Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum gestionam gandurile care ne duc la furie

Gabriel Dinu

Uneori simtim emotii care pot fi chinuitoare sau chiar coplesitoare. Atunci cand emotiile noastre sunt intense, apar des, dureaza o perioada mai lunga de timp si ne afecteaza modul in care functionam sau ne adaptam intr-un anumit context avem de-a face cu emotii disfunctionale. In aceasta categorie pot fi incluse anxietatea, panica, furia, deprimarea, vinovatia, rusinea. Ele sunt declansate de gandurile noastre irationale. Am scris mai multe despre gandurile care duc la anxietate si cum le putem gestiona mai bine. Ne poate fi util sa vedem cum putem face acest lucru si cand vine vorba despre furie.

Furia poate aparea atunci cand consideram ca am fost tratati intr-un mod incorect sau lipsit de respect, atunci cand credem ca cei din jur nu ne-au respectat standardele, asteptarile sau regulile, atunci cand noi nu ne ridicam la nivel asteptarilor setate pentru propria persoana sau atunci cand ni se pare ca viata este incorecta, nedreapta, ca ni se intampla lucruri pe care nu ni le dorim si ne este greu sa ne adaptam acestor situatii.

Aceasta emotie apare cel mai des din combinatia a doua tipuri de ganduri irationale: asteptari nerealiste (trebuie neaparat) si toleranta scazuta la frustrare (nu suport). De exemplu: „Nu trebuia sa mi se intample asta si nu e corect ca eu ma confrunt cu acest lucru acum”, „Nu suport ca celalalt sa se comporte asa cu mine, e o lipsa de respect si nu asa trebuia sa reactioneze”, „Nu trebuia sa fac aceasta greseala, nu suport ca m-am comportat asa”.

Cum putem sa punem la indoiala aceste ganduri?

Trebuie neaparat (asteptare nerealista cu referire la viata in general) → Cerinta flexibila (Imi doresc si fac tot ce tine de mine)

• De ce trebuie neaparat? Cine spune acest lucru?

• Sunt eu Dumnezeu, sau vreo fiinta superioara, care stabileste cum trebuie sa se intample lucrurile?

• Daca chiar ar fi trebuit neaparat, de ce nu a fost asa cum m-am asteptat eu sa fie?

• Mi-am spus de multe ori in trecut ca ceva trebuie cu necesitate, a fost adevarat de fiecare data?

• Doar pentru ca eu imi doresc ceva in acest moment, asta inseamna ca dorinta mea trebuie neaparat sa devina realitate acum?

• Nimic nu trebuie pe lumea asta – pot sa gasesc un exemplu care sa contrazica aceasta idee?

• Cu ce ma ajuta ca mi-am impus aceasta regula/am aceasta asteptare nerealista si rigida?

Trebuie neaparat (Asteptare nerealista cu referire la propria persoana) → Cerinta flexibila (Imi doresc si fac tot ce tine de mine)

• Cu ce ma ajuta ca imi setez asteptari atat de ridicate cu privire la mine?

• De ce trebuie neaparat ca in aceasta situatie sa indeplinesc aceste asteptari?

• Oare este realist ca avand in vedere etapa prin care trec, contextul in care sunt si factorii care ma influenteaza sa ma astept de la mine la acest lucru care eu cred ca trebuie sa se intample?

Trebuie neaparat (Asteptare nerealista cu referire la ceilalti) → Cerinta flexibila (Imi doresc si fac tot ce tine de mine)

• De ce trebuie neaparat ca celalalt sa se comporte asa cum imi doresc eu?

• Pot eu sa controlez comportamentul celeilalte persoane? Oare el nu tine tot de gandurile si emotiile ei?

• Daca trebuie neaparat tot timpul ca ceilalti sa se comporte cum vreau eu, nu ar fi facut deja asta?

• Eu ma comport tot timpul asa cum se asteapta ceilalti de la mine?

Rezistenta la frustrare (Nu suport) → Toleranta crescuta la frustrare

• Ce inseamna ca nu suport?

• Daca ar fi sa mai stau cateva secunde/minute in plus in aceasta situatie, oare chiar nu as suporta? Ce mi s-ar intampla?

• Ma pot gandi la ceva ce cred ca mi-ar fi mai greu de suportat decat lucrul la care ma gandesc acum?

• Am mai folosit in trecut acest gand? Am reusit sa suport acea situatie chiar daca mi-a fost imens de greu?

• Oare oamenii nu pot suporta absolut tot ce nu ii omoara?

Daca te confrunti cu o problema psihologica te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, poti intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizati o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.