Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum putem evita sa cadem in capcana procrastinarii?

Gabriel Dinu

Procrastinarea este una dintre capcanele in care multi dintre noi cadem. Dar ce inseamna asta?  

Procrastinarea este un comportament de amanare a actiunilor si a sarcinilor, folosit adesea ca un mecanism de gestionare a unor emotii neplacute asociate cu acele sarcini sau actiuni, precum anxietatea sau vinovatia. 

Este procrastinarea acelasi lucru cu lenea? 

Procrastinarea este adesea confundata cu lenea, insa ele sunt foarte diferite. Procrastinarea este un proces activ, in care alegem sa facem altceva in locul sarcinii despre care stim ca trebuie sa o facem. La polul opus, lenea presupune inactivitate, apatie sau o dorinta scazuta de actiune intr-o directie sau alta. 

Procrastinarea ne permite sa ignoram o sarcina neplacuta, dar poate destul de importanta, in favoarea uneia care este mai dezirabila si mai usoara. 

Ce putem face in cazul procrastinarii? 

  1. Sa ne recunoastem acest comportament.
  2. Sa intelegem motivele pentru care procrastinam (de exemplu, de multe ori evitam sarcini care par plictisitoare sau ne este teama de un posibil esec. Procrastinarea este unul dintre comportamentele care ascund perfectionismul disfunctional).
  3. Sa invatam sa ne organizam mai bine timpul (un to-do-list sau un program mai organizat pot sa ajute).
  4. Să ne promitem o recompensă (daca duci la sfarsit o sarcina dificila caută o metoda de recompensare care sa fie in acord cu preferintele tale, de exemplu cumpara-ti o cafea de la cafeneaua ta preferata).
  5. Sa ne reformulam dialogul interior (capcanele gândirii, precum “trebuie sa” ne indeamna sa credem ca nu avem posibilitatea de a alege. Acest mod de a interpreta informatia poate sa ne faca sa ne simtim descurajati si chiar sa ne faca sa ne auto-sabotam. Incearca sa folosesti un discurs de tipul “Aleg sa fac asta acum”, te va face sa te simti mai in control).
  6. Sa minimizam distragerile (telefonul, TV-ul construiesc un mediu distractor care ne potenteaza aparitia procrastinarii).

Desi de multe ori aceste comportamente ne ingreuneaza parcursul si contribuie la stari neplacute parand dificil de evitat, ele sunt gestionabile. Auto-disciplina ne favorizeaza inlocuirea comportamentelor disfunctionale cu unele mai utile si care sa ne aduca beneficii pe termen lung. 

Dacă ai nevoie de sprijin si ajutor în gestionarea lucrurilor cu care te confrunti, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Larisa Paul

0737 039 446

larisa.paul@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.