Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Criza de sens

Gabriel Dinu

Călătoria vieții este o experiență unică pentru fiecare dintre noi, în care momentele de stabilitate și coerență se împletesc cu misterul și impredictibilitatea vieții. Dată fiind natura schimbătoare a vieții, majoritatea dintre noi vom avea cel puțin un moment de contemplare existențială care se va solda cu o criză de sens.

Criza de sens are loc atunci când o persoană își pune la îndoială propria existență și își pierde scopul și sensul vieții. Este o angoasă existențială în care oamenii caută sensul și semnificația, însă încercările de a găsi răspunsuri nu conduc decât la alte întrebări existențiale fără răspunsuri concludente sau satisfăcătoare.

Fiecare persoană își trăiește criza de sens în felul propriu, însă de regulă se regăsesc următoarele elemente:

  • Lipsa de direcție și scop în viață
  • Anxietate, îngrijorare, tristețe, lipsa de speranță
  • Sentimentul de amorțire, goliciune interioară și insatisfacție
  • Sentimentul de izolare și singurătate
  • Sentimentul de copleșire, ca și cum ai purta toate greutățile vieții pe umerii tăi
  • Conștientizarea propriei mortalități și realizarea faptului că moartea poate să se întâmple oricând
  • Conștientizarea impermanenței lucrurilor
  • Confuzie cu privire la identitatea proprie

Așa cum se poate observa, criza de sens este un moment de cumpănă tulburător, care de regulă survine în urma unor schimbări majore de viață. Pierderea unei persoane dragi, despărțirile, pierderea locului de muncă, dezvoltarea unor probleme medicale, împlinirea unei anumite vârste (ex. 30, 40, 50 de ani), pensionarea, chiar și nașterea unui copil, pot reprezenta evenimente cu rol de factor declanșator pentru o criză de sens.

Deși la prima vedere pare să aibă o conotație în totalitate negativă, criza de sens poate să fie una din cele mai profunde și transformaționale experiențe umane. Dacă reușim să o integrăm într-un mod sănătos în viața noastră, ea devine un catalizator al unor schimbări pozitive care să ne aducă mai aproape de o viață cu sens. Mai jos găsești câteva idei despre cum să faci asta.

Adoptă o atitudine de deschidere și curiozitate

În loc să o ignori sau să o negi, exprimă-ți curiozitatea față de experiența ta. Există niște motive pentru care a apărut tocmai acum și cu siguranță încearcă să îți comunice ceva esențial despre modul în care îți trăiești viața în prezent.

Identifică-ți valorile

De multe ori crizele de sens încearcă să ne comunice faptul că ceva nu se aliniază în viața noastră și că nu trăim în concordanță cu propriile valori. Poate până acum ți-ai trăit viața după valorile celorlalți sau ceea ce era valoros pentru tine în trecut, în prezent nu mai are sens. Indiferent care este situația, te invit să reflectezi la câteva întrebări:

Ce contează cel mai mult în viață?

Ce îți face inima să bată?

Cum ai vrea să își amintească oamenii de tine?

Ce admiri cel mai mult la un om?

Care au fost cele mai semnificative momente din viața ta?

Transpune valorile în comportamente

Exprimă aceste valori în comportamente și obiective personale, și încearcă să trăiești în armonie cu valorile tale. Spre exemplu, dacă îți dai seama că o valoare importantă pentru tine este sănătatea, încearcă să îți setezi obiective clare prin care să cultivi un stil de viață sănătos.

Fii pregătit să îți redefinești sensul

Crearea unei filozofii de viață bazată pe propriile valori și credințe ne poate ajuta să avem o direcție clară în viață, dar acest lucru nu înseamnă că nu se poate schimba pe parcursul vieții. Ceea ce ne dă sens la 20 de ani, poate că nu mai are același efect la 40 de ani. Suntem în continuă schimbare și dezvoltare, ceea ce înseamnă că și sensul se poate schimba odată cu noi.

Chiar dacă o astfel de criză aduce cu sine un zbucium interior, poate să devină un proces revelator prin care fiecare dintre noi să își înțeleagă locul unic în această lume. Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.