Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Anxietatea faţă de sănătate

Gabriel Dinu

Anxietatea faţă de sănătate este o experienţă omniprezentă care apare atunci când percepem senzaţiile sau schimbările din corpul nostru ca fiind periculoase sau chiar indicative ale unei boli grave.

Chiar dacă, în moderaţie, îngrijorările legate de sănătate pot fi adaptative, ajutându-ne să facem demersurile necesare menţinerii unei sănătăţi optime, anxietatea legată de sănătate poate conduce la disfuncţionalitate manifestată în diferite contexte – personal, social, ocupaţional.

Chiar dacă anxietatea faţă de sănătate poate să apară din diferite cauze, la baza acesteia stă întotdeauna convingerea că senzaţiile corporale şi unele schimbări care apar în corp sunt datorate unei boli, aparând gânduri precum ,,Această durere de cap cu siguranţă semnalează prezenţa unei tumori.”

Nu de puţine ori, în astfel de cazuri se întâmplă să avem sentimente amestecate în legătură cu nevoia noastră de a scăpa de anxietate: ,,Dacă scap de anxietatea mea de sănătate, se va întâmpla oare să-mi scape din vedere ceva important şi chiar să mă îmbolnăvesc?”

Acest sentiment de responsabilitate excesivă pe care îl avem atunci când ne cuprinde neliniştea legată de sănătatea noastră merită însă pus sub lupa raţionalităţii. Iată două modalităţi prin care putem învinge gândurile care ne generează starea de anxietate:

  1. Fă diferenţa dintre îngrijorările productive şi cele neproductive

O îngrijorare productivă legată de sănătatea noastră este una în legătură cu care putem face ceva în prezent: mă doare măseaua şi decid să-mi fac o programare la dentist; în schimb, îngrijoarea neproductivă este legată de scenarii ipotetice, neancorate în concret, acel permanent ,,dar dacă”.

  • Acceptă nesiguranţa

Adevărul este că nu există siguranţă în ceea ce priveşte sănătatea şi faptul că reuşim să acceptăm acest lucru ne ancorează în realitate; te-ai gândit vreodată care sunt avantajele acestui mod de a vedea lucrurile?

În final, a nu ne identifica cu gândurile noastre poate face diferenţa. ,,Eu am nişte gânduri la un moment dat, eu nu sunt gândurile mele” poate fi un discurs învingător în cazul în care te confrunţi cu îngrijorări excesive legate de sănătate. Sper ca aceste informaţii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra modului în care putem gestiona anxietatea faţă de sănătate, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Anca Nemțeanu

0744.583.945

anca.nemteanu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.