Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum reactionam la critica?

Gabriel Dinu

Multi dintre cei care citesc acest articol se confrunta probabil cu momente cand le este greu sa accepte un feedback negativ sau o critica si dupa ce o primesc, se simt cateva zile tristi, suparati sau se framanta in legatura cu asta. In schimb, pentru o parte din ei, o critica are un asa mare impact inca atat performanta lor cat si relatiile la locul de munca sunt afectate. Astfel, unora le este greu sa isi pastreze un job mai mult de cateva luni, in timp ce altii chiar daca il pastreaza, ajung sa se simta foarte nefericiti, anxiosi sau deprimati. Care ar putea fi factorii ce contribuie la diferentele dintre noi in ceea ce priveste reactia la critica?

Sa prespunem ca un baietel, pe nume Rares, se pregateste sa mearga la scoala. A auzit de la parintii lui ca acolo va invata multe lucruri interesante si este foarte, foarte curios de acele lucruri. Dupa cateva saptamani, cand invatatoarea lui ii cere sa raspunda la niste intrebari, Rares nu stie raspunsul corect si greseste. In acel moment invatatoarea il critica aspru, il umileste in fata colegilor sai si ii spune ca este un prost, ca nu stie sa raspunda la o intrebare atat de simpla. Micutul Rares se simte extrem de rusinat si trist si incepe sa planga, iar invatatoarea continua cu critica, reprosandu-i ca este un papa lapte si ca baietii mari nu ar trebui sa planga. Ajunge acasa si le povesteste parintilor ce i s-a intamplat, iar acestia se infurie pe el, il cearta, ii spun ca i-a facut de rusine si il trimit in camera lui sa isi faca temele. Ce credeti ca a inteles Rares din aceasta situatie? Putem sa ghicim cam care ar fi mesajele intelese de el: ca este prost, nevaloros, ca este inadmisibil sa greseasca, ca nu are voie sa isi exprime emotiile si va fi pedepsit daca face asta, ca nu va primi empatie, intelegere, acceptare si ghidaj din partea celorlalti.

Acum sa presupunem ca in aceeasi situatie, in care Rares greseste raspunsul la intrebare, invatatoarea lui ii explica, cu rabdare, care este raspunsul corect. Cand il vede suparat de faptul ca a gresit, aceasta ii arata empatie si il reasigura ca nu e nici cea mai mica problema ca nu a stiut raspunsul, nu le putem sti pe toate. Rares ajunge acasa si aceeasi atitudine de intelegere o primeste si din partea parintilor. Acestia il incurajeaza sa vorbeasca despre cum s-a simtit el cand a gresit, il consoleaza, si ii spun ca oricand are dificultati poate sa vina sa-i intrebe iar ei vor face tot posibilul sa il ajute. Din aceasta experienta, Rares ar fi invatat ca el este in continuare un baiat valoros, ca este normal si firesc sa gresesti, ca poate sa isi exprime emotiile in siguranta si ca va primi intelegere, acceptare si ghidaj de la ceilalti.

Probabil va intrebati cum se leaga aceasta poveste de ceea ce am vorbit la inceput, reactia la critica. Exista o foarte mare legatura intre experientele noastre din trecut si reactia emotionala pe care o traim in prezent. Credintele si gandurile care s-au format de-a lungul timpului ni se activeaza in situatiile cand suntem criticati si astfel, daca ele sunt negative, noi nu auzim doar ce ne spune seful sau clientul nostru cand ne critica, ci toate celelalte mesaje pe care le-am interiorizat si pe care, cu fiecare experienta, avem tendinta sa ni le confirmam.

Din pacate, Rares nu poate sa se intoarca in timp si sa schimbe ceea ce i s-a intamplat, insa poate sa lucreze cu acele ganduri si mesaje critice care ii apar in minte, reducand astfel impactul pe care il are un feedback negativ asupra lui, si invatand ceva important din acel feedback. Rares si-a asumat aceasta responsabilitate si daca esti pregatit si tu sa faci asta, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, dar daca nu poti ajunge, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii acceseza pagina de Contact a site-ului si realizeaza o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Pacurar

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.