Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cand e distragerea sanatoasa

Gabriel Dinu

Pentru reglarea emotiilor negative intense, una din tehnicile pe care le folosim in psihoterapia cognitiv-comportamentala este distragerea, insa de multe ori aceasta poate fi inteleasa sau aplicata intr-o maniera care nu ajuta. Apar asadar dileme legate de cand si cum putem folosi distragerea astfel incat sa fie folositoare, in care situatii este recomandata, in care nu, cum sa distingem intre evitare nesanatoasa si distragere sanatoasa, dileme pe care voi incerca sa le abordez mai pe larg in randurile ce urmeaza.

In primul rand, este important sa clarificam ce inseamna distragerea si care este rolul acesteia in controlul emotiilor. Distragerea presupune practicarea unei activitati care sa intrerupa sirul gandurilor negative care ne vin in minte, ganduri neproductive responsabile de emotiile intense pe care le simtim. Astfel de activitati pot sa varieze de la a vorbi la telefon despre altceva decat problemele noastre la practicarea unui sport. Este esential de subliniat faptul ca doar distragerea nu este suficienta pentru a ne echilibra din punct de vedere psihologic pentru ca nu va modifica sursa distresului, insa poate fi foarte de folos atunci cand avem nevoie sa cream o distanta intre noi si gandurile noastre.

In al doilea rand, scopul cu care practicam distragerea este foarte important. Daca ne dorim sa nu mai simtim nimic si sa evitam emotia si senzatiile neplacute cu orice pret, distragerea nu prea va functiona. Dimpotriva, va creste frustrarea si ne va intari ideea ca emotiile sunt de necontrolat. In schimb, daca acceptam ceea ce simtim chiar daca nu ne place, si ne propunem sa revenim la analiza emotiei dupa ce aceasta a mai scazut ca intensitate, distragerea va functiona mult mai bine. Sau daca dupa ce am identificat si am lucrat cu ce a fost in mintea noastra cand am simtit emotia, si totusi aceasta mai persista, putem alege sa ne focusam atentia pe altceva decat senzatiile, starile, gandurile noastre, dar tot cu o atitudine de acceptare a experientei noastre asa cum este ea.

In al treilea rand, apelarea prea des la aceasta modalitate de a face fata emotiilor nu este foarte indicata. Daca distragerea se transforma in negare a dificultatilor cu care ne confruntam sau amanarea rezolvarii unor probleme, ne poate face mai mult rau decat bine. Astfel, distragerea nu e prima optiune cand emotia negativa pe care o simtim este una sanatoasa care ne semnaleaza ca e nevoie sa ne ocupam de anumite aspecte din viata noastra. Ca sa ne dam seama daca distragerea ne ajuta sau ar fi nevoie sa alegem strategia rezolvarii de probleme, ne putem intreba: Este ceva practic ce pot face pentru a influenta lucrurile sau cursul acestora nu depinde de mine? Daca pot face ceva, pot imediat sau e nevoie sa astept o perioada? Sunt preocuparile mele legate de lucruri realiste sau de scenarii nerealiste? Ma focusez pe o singura problema o data sau pe un lung lant de evenimente improbabile? Clarificand aceste lucruri, va fi mai usor sa decidem ce e mai util pentru noi.

In ultimul rand, activitatile in care ne implicam ar fi de preferat sa aiba beneficii pe termen lung si sa fie in concordanta cu valorile noastre. De exemplu, sa presupunem ca avem de terminat un proiect important si avem tendinta sa ne gandim la el si sa ne ingrijoram mult timp dupa ce programul de la munca s-a incheiat. O distragere potrivita ar fi mersul la sala dupa programul de munca, ceea ce este benefic pe termen lung, si reflecta o valoare a noastra (daca sanatatea este importanta pentru noi). O modalitate de distragere mai putin potrivita ar fi consumul unor substante nocive (alcool, droguri) care nu doar ca ne-ar putea pune in pericol sanatatea pe termen lung ci ar putea si sa ne afecteze productivitatea si astfel proiectul important sa nu fie asa cum ni l-am fi dorit.

In concluzie, distragerea poate sa fie o modalitate buna de reglare a emotiilor mai ales daca scopul cu care o practicam nu este evitarea ci distantarea de ganduri nefolositoare, daca folosim si alte strategii impreuna cu distragerea si daca modalitatile prin care ne distragem sunt sanatoase.

Pentru a invata cum a folosesti tehnica distragerii in avantajul tau dar si alte modalitati de gestionare a emotiilor, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Pacurar

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.