Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum ne rezolvăm mai eficient problemele?

Gabriel Dinu

Atunci când ne confruntăm cu probleme si situații mai stresante de viața apar si emoții care de multe ori par greu de gestionat și de suportat. Gestionarea acestor probleme poate să fie dificilă și implicit să ne facă să experimentăm emoții nefolositoare și din cauza faptului că putem să avem deficite la nivelul abilităților de rezolvare a problemelor sau poate chiar atunci când vine vorba de a pune în acțiune aceste abilități. 

Cred ca este util de amintit și adăugat în “trusa noastră de unelte” și niște tehnici de care să ne ajutăm mai eficient atunci când problemele se strecoară în viața noastră, iar pentru a cultiva această abilitate este nevoie să urmărim și să ne folosim de câțiva pași specifici:

  1. Definirea și formularea problemei apărute: este necesar ca atunci când vrem să rezolvăm o problemă să-i înțelegem mai bine natura (de exemplu, să înțelegem motivele pentru care aceasta este o problemă pentru noi), dar și să ne setam scopuri și obiective realiste pentru rezolvarea ei. 
  2. Generarea posibilelor soluții: se referă la construirea unei liste cu toate soluțiile posibile în acel context, pornind de la ideea “cu cât mai multe, cu atât mai bine”, chiar dacă nu toate se potrivesc așteptărilor noastre.
  3. Evaluarea posibilelor soluții: este important să ne uităm dacă soluțiile generate de noi sunt aplicabile la contextul și la resursele de care noi dispunem, și anume dacă ele ne deservesc scopul. 
  4. Luarea deciziei: implică identificarea în prealabil a posibilelor consecințe ale unei soluții, dar și realizarea unei analize cost-beneficiu care să vizeze valoarea și probabilitatea unor rezultate specifice. 
  5. Implementarea și verificarea soluției: se referă la aplicarea planului de acțiune, monitorizarea rezultatului, evaluarea eficienței acestui plan, precum și recompensarea propriei persoane atât pe parcursul procesului, cât și în eventualitatea unui succes adus de rezultat. 

Rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm nu este o sarcină ușoară, însă dacă ne uităm la resursele de care dispunem și la resursele pe care este nevoie să le punem la bătaie în vederea rezolvării problemei, precum și la motivația pentru care ne dorim să ne rezolvăm această problemă, putem să înțelegem mai în detaliu care sunt costurile și beneficiile implementării unui plan de acțiune. 

Nu în ultimul rând, este nevoie să evaluăm inițial dacă această problemă ține de “expertiza” noastră sau dacă această problemă este una din categoria problemelor rezolvabile, astfel identificând ariile unde noi avem control sau nu.

Dacă simți ca ai nevoie de ghidaj în această direcție, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Larisa Paul

0737 039 446

larisa.paul@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.