Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Conectarea cu ceilalți – rol protectiv asupra sănătății psihice, fizice și longevității

Gabriel Dinu

De ce avem nevoie pentru a fi fericiți? Deși răspunsul la această întrebare este unul complex și variază de la persoană la persoană, este de la sine înțeles că aspecte precum sănătatea psihică și fizică, precum și situația financiară și materială afectează măsura în care suntem satisfăcuți în viață.

Deși aceste aspecte sunt foarte importante și necesită atenția și grija noastră, pierdem din vedere din ce în ce mai mult un aspect fundamental și indispensabil bunăstării noastre – conexiunea cu ceilalți. În ziua de astăzi, în care totul se desfășoară într-un ritm alert și haotic, în care pare că nu ne ajunge timpul să le facem pe toate, timpul petrecut cu ceilalți sfârșește de prea multe ori la finalul listei de priorități.

Ce pierdem din vedere este faptul că suntem ființe sociale și că avem nevoie de ceilalți. În trecut, când lumea era un loc mult mai primejdios, plin de pericole la orice pas, legăturile cu ceilalți și apartenența la un grup erau decisive pentru supraviețuire. Chiar dacă în prezent nu ne mai confruntăm cu aceleași pericole, legăturile cu ceilalți rămân la fel de importante și ne afectează în moduri în care nici nu ne-am putea imagina.

Studiile ne-au demonstrat în repetate rânduri că persoanele care au conexiuni semnificative cu ceilalți sunt mai fericite, mai sănătoase din punct de vedere fizic și trăiesc mai mult decât persoanele izolate social sau cele care au relații disfuncționale. Altfel spus, relațiile sociale nu doar că ne influențează bunăstarea psihică și fizică, dar ne influențează și speranța de viață.

Relațiile sociale și bunăstarea psihică

Putem observa cu ușurință cum se schimbă dispoziția noastră atunci când avem o interacțiune pozitivă cu cineva drag. Dacă suntem atenți, devine evident că ne simțim mai bine, poate mai înțeleși, eliberați, stimulați. Inclusiv la nivel biologic, creierul nostru găsește aceste interacțiuni recompensante, socializarea activând în creier circuite neuronale similare cu alte lucruri pe care le considerăm recompensante, cum ar fi mâncarea sau banii.

Suportul social este un alt aspect care contribuie la bunăstarea psihică deoarece ne poate ajuta să traversăm mai ușor perioadele dificile ale vieții prin faptul că primim susținere și ajutor din partea celorlalți. Dacă greutățile vieții sunt împărtășite, devin mai ușor de gestionat decât dacă am încerca să le gestionăm de unii singuri.

Relațiile sociale și sănătatea fizică

Se pare că suportul social are și un impact fiziologic asupra organismului prin faptul că reduce tensiunea arterială, reactivitatea cardiovasculară și hormonii stresului. Dacă ți s-a întâmplat să te simți mai puțin stresat și mai calm în prezența unei persoane dragi, ai experimentat fenomenul de social buffering, care se referă la abilitatea persoanelor dragi de a reduce răspunsurile biologice la stres.

Ce este și mai uimitor este faptul că relațiile sociale puternice reduc riscul de mortalitate în rândul persoanelor cu probleme medicale și cresc șansele de supraviețuire cu până la 50%, indiferent de vârstă, gen sau starea de sănătate. Altfel spus, conexiunile cu ceilalți ne pot ajuta să ne recuperăm mai ușor din boală și să ne prelungim speranța de viață.

După cum putem vedea, conexiunea cu ceilalți are un rol protectiv și benefic de necontestat. Nici măcar nu contează cât de larg este cercul nostru social sau dacă suntem într-o relație de cuplu, ci mai degrabă contează calitatea relațiilor și măsura în care simțim că putem să ne bazăm pe ceilalți. Deci dacă ai deja niște relații semnificative în viața ta, încearcă să nu le neglijezi și să le acorzi atenția necesară, iar dacă te simți izolat social, fă tot ce îți stă în putință ca să creezi conexiuni autentice cu cei din jur.

Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.