă de învățare și autocunoaștere. A scrie despre emoțiile noastre ne oferă un cadru introspectiv și contribuie la dezvoltarea abilității de a ne eticheta și recunoaște emoțiile și implicit la abilitatea de a le regla. 

Iată un exercițiu pe care îl poți folosi pentru a reflecta la emoțiile tale prin scris. Poți să faci asta în fiecare zi sau în mod particular atunci când treci prin momente mai dificile sau încărcate emoțional. 

– setează-ți alarma telefonului sau timer-ul pentru 20 de minute;

– folosindu-te de o hârtie, de telefon sau computer, scrie-ți evenimentele, gândurile și emoțiile aferente din ultima perioadă;

– nu te preocupa să descrii literar sau detaliat, ci focalizează-te pe traseul pe care vrea să te poarte mintea ta;

– la final nu trebuie neapărat să salvezi textul, ideea este să scoți afară acele gânduri și trăiri pe care le purtai cu tine.

Emoțiile sunt o parte importantă și vie din viața noastră. Abilitatea de a le regla și de a le folosi pentru adevăratul lor scop este o abilitate care, exersată, poate deveni automată. Dă-ți timp pentru a integra această abilitate și dă-le timp și spațiu emoțiilor tale să se manifeste.

Dacă îți este greu să deprinzi această abilitate de reglare emoțională de unul singur, suntem aici pentru tine și te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Larisa Paul

0737 039 446

larisa.paul@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.