Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Care sunt limitele tale? – 3 motive sa le explorezi

Gabriel Dinu

Dictionarul explicativ al limbii romane ne spune ca o limita, in sensul cel mai larg, este „marginea unei suprafete”. Prin cunoasterea limitelor intelegem forma. De exemplu, cand invatam despre geografia Romaniei, am invatat sa cunoastem forma tarii noastre cunoscandu-i marginile, gratitele… altfel spus, limitele.

Ca si tarile, fiecare dintre noi avem limite – limite in ceea ce priveste abilitatile noastre, limite in ceea ce priveste preferintele noastre, limite in ceea ce priveste drepturile noastre etc. O parte importanta din cunoasterea de sine este cunoasterea si intelegerea propriilor limite din cel putin trei motive:

1. Numai cunoscandu-mi limitele le voi putea modifica. Cele mai multe limitele nu sunt fixe. Acestea pot fi modificate – largite (sau restranse, daca este cazul). Un atlet isi largeste constant limitele si castiga noi teritorii, ghidat de un antrenor bun. O persoana care nu a preferat pana la un moment dat gustul picant, poate sa inceapa sa il aprecieze intr-un anumit punct din viata sa. La randul tau poti sa iti largesti limitele de performante, de cunostinte, de preferinte. Singura conditie necesara este ca tu sa iti doresti acest fapt.

2. Daca imi cunosc limite le voi putea accepta si ma voi putea accepta pe mine insumi. Mentinand ceea ce am enuntat mai sus, exista totusi anumite limite care nu mai pot fi extinse sa pe care nu doresc sa le extind . Oricat m-as antrena, la un anumit punct, corpul meu va spune „atat”. Este important sa pot accepta acest „atat”.

3. Cunoscandu-mi limitele le voi putea comunica celor din jur. Dupa cum obiectele care ne inconjoara au forme diferite, dupa cum nu gasim doua tari cu forma identica, nu exista doi oameni care sa aiba exact aceleasi limite. Acesta este unul dintre motivele pentru care este foarte important sa comunicam celorlalti limitele pe care le avem, in special in contextul interactiunii. Un anumit tip de adresare, de exemplu, poate sa fie considerat de o persoana sau un grup ca fiind prietenos, apropiat, dar de o alta persoana ca fiind impertinent si profnd nerespectuos. Atunci cand cineva ne incalca o limita este adesea din cauza ca nu o cunoaste. Totusi, este datoria mea sa il atentionez atunci cand se intampla. Daca dupa cateva atentionari continua sa depasasca ceea ce am enuntat ca fiind o limita, este din nou responsabilitatea mea sa nu permit respectiva incalcare.

Care sunt limitele tale? Te incurajez sa le explorezi si sa te descoperi pe tine insuti pe zi ce trece tot mai mult. Daca iti doresti asistenta in a iti descoperi limitele, in a le largi pentru a fructifica potentialul tau sau dezvoltarea abilitatilor de a le comunica eficient altora, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Sandra Voicu
0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.