Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum îi spui șefului că mergi la terapie în timpul programului?

Gabriel Dinu

Ok, te-ai hotărât să mergi la terapie. Însă între programul de 9 la 18 plus luatul copiilor de la grădiniță și alte lucruri de făcut prin casă, programarea și ajungerea fizic la o sesiune de terapie devin destul de provocatoare. Te hotărăști că cea mai bună cale este să îți programezi sesiunile în timpul programului de muncă. Dar cum îi spui managerului că o să ai o programare recurentă în fiecare săptămână, fără să se prindă unde vrei să mergi sau fără să te judece?

Deși pentru mulți dintre noi, din fericire, mersul la terapie nu mai este un tabu atât de mare, totuși există o barieră mentală atunci când vine vorba despre a vorbi despre asta cu persoana care e responsabilă de promovarea ta profesională, dar și cea care decide măririle de salariu. Se va crea aproape invariabil o vulnerabilitate care poate fi folosită spre bine sau mai puțin bine.

Experiența mea de lucrat cu oameni în terapie, dar și cu oameni din organizații este că înainte de a aborda un astfel de discurs, e important să poți anticipa cum va reacționa managerul și să ai un plan clar de a aborda situația.

1. Mai întâi fii tu sigur că aceasta e varianta optimă pentru tine

Înainte de a-ți convinge managerul că e ok sa mergi la terapie în timpul programului, e important să fii tu foarte sigur că aceasta e varianta bună. A merge la ședințe de psihoterapie și a avea grijă de sănătatea ta emoțională este o activitate care îți va aduce beneficii nu doar pe plan personal, dar și pe plan profesional. Un om echilibrat emoțional e un om care e mult mai implicat în muncă, își găsește mai ușor motivația, interacționează mai bine cu cei din jur, e mai asertiv și își atinge mai ușor obiectivele.

Desigur că există anumite joburi, de exemplu cel de front office, unde nu e fezabil să lipsești o oră sau o oră jumătate, însă din fericire, în cele mai multe joburi prezența permanentă la birou nu e necesară.

Dacă observi că începi să simți emoții negative de tipul vinovăției sau rușinii la gândul că mergi la terapie, e important să discuți cu un psihoterapeut despre aceste emoții înainte de a discuta cu managerul tău. E firesc să apară aceste sentimente în contextul în care stigmatul celor care mergeau la terapie era destul de mare. Însă acum, când devine atât de important să ne păstrăm echilibrul emoțional, greutatea sănătații mentale și emoționale e mai mare decât oricând. Fără a spune vorbe mari, experiența din lucrul cu clienții mei m-a învățat că investiția în sănătatea emoțională și mentală este cea mai importantă pe care o poate face o persoană pe parcursul vieții sale.

2. Nu e neapărat necesar să spui ca mergi la terapie

Dacă simți că mediul de lucru din echipa sau compania ta nu sunt deschise la astfel de topice, nu e obligatoriu să spui unde mergi atunci când lipsești o oră sau două de la serviciu.

Într-adevăr există destui manageri care nu sunt deloc deschiși la această idee (deși ai putea să te întrebi dacă ai dovezi pentru această presupunere), așa încât poți oricând să spui că ai o programare la medic sau că faci un tratament care necesită prezența ta săptămânală.

Nu uita că informațiile personale medicale sunt confidențiale și e dreptul tău legal să le ții pentru tine. Singurul caz care face excepție sunt situațiile în care condiția ta medicală sau emoțională influențează modul în care îți faci jobul sau în care interacționezi cu ceilalți.

Dacă este nevoie, psihoterapeutul pe care îl alegi îți poate da o adeverință care să spună că faci sesiuni de psihoterapie, însă nu e neceesar să scrie pe ea mai mult decât evaluarea lui/ei. Nici vorbă să încalce confidențialitatea și să spună despre ce discutați în terapie.

3. Începe discuția cu un plan

E nerealist să te aștepți să îi spui managerului că vei lipsi în fiecare săptămână fără să ai un plan pentru ce vei face ca să compensezi orele lipsite. Acest plan trebuie să conțină câteva detalii specifice: în ce zi vei lipsi, câte ore, în ce interval și ce plănuiești să faci cu sarcinile tale.

Atunci când ai un plan ajută să preîntâmpini orice întrebare pe care o poate avea șeful tău și va arăta că ești proactiv: te gândești la detalii și plănuiești bine așa încât să demonstrezi adaptabilitate și responsabilitate față de jobul tău.

Fii clar și concis în planul pe care îl expui. Nu uita că a fi clar în intențiile tale arată maturitate emoțională, dar și respect pentru timpul tău și pentru timpul și banii companiei.

Ar fi naiv să afirm că e simplu să spui șefului tău că ai decis sa mergi la terapie în timpul programului. Știu ca uneori e greu să îți asumi această decizie chiar și față de tine sau de cei apropiați. Însă investiția în sănătatea emoțională este una dintre cele mai importante decizii pe care le luăm de-a lungul vieții. Și, ca orice decizie mare, e bine să fie însoțită de ceva reflecție și de realizarea unui plan detaliat. Ca să întăresc punctul 1 de mai sus, acela în care spuneam că e important să fii tu sigur de această decizie, gândește-te că această asumare poate veni cu mai multă productivitate: te vei strădui să termini mai eficient ce ai de făcut, așa încât să poți să te ocupi și de tine.

Succes!

Dacă ai nevoie de ajutor, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizezi o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședinte-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația Gândește Sănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Irina Paraschiv

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

(Photo by You X Ventures on Unsplash)

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.