Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum facem fata dezamagirilor

Gabriel Dinu

Te simti dezamagit? Lucrurile nu au mers asa cum ti-ai dorit? Ti se pare dificil sa te adaptezi atunci cand asteptarile si dorintele tale nu sunt indeplinite?

Dezamagirile fac parte din viata si sunt relationate cu dezvoltarea noastra personala, daca nu suntem din cand in cand dezamagiti, este dificil sa ne gasim motivatia de a evolua si a progresa.

Atunci când ne confruntam cu o dezamăgire, putem simți o combinație copleșitoare de emoții, de la tristețe, frustrare, jena, regret, îngrijorare, confuzie, la deprimare, furie, rusine, vinovatie, anxietate, lipsa de speranta, neajutorare. In mintea noastra pot aparea ganduri precum: „de ce mi s-a intamplat mie asta?”, „Nu asa trebuia sa fie, nu e corect!”, „Nu sunt suficient de bun”, „Nimic nu imi iese”, „Nimic bun nu mi se intampla”.

In cele mai multe cazuri simtim dezamagire atunci cand gandurile, asteptarile si dorintele noastre nu sunt in acord cu ceea ce se intampla in realitate. De cele mai multe ori consideram ca asteptarile noastre nu sunt prea ridicate si ca este complet natural, logic si justificat sa ne asteptam ca anumite lucruri sa se intample exact asa cum ne dorim. Realitatea insa ne arata de foarte multe ori ca nu este asa si ca uneori lucrurile nu merg asa cum ne dorim, noi ne comportam asa cum ne-am asteptat, cei din jur nu fac sau spun ceea ce vrem noi si viata nu este dupa cum ne-o imaginam.

Indiferent de cat de intensa este dezamagirea noastra si emotiile asociate cu ea sau cat de negativ este ceea ce ni s-a intamplat, modul in care ne adaptam la ceea ce ni se intampla si cum ne gestionam emotiile in acele momente este important pentru a ne dezvolta rezilienta si a invata din acest proces.

Cum facem fata dezamagirilor?

• Gaseste strategii prin care te poti linisti

Dezmagirea poate fi coplesitoare, iar cand suntem coplesiti de emotiile si gandurile noastre avem tedinta sa ruminam si nu putem rezolva probleme sau lua decizii intr-un mod obiectiv. Din acest motiv este important sa iti oferi timp pentru a-ti linisti mintea. Gaseste acele activitati care te pot ajuta sa iei o pauza si sa te detasezi putin.

• Indentifica-ti gandurile si emotiile legate de dezamagire

Doar analizand modul in care ne raportam la ceea ce ni se intampla, ne putem cunoaste si intelege mai bine. Te poti intreba: „Ce s-a intamplat? Ce mi-am dorit sa se intample? Ce emotii si ganduri am acum? Ce strategii aplic? Ma ajuta modul in care gandesc, ma simt si ma comport?”. Daca iti este greu sa raspunzi la aceste intrebari, poti incerca sa scrii ce iti trece prin minte si sa analizezi ulterior ce a iesit la suprafata.

Asteptarile noastre vor determina modul in care ne simtim, de aceea este bine sa incerci sa iti dai seama care au fost asteptarile, gandurile si asumptiile tale despre rezultatul dorit. Sunt ele flexibile sau inflexibile? Am gandit in termeni rigizi si absolutisti sau am privit realist situatia si am incercat sa merg pe ideea de a face tot ce tine de mine, intelegand in acelasi timp ca s-ar putea sa nu iasa cum imi doresc eu?

• Invata din dezamagirile tale

Cum m-au influentat asteptarile mele in dezamagirea pe care o simt acum? Cum pot sa imi ajustez si sa imi flexibilizez aceste asteptari pentru a-mi fi mai usor sa ma adaptez in viitor situatiilor potential negative? Ce pot sa iau din aceasta situatie care sa imi fie util pentru viitor?

Experienta dezamagirii spune foarte multe lucruri despre noi ca persoane, despre ceea ce este important pentru noi, despre valorile si principiile dupa care ne traim viata. Este util sa fim dispusi sa invatam din aceste situatii, chiar daca este foarte greu.

• Largeste-ti perspectiva

Cu ce ma va ajuta sa integrez aceasta dezamagire si sa las in urma faptul ca in aceasta situatie asteptarile mele nu au devenit realitate? Va mai conta aceasta dezamagire intr-o luna? Dar in 6 luni, 1 an sau 5 ani? Puteam sa fac ceva diferit pentru a influenta rezultatul la care am ajuns? Daca raspunsul este da, atunci ce imi propun sa schimb sau sa imbunatatesc in situatii similare in viitor? Ce ma poate ajuta in aceste momente sa trec peste aceasta dezamagire? Ce resurse am la dispozitie care sa imi fie utile? Chiar daca am trecut prin aceasta dezamagire, ce alte lucruri in viata mea sunt importante si cum ma pot concentra pe ele?

Reaminteste-ti ca noi toti suntem oameni, iar oamenii sunt prin definitie fiinte imperfecte si fiecare om simte din cand in cand dezamagire. Luand in considerare acest lucru, ne poate ajuta sa facem fata suferintei asociate cu dezamagirea. Chiar si in situatiile in care trecem prin evenimente extrem de negative, chinuitoare sau chiar traumatice, modul in care gandim in legatura cu ceea ce ni se intampla este important. Desi realitatea pare sa fie foarte foarte grea, gandirea negativa si irationala nu ne ajuta si nu este productiva. Dezamagirea face parte din viata. Toti oamenii au dorinte, sperante, vise si planuri. Multe dintre ele nu devin realitate. Dar modul in care ne raportam dezamagirilor face diferenta.

Daca te confrunti cu o problema psihologica te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.