Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Anxietatea si evitarea

Gabriel Dinu

Una dintre dificultatile cel mai des intalnite pentru care oamenii apeleaza la psihoterapie este anxietatea. Atunci cand resimtim anxietate intensa ne poate fi uneori greu sa stim ce sa facem ca sa o gestionam. Astfel aplicam tot felul de strategii, constiente sau inconstiente, pentru a putea face fata acestei emotii chinuitoare. Una dintre strategiile pe care o utilizam cel mai des este evitarea.

Pentru ca anxietatea vine cu senzatii foarte neplacute pe care ne dorim sa nu le mai simtim (neliniste, agitatie, tensiune si multe stari fiziologice intense), atunci cand alegem strategia de evitare, incepem automat sa ne simtim mai bine, mai putin tensionati, eliberati. Din pacate, in acelasi timp invatam din aceasta experienta ca prin faptul ca nu ne-am expus unei anumite situatii am evitat o catastrofa. Astfel vom alege sa continuam sa evitam situatiile in care ne gandim ca anxietatea va putea aparea. Ea reprezinta astfel un comportament de auto-sabotare si, raspunzand in acest mod, face ca anxietatea noastra sa se intareasca si sa devina mai puternica.

Indiferent sub ce forma se manifesta anxietatea noastra, mecanismul de evitare functioneaza la fel si are aceleasi consecinte negative. Ne putem gandi la urmatoarele situatii.

● Daca te confrunti cu atacuri de panica repetate, vei incerca sa eviti sa ai un atac de panica sau sa simti panica in general. Astfel, vei evita cel mai probabil sa mergi in locuri aglomerate (cum sunt supermarketurile, diferite localuri sau situatii cu multi oameni), in locuri din care crezi ca ti-ar fi mai dificil sa iesi (de exemplu mijloacele de transport in comun) sau locatii in care crezi ca nu vei putea primi ajutor intr-un timp scurt. Cu cat incercam sa evitam mai mult situatiile in care credem cam vom putea simti panica, cu atat aceste situatii vor deveni tot mai multe la numar. Din acest motiv unele persoane pot sa ajunga sa nu isi mai pareasca locuinta deloc sau chiar sa evite sa ramana singure in casa.

● Daca resimti anxietate legata de situatiile sociale, vei incerca sa eviti locurile in care sunt prezente persoane necunoscute sau pe care le cunosti foarte putin, de teama de a nu fi judecat, criticat sau respins de catre cei din jur. Astfel nu iti vei putea pune la incercare acest gand sa vezi daca intr-adevar persoanele din jur isi formeaza o parere negativa despre tine si care pot fi consecintele acestui lucru si vei continua sa eviti astfel de situatii. Iti vei reconfirma in acest mod ideea gresita ca nu poti face fata situatiilor sociale.

● Daca te confrunti cu anxietatea legata de abandon in relatia de cuplu, vei evita sa petreci timp singur/a si ii vei cere partenerului/ei tau/tale sa fie in permanenta cu tine. In acelasi timp poate aparea tendinta constanta de a cauta reasigurari din partea persoanei de langa tine ca nu te va parasi cu scopul de a-ti reduce anxietatea, punand in acest mod multa presiune pe celalalt si pe relatia de cuplu.

Merita sa ne sa ne gandim la urmatoarele intrebari: Ce incerc sa evit? Raspunsul poate fi: starile de rau, de anxietate, panica, gandurile ca ceva groaznic mi se va intampla, ca ceilalti ma vor judeca, ca ma voi face de rusine sau ca voi ramane singur. Dar oare doar pentru ca am evitat o situatie au disparut aceste stari si ganduri? Nu ma simt si gandesc in continuare la fel?

Evitarea vine cu multe costuri. Aplicarea acestei strategii implica timp si resurse, isi pune amprenta asupra sanatatii noastre fizice si mentale, ne afecteaza relatiile, munca si modul in care ne percepem pe noi insine ca persoane.

In cadrul terapiei ii ajutam pe oameni sa invete sa tolereze aceste emotii si ganduri negative si sa foloseasca alte strategii, mai functionale, atunci cand se confrunta cu anxietatea. Atunci cand te simti pregatit sa faci fata anxietatii si stii cum sa o gestionezi, emotia devine mai putin intensa. Daca reusesti sa faci acest lucru, nu vei mai simti nevoia sa folosesti evitarea. Chiar daca lucrurile nu merg asa cum ti-ai dorit, iti vei demonstra ca nu se intampla nimic groaznic si catastrofal si ca aceste momente negative reprezinta importante experiente de invatare.

Este nevoie de rabdare si exercitiu, insa cu cat ne expunem mai mult situatiilor in care credem ca vom simti anxietate, cu atat ne va fi mai usor sa ne confruntam treptat cu ele si in timp anxietatea noastra sa scada. Scopul este sa te simti mai pregatit in a face fata anxietatii tale si sa incepi sa simti ca redobandesti controlul asupra corpului si mintii tale.

Daca te confrunti cu o problema psihologica te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, poti intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.