Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum pot ajuta copilul sa treaca mai usor peste izolarea din pandemie?

Gabriel Dinu

În această perioadă majoritatea părinților sunt nevoiți să facă față situației de avea grija de copii si chiar sa muncească în același timp de acasa.

Aceasta situatie a fost una noua pentru toata lumea, atat pentru părinți, cat si pentru copii. Faptul ca suntem nevoiți să stăm în casă pentru inca o perioada scurta de timp fara sa mai avem activitățile pe care le făceam în mod normal, copiii nu se mai pot intalni cu prietenii lor si nu mai au libertatea de a merge în parc, nu mai pot merge la bunici, toate aceste lucruri au presupus gasirea de noi modalități de a ne adapta la această situație si cu siguranta nu ne-a fost usor.

Pentru ca deja am trecut de perioada de adaptare si ne apropiem de sfârșitul restrictiilor si cu siguranta am avut tot felul de situatii pe care le-am întâmpinat, m-am gândit să scriu despre câteva soluții pentru a-i ajuta pe copii sa depășească si urmatoarele saptamani rămase până la ridicarea restrictiilor.

Prin urmare, iata cateva lucruri utile pe care parintii le pot folosi cu copiii acasa in perioada urmatoare:

1. Este foarte important sa adaptăm explicatia situației prin care trecem la vârsta copiilor. Cel mai probabil ati facut deja asta, iar daca explicația a fost pe înțelesul copiilor, cel mai probabil s-au si adaptat la noua situatie si chiar au integrat comportamente noi in rutina zilnica (de exemplu spălatul pe maini mult mai des).

2. Sa fim sinceri cu copiii, este chiar benefic sa le exprimăm îngrijorarea si frustrarea noastra legata de toate lucrurile pe care inca nu le putem face. In acest fel, le dam un exemplu sanatos de a face față situațiilor dificile, si acest lucru presupune faptul ca găsim solutii pentru a ne adapta. Prin împărtășirea propriilor emotii, încurajăm si copiii sa isi exprime ingrijorarile, iar acest lucru conduce la o conexiune mult mai buna si mai autentica parinte-copil.

3. Sa facem un program zilnic cu activitati. Programul este de foarte mare ajutor in perioada aceasta pentru ca ne organizează atat pe noi, cat si pe cei mici. Acesta este bine sa fie cat mai variat, si este bine sa includă pe lângă activitatile zilnice de rutina si activitati educative, cat si recreative. Programul copiilor mai mari il putem face impreuna cu acestia, implicandu-i direct pentru a veni cu propuneri si soluții.

4. Conexiunea. Pentru ca pana acum cel mai probabil nu am stat niciodata atat de mult timp impreuna cu toții, putem folosi aceasta perioada ramasa pentru a ne conecta fara sa fim distrasi de telefoane, tablete, etc. Putem crea amintiri frumoase impreuna făcând activitati distractive, creative si amuzante. De exemplu putem gati, face curat, jocuri pe abilități in functie si de varsta copilului, karaoke, etc.

5. Sa le dam voie copiilor sa socializeze on-line cu prietenii si colegii. Acest lucru poate fi inclus în programul de activitati zilnice si presupune totusi sa aiba si limite in folosirea ecranelor. În acest fel relațiile de prietenie vor fi menținute si chiar pot reprezenta un sprijin real pentru copil.

6. Sa le amintim copiilor ca mai durează foarte putin si se vor relaxa măsurile de restricție si vom putea merge în parc, poate chiar se vor întâlni cu prietenii la joaca, însă cel mai probabil vor fi nevoiți să respecte cateva reguli. Ceea ce înseamnă că usor, usor ne vom recăpăta libertatea de a face lucrurile care inainte reprezentau normalitatea.

Putem face impreuna cu ei planuri pentru săptămânile care vor urma cand vom putea circula fara restrictii, acest lucru ii va ajuta sa reziste in perioada scurta care a mai ramas si sa le ofere entuziasmul de a-si relua activitățile ce ii bucurau inainte.

7. Miscare fizica. Având în vedere ca in perioada aceasta nu putem fi la fel de activi ca inainte, mișcarea fizică este esențială pentru sănătatea noastră, atat fizica, cat si psihica. Poate ajuta ca in programul zilnic sa introducem pentru toata familia o activitate fizică distractive, ca de exemplu dansul.

8. Practicarea recunostintei este utila pentru toata familia. Ea ne ajuta să apreciem mai mult partea pozitivă a acestei experiențe si sa ne bucuram mai mult de ea. Copiii vor invata astfel un comportament sănătos prin care vor putea face fata viitoarelor situatii stresante din viata lor si chiar il pot integra in rutina zilnica. Ca si exercițiu practic, la finalul zilei putem gasi impreuna cu copiii 3 lucruri bune si frumoase ce ne-au adus bucurie, pentru care suntem recunoscatori. În acest fel ne vom educa mintea sa se focuseze pe partea pozitivă și constructivă a experientelor avute in ziua respectiva.

După cum știm deja, comportamentul părinților reprezintă un etalon in comportamentul copiilor, asa ca, pe langa lucrurile de mai sus, este important sa ne păstrăm si noi echilibrul emotional in aceasta perioada.

Daca aveti nevoie de ajutor specializat pentru a gestiona mai usor situațiile prin care treceti, puteti apela la noi cu incredere si ne putem vedea in sedintele on-line.

Intrati pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Mihaela Stinga (Iote)
0760 737 493
mihaela.iote@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.