Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum crestem satisfactia in cuplu?

Gabriel Dinu

In ultima perioada, din ce in ce mai multa lume refuza sa mai creada mesaje de genul “au trait fericiti pana la adanci batraneti” si constientizeaza ca pentru ca o relatie sa fie sanatoasa si satisfacatoare e nevoie de efort, implicare si munca. Constientizarea e un prim pas si unul foarte important care duce spre cel de-al doilea, motivatia de implicare in procesul de schimbare. Multe dintre cupluri ajung aici, constientizeaza si sunt motivate sa schimbe ceva, insa se simt blocate pentru ca lipseste al treilea element: cunostintele procedurale. Mai exact, cum anume sa se regleze emotional, sa se comporte diferit sau sa comunice mai eficient. Chiar daca nu exista o reteta generala, si fiecare cuplu e unic deoarece partenerii care il alcatuiesc sunt persoane complexe si unice, am creeat o lista cu strategii care, daca sunt aplicate, pot imbunatati semnificativ satisfactia in cuplu.

· Inlocuieste invinovatirea partenerului cu empatia

Una din cele mai des intalnite reactii in cazul unui conflict cu partenerul este aceea de a-l invinovati pentru problemele, emotiile, discomfortul nostru. De cele mai multe ori se intampla automat, fara sa ne dam seama, acest comportament pornind de la ganduri constiente sau inconstiente de genul “partenerul e responsabil pentru ceea ce simt”, “ar trebui sa aiba grija de mine si sa nu ma supere”, “daca m-ar iubi, s-ar schimba” etc. Intr-o cultura in care mereu se arata cu degetul inspre vinovati, este si normal ca mintea noastra incearca sa gaseasca explicatii si sa plaseze vina undeva. Doar ca atunci cand o plasma asupra partenerului, gresim. Niciodata cineva sau ceva din exterior nu ne creeaza emotii negative, ci emotiile apar la interactiunea dintre ceva extern si gandurile, credintele, asteptarile interne. In plus, de cate ori a ajutat faptul ca ti-ai invinovatit partenerul? De cele mai multe ori aceasta invinovatire fie escaladeaza conflictul, fie mentine tipare de relationare disfunctionale, de aceea e important sa renuntam la acest comportament. Cu ce putem sa il inlocuim? Cu cresterea empatiei fata de ce simte, traieste, gandeste partenerul. Pentru cateva minute, putem incerca sa ne punem in locul lui, sa vedem cum a interpretat el situatia, fara sa il judecam sau criticam.

· Regleaza-ti emotiile negative

Gestionarea emotiilor este un full-time job si pentru fiecare dintre noi poate fi greu si obositor, la un moment dat. De multe ori, partenerul ne poate ajuta sa ne linistim si sa ne ofere comfortul de care avem nevoie. Insa in situatii conflictuale, cand partenerul nu poate fi disponibil deoarece el la randul lui simte emotii intense, noi suntem singurii responsabili sa ne reglam propriile emotii. De aceea, controlul emotiilor intense este o abilitate pe care avem nevoie sa o invatam, astfel incat sa nu ne creeam un discomfort extreme care sa afecteze atat starea noastra cat si modul in care comunicam cu partenerul. Cateva strategii de reglare emotionala sunt time-out-ul (luam o pauza de la situatia conflictuala, ne retragem pentru cateva minute in alta parte), restructurarea gandurilor (in loc sa imi spun ca nu suport situatia conflictuala, pot sa imi spun ca e tolerabila si pot sa ii fac fata) sau acceptarea situatiei (in loc sa ma lupt cu experienta neplacuta de a avea un conflict cu persoana pe care o iubesc, accept ca in momentul present acest lucru se intampla).

· Accepta diferentele dintre voi

Nu de putine ori, la inceputul relatiei apreciem diferentele intre noi si partener si credem ca faptul ca suntem diferiti aduce un echilibru relatiei. Pe masura, insa, ce trece timpul, trasaturile si comportamentele diferite ale partenerului incepem sa le vedem ca pe defecte, ca pe ceva amenintator. “Este boem si relaxat” se transforma in “e dezordonat si indiferent” sau “e responsabil si organizat” devine “este rigid si obsedat de control”. Cum ar fi daca peste noapte partenerul tau s-ar transforma intr-o persoana fix ca tine? Ai fi mai fericit/a? Ar rezolva asta toate problemele? Oare diferentele intre voi nu fac interactiunea sa fie mai interesanta? Oare nu mai degraba in felul acesta cresteti si va dezvoltati, decat daca ati fi si v-ati comporta identic? Acceptand si apreciind aceste diferente, relatia poate devein mult mai satisfacatoare.

· Creste numarul interactiunilor pozitive

O strategie foarte utila pentru a creste satisfactia in cuplu este sa ne propunem sa facem lucruri placate pentru celalalt. Chiar daca aceasta sugestie este intampinata de multe ori cu rezistente si in mintea partenerilor pot exista asteptari precum “nu ar trebui sa facem eforturi, ar trebui sa facem ce simtim fara sa ne propunem sau sa planificam”, cuplurile care aplica aceasta metoda au raportat nivele mai ridicate de satisfactie in urma implementarii. Astfel, un prim pas este identificarea comportamentelor si activitatilor care l-ar bucura pe fiecare din parteneri, apoi urmand cresterea frecventei acelor comportamente si la final discutii despre cum a fost pentru fiecare o astfel de experienta. Desigur, cu cat astfel de metode se transforma in obiceiuri si ritualuri, cu atat este mai probabil sa se mentina nivelele crescute de satisfactie.

· Dezvolta-ti abilitatile de comunicare asertiva

Comunicarea asertiva este utila in orice fel de context, cu atat mai mult in cadrul unui cuplu. In cazul in care comunicam cu agresivitate luand in considerare doar propriile nevoi si simtindu-ne indreptatiti sa ni se ofere ceea ce dorim sau comunicam cu timiditate, ignorand propriile nevoi si renuntand la drepturile noastre, se creeaza un dezachilibru la nivelul relatiei. Cel mai important intr-o comunicare si negociere este sa existe consens, ambele parti sa fie multumite, iar pentru a ajunge la acel consens sanatos ambii parteneri e nevoie sa comunice asertiv.

· Gasiti impreuna solutii

De cele mai multe ori, exista anumite teme centrale in jurul carora apar conflictele. Cu cat definim mai clar problemele care duc la conflicte, cu atat sunt sanse mai mari sa se gaseasca solutii. Astfel, primul pas in a rezolva problemele intr-un cuplu este definirea clara si concreta a problemei. Urmand ca impreuna sa venim cu cat mai multe idei si solutii la problema pe care o discutam. Si in final, sa alegem variant cea mai buna, cu care sa fim de acord atat noi cat si partenerul.

Va urez success in a pune in practica aceste strategii, iar in cazul in care aveti nevoie de ajutor din partea noastra, va asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, dar daca nu puteti ajunge, intrati pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii accesati pagina de Contact a site-ului si realizati o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Pacurar

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.