Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Durerile în piept în atacurile de panică

Gabriel Dinu

Durerile în piept care apar în timpul unui atac de panică sunt o experiență înfricoșătoare și pot fi confundate ușor cu probleme cardiace. Procesul prin care apar durerile în piept are legătură cu sistemul nervos autonom, care reglează răspunsurile corpului nostru la stres:

  • Când percepem o amenințare iminentă sau suntem anxioși, sistemul nostru nervos activează răspunsul de „luptă sau fugă”. Acest lucru presupune că inima începe să bată mai rapid, iar respirația devine mai rapidă și mai superficială.
  • Hiperventilația – În timpul atacului de panică, respirăm rapid și adânc (hiperventilăm). Acest lucru reduce nivelul dioxidului de carbon (CO₂) din sânge și poate provoca senzații de amețeală, amorțeală și dureri în piept.
  • Constricția vaselor de sânge – Stresul și anxietatea pot determina constricția vaselor de sânge. Acest lucru poate duce la o creștere a tensiunii arteriale și poate provoca dureri în piept.
  • Tensiunea musculară – În timpul atacului de panică, mușchii se tensionează. Mușchii din zona pieptului pot deveni rigizi, provocând senzații de disconfort sau durere.
  • Senzația de sufocare – Respirația rapidă și superficială poate crea senzația că nu primim suficient oxigen. Aceasta poate amplifica anxietatea și poate contribui la senzația de sufocare și dureri în piept.

Persoanele care au atacuri de panică pot interpreta aceste simptome ca semne ale unui infarct sau alte probleme grave. Astfel, durerea în piept poate declanșa și mai multă anxietate, creând un cerc vicios. Cu cât suntem mai anxioși, cu atât simptomele fizice devin mai intense.

Este important să înțelegem că, în majoritatea cazurilor, durerile în piept din timpul unui atac de panică nu sunt legate de o afecțiune cardiacă reală. Cu toate acestea, dacă aveți durere în piept (care cel mai adesea este însoțită și de alte simptome caracteristice atacului de panică), este recomandat să consultați un medic pentru a exclude orice problemă medicală și ulterior să apelați la ajutor de la psihoterapeut.

Atacurile de panică însoțite de durerile în piept pot fi tratate prin psihoterapie cognitiv-comportamentală, așa că dacă vă confruntați dumneavoastră sau cineva cunoscut cu astfel de probleme, nu ezitați să ne contactați, pentru a vă putea ajuta să controlați stările de panică și să vă puteți bucura din nou de o stare de bine.

Dacă aveți nevoie de sprijin în a înțelege și a depăși atacurile de panică, vă așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.

NOU! Accesați gratuit primele 3 lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descarcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă doriți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Mihaela Stîngă
0760 737 493
mihaela.stinga@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.