Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Atacul de panica si deglutitia

Gabriel Dinu

Cine nu a avut dificultati de inghitire a alimentelor? Poate nu am mestecat suficient sau poate pur si simplu ne-am grabit sa terminam de mancat, astfel am avut ulterior senzatii neplacute la nivelul esofagului, stomacului sau chiar al digestiei.

Cei mai multi dintre noi am trecut macar o data prin astfel de experienta si pare ceva banal, insa unele persoane au parte de aceste simptome la fiecare masa si un lucru atat de neinsemnat pentru majoritatea oamenilor poate deveni o incercare grea si chinuitoare in fiecare zi.

Deglutita reprezinta actiunea de trecere a alimentelor solide/lichide din cavitatea bucala in esofag (tubul digestiv). Deglutitia este actul mecanic prin care bolul alimentar este inghitit, ajungand din cavitatea bucala in stomac.

Majoritatea oamenilor nu constientizeaza deglutitia. Fiind un proces automatizat in corpul nostru, nu este nevoie sa se faca un efort suplimentar pentru a avea loc. Persoanele care au anxietate au tendinta de a fi foarte atente la toate senzatiile de la nivelul corpului (hipervigilenta), chiar de a analiza modul in care alimentele sunt mestecate, apoi inghitite, provocand diverse senzatii la nivelul esofagului si stomacului. De exemplu atunci cand ne grabim si nu mestecam suficient alimentele, pot aparea dureri la nivelul esofagului sau chiar senzatie de sufocare. Unele persoane pot gandi si traduce aceste senzatii neplacute ca “Ceva rau mi se poate intampla, ceva nu este in regula”, “Nu mai pot respira, daca ma sufoc?”, “Nu voi primi ajutor suficient de repede și mă voi îneca, daca voi muri?”.

Aceste ganduri negative provoaca emotii negative si probabil va aparea teama. Atunci cand apare teama, chiar daca nu este foarte mare, instinctul va considera ca suntem in pericol. Astfel, va avea doua posibilitati de actiune: sa lupte sau sa fuga, deci sa faca efort. Astfel incat, atunci cand imi este putin frica, corpul se va pregati sa faca efort prin secretarea unor hormoni ai stresului care imi pot provoca multe simptome la nivelul corpului: palpitatii, senzatie de sufocare, nod in gat, transpiratii, ameteala, etc.

Aceste simptome pot fi interpretate la randul lor eronat si pot duce la ganduri si mai convingatoare ca ceva rau se va intampla: “Mi-a ramas mancarea in gat si ma sufoc”, “Nu mai pot respira si nu are cina sa ma ajute”, “Voi muri“, care duc de foarte multe ori la declansarea un atac de panica.

Atacul de panica este resimtit la nivelul corpului ca fiind foarte dureros si chinuitor, astfel multe persoane pot ajunge la urgenta si pot crede ca au o problema medicala, cand de fapt corpul lor functioneaza perfect.

Astfel, facand atacul de panica atunci cand mancam, mintea noastra va marca senzatia neplacuta, situatia sau locul in care ne aflam ca fiind ceva “periculos” care necesita sa fie evitat pe viitor.

Ulterior, ori de cate ori vom manca, ne vom afla intr-un loc similar in care am facut atacul de panica sau ne vom gandi la acele simptome avute, se vor declansa automat frica si senzatiile aferente. Acest cerc vicios repetat va duce la evitarea procesului de a manca, mintea putand interpreta ca el a provocat atacul de panica, sau a locului in care am facut atacul de panica sau la evitarea senzatiei de sufocare avuta anterior.

In acest fel, multi dintre cei care se confrunta cu aceste probleme de deglutitie si fac atac de panica au ulterior serioase probleme in a se alimenta. Ei pot pierde interesul pentru mancare si pot evita din ce in ce mai multe alimente si se pot limita la a manca produse lichide (ciorba, lapte, etc.) sau vascoase (iaurturi, supe creme, etc.) pentru a evita inghitirea produselor solide care provoaca anxietate. Acest lucru poate duce la pierderea in greutate si la cresterea anxietatii.

Acest cerc vicios poate fi tratat prin psihoterapie cognitiv-comportamentala si va va ajuta sa va reechilibrati. Asa ca daca va confruntati dumneavoastra sau cineva cunoscut cu astfel de probleme, nu ezitati sa ne contactati, pentru a va putea ajuta sa controlati anxietatea si astfel sa va puteti bucura din nou de fiecare masa.

Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, inscrieti-va pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte lectii sunt gratuite.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Mult succes!

Psihoterapeut Mihaela Iote
0736 632 545
mihaela.iote@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.