Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Anxietatea de disconfort – anxietatea față de anxietate

Gabriel Dinu

Se cunoaște faptul că oamenii sunt motivați de obținerea consecințelor pozitive și evitarea consecințelor negative. Altfel spus, oamenii caută în general să se simtă bine și evită să se simtă rău. Putem înțelege această tendință, deoarece nu încape îndoială că emoțiile negative sunt neplăcute, deranjante și uneori de-a dreptul copleșitoare, ceea ce ne face să ne dorim să le evităm cât de mult cu putință.

Însă ele sunt o parte inerentă a existenței noastre și au un rol adaptativ foarte important. Dacă stăm să ne gândim la anxietate, înțelegem că anxietatea ne ajută să fim motivați și pregătiți pentru a face față provocărilor vieții. Faptul că ne simțim anxioși înainte de examene, interviuri sau înainte să ne mutăm în altă țară, nu doar că este normal, dar ne și ajută să ne mobilizăm resursele și să ne pregătim pentru ce urmează. Tot anxietatea ne face să fim mai precauți și să ne protejăm de pericole. Deci atâta timp cât anxietatea nu este excesivă, pervazivă și nu interferează cu funcționarea de zi cu zi, ea ne ajută să ne adaptăm și să facem față provocărilor vieții.

Cu toate acestea, sunt unele persoane cărora le este atât de frică de propria anxietate, încât au dezvoltat anxietate de disconfort. Aceste persoane simt anxietate legată de propria anxietate și au o toleranță scăzută față de simptomele de anxietate deoarece acestea sunt percepute ca fiind insuportabile, îngrozitoare, amenințătoare, și sunt interpretate ca un semn că se va întâmpla ceva rău. Astfel apare anticiparea anxioasă a situațiilor în care ar putea să simtă anxietate și nevoia de a elimina anxietatea cu orice preț.

Pentru a înțelege mai bine conceptul de anxietate de disconfort, putem să facem o paralelă cu fobiile. Dacă unei persoane îi este frică să zboare cu avionul, îi va fi ușor să își recunoască frica și să o eticheteze drept fobie de zbor. Pe de altă parte, dacă persoanei nu îi este neaparat frică să zboare deoarece a zburat de multe ori și știe că este improbabil să se întâmple ceva rău, dar îi este frică de cum se va simți în avion, adică îi este frică de senzațiile inconfortabile pe care crede că le va avea dacă zboară cu avionul, atunci avem de-a face cu anxietatea de disconfort.

Nu înseamnă că dacă simțim anxietate într-o anumită situație avem neaparat fobie de situația respectivă. Poate însemna pur și simplu că sunt anumite situații care ne fac să ne simțim inconfortabil, iar anxietatea este legată de cum ne simțim noi, nu neaparat de situația în sine. Scurt spus, dacă avem anxietate de disconfort ne este frică de senzațiile care se asociază cu anxietatea, deoarece sunt interpretate catastrofic și sunt considerate a fi un semn că se va întâmpla ceva foarte rău.

Cum să gestionăm anxietatea de disconfort

În primul rând, este esențial să normalizăm anxietatea. Avem nevoie de doze moderate de anxietate pentru a ne adapta și pentru a supraviețui, iar majoritatea oamenilor simt din când în când anxietate, fără să aibă un diagnostic de tulburare de anxietate.

Pe baza acestor considerente, este important să acceptăm că uneori ne simțim anxioși. Este nerealist să ne propunem să nu mai simțim niciodată anxietate deoarece ar fi ca și cum ne-am propune să nu mai avem niciodată dureri de cap sau să nu ne mai îmbolnăvim vreodată. La fel ca durerea și răceala, anxietatea este o experiență universală și comună pe care trebuie să învățăm sî o integrăm în viețile noastre.

Care crezi că ar fi avantajele de a accepta că din când în când s-ar putea să simți anxietate, în același mod în care accepți că uneori ai dureri de cap, te îmbolnăvești sau nu te simți bine?

Ce crezi că s-ar întâmpla dacă nu ai încerca să elimini cu orice preț anxietatea?

Ce mai putem face este să decatastrofăm anxietatea. Este important să înțelegem că răspunsul anxios nu este nici fatal sau periculos, nici permanent, și într-adevăr poate ajunge la o intensitate foarte crescută, dar întotdeauna trece, indiferent dacă facem ceva în sensul acesta sau nu. Din acest motiv, a te simți anxios nu este îngrozitor, ci doar neplăcut, inconfortabil sau uneori chinuitor. Altfel spus, anxietatea este un inconvenient, nu o catastrofă.

În final, pentru a suporta mai bine anxietatea este recomandat să ne creștem toleranța la frustrare. Uneori stările devin atât de intense încât avem impresia că sunt insuportabile și intolerabile, și că nu mai putem face față. Chiar dacă în mintea noastră pare că așa stau lucrurile, este important să testăm această asumpție.

Ți s-a întâmplat să ai impresia că nu mai poți suporta anumite senzații, dar în realitate ai reușit să le suporți și să le faci față?

Asta nu înseamnă că poți suporta aceste senzații, chiar dacă îți este foarte greu?

Te poți gândi la ceva mai greu de suportat decât anxietatea?

Reinterpretarea simptomelor de anxietate și modificarea relației pe care o avem cu propria anxietate pot să contribuie în mod semnificativ la reducerea anxietății de disconfort. Însă dacă anxietatea este persistentă, excesivă și debilitantă, adică dacă te confrunți cu o tulburare de anxietate, este nevoie de tratament psihoterapeutic specializat. Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.