Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cu ce rămânem din 2020?

Gabriel Dinu

Cu siguranță anul 2020 va rămâne în mentalul colectiv drept un an aparte. Pandemia cu care ne confruntăm ne-a afectat pe toți într-o măsură, chiar dacă pe unii mai mult decât pe alții. Consider că este important să tragem câteva concluzii după acest an și să ne încărcăm cu puțin optimism pentru ceea ce urmează. În prima parte a articolului voi vorbi despre impactul pe care l-a avut pandemia asupra noastră din punct de vedere psihologic, iar în a doua voi oferi câteva sugestii pentru întărirea rezilienței psihologice.

Din cauza nivelului crescut de incertitudine și a nivelului scăzut de control care au venit odată cu răspândirea covidului, depresia și anxietatea au devenit condiții mai comune decât anul trecut în aceeași perioadă. Dacă înainte unul din cinci americani declara că se confruntă sau s-a confruntat cu o tulburare psihică, sondajele de anul acesta arată că unul din trei americani a raportat simptome de anxietate sau de depresie. Datorită nivelului crescut de stres și consumul de substanțe a devenit mai frecvent, peste 13% dintre adulți spunând că au consumat mai des substanțe pentru a face față stresului cauzat de coronavirus. Printre alte problemele menționate de cei interogați se numără și cele legate de insomnie, comportamente compulsive precum spălatul pe mâini, sentimente de neputință și frustare sau ideație suicidară. Aceste statistici sunt făcute pe populația americană, însă cu siguranță întreaga lume a fost afectată emoțional de pandemie. Factorii care au condus la aceste consecințe pot fi diverși: de la virus în sine, la izolarea socială recomandată sau impusă, la pierderea locului de muncă sau dificultatea de angajare în această perioadă și încrederea sau mai bine zis neîncrederea în autorități.

Așadar, lucrurile nu arată prea bine la finalul acestui an, de aceea este important să găsim modalități prin care să facem față „moștenirii” pe care ne-a lăsat-o 2020. Probabil ați tot auzit de termenul reziliență psihologică și până să ofer câteva sugestii despre cum poate fi ea întărită, vă voi spune pe scurt la ce se referă. Reziliența psihologică este capacitatea unui individ de a se adapta la situații de criză, de multe ori situații traumatice, și de a reveni la un nivel de funcționare la fel de bun sau mai bun decât înainte de criză. Reziliența este influențată atât de factori genetici sau experiențe de viață timpurii care nu pot fi modificate, cât și de factori care sunt în controlul nostru. Concentrându-ne pe cele din urmă, putem să ne creștem reziliența, adică în urma acestei crize să ieșim mai puternici. Ce putem face concret?

1. Găsește un sens și când este greu să faci asta

În această perioadă unii dintre noi au ajuns să vadă lucrurile fără speranță și sens. Însă a avea un sens în viață s-a dovedit a fi extrem de important pentru sănătatea emoțională. De aceea, chiar și când vă este greu să mai vedeți un sens, amintiți-vă care sunt valorile voastre. Pentru ce merită să treceți prin aceste momente dificile? Ce fel de persoană vreți să fiți? Ce vă aduce satisfacții? Unii dintre noi poate își doresc să exceleze în carieră sau e important pentru ei să fie părinți buni, alții își doresc să investeasca timp în hobby-urile lor sau să se implice în comunitate. Oricare ar fi valorile voastre, mențineți-le în câmpul conștiinței astfel încât să vă păstrați echilibrul și în vremuri tulburi.

2. Întărește conexiunile sociale

Reziliența psihologică poate fi crescută prin întărirea relațiilor sociale. Nevoia unui mediu în care să ne simțim susținuți, validați și acceptați, mai ales în timp de criză, dar nu numai, este una esențială. Chiar dacă aceasta este o nevoie de bază, unii dintre noi au tendința în momentele grele să se retragă și să se detașeze de ceilalți. Iar contextul ne permite asta mai mult ca oricând. Dacă știți despre voi că vă încadrați în această categorie, vă recomand să faceti opusul a ceea ce sunteți obișnuiți: rămâneți conectați cu ceilalți și creați oportunități de a vă apropia. Măsurile de izolare socială pot reprezenta un obstacol în comunicarea și conexiunea cu prietenii si familia, însă cu o doză de creativitate acest obstacol poate fi depășit.

3. Îngrijește-te de mintea și corpul tău

Persoanele reziliente se preocupă de mintea și corpul lor în mod constant. Așadar, obiceiuri sănătoase precum somnul odihnitor, alimentația sănătoasă, mișcarea fizică și gândirea rațională joacă un rol extrem de important în gestionarea stresului și creșterea rezilienței la stres. Vă recomand să prioritizați grija față de voi, astfel încât impactul negativ pe care îl are criza prin care trecem să fie contrabalansat de efectele unei gândiri rațional-optimiste, a sportului sau a meditației.

4. Practică acceptarea

În decurs de câteva luni, au fost o mulțime de schimbări la care am fost nevoiți să ne adaptam. Putem accepta mai greu sau mai ușor aceste lucruri. Însă cu cât ne întrebăm mai mult „De ce se întâmplă asta?” sau ne spunem că „Nu ar trebui să trecem prin așa ceva” cu atât ne îndepărtăm de o atitudine de acceptare și ne hrănim negarea. De aceea, e important să privim lucrurile așa cum sunt, nu cum am dori să fie. Este foarte greu de făcut asta când vine vorba de pierderea celor dragi sau de acceptarea faptului că suntem muritori și e normal să nu reușim mereu să acceptăm. Dar cu cât se exersează o atitudine flexibilă față de aceste aspecte negative ale vieții, cu atât ne vom întări reziliența.

De-a lungul istoriei, noi oamenii am dat dovadă de reziliență psihologică și am depășit o grămadă de adversități. Sunt convinsă că vom face la fel și în legătură cu evenimentele nefericite prin care am trecut în 2020 și prin care vom mai trece. Sper că aceste recomandari să vă fie de folos, iar dacă aveți nevoie de ajutor din partea psihologului, vă așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu puteți ajunge, intrați pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și puteți realiza o programare.

NOU! Accesați gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă doriți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Păcurar

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.