Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum să abordăm autocritica

Gabriel Dinu

Mulţi oameni sunt prinşi într-un cerc vicios de autocritică. Unii se critică mai întâi pentru că sunt deprimaţi, iar apoi sunt deprimaţi din cauză că s-au criticat.

Observ tot mai mult în rândul clienţilor, dar nu numai, faptul că mulţi oameni se critică aspru pentru greşeli, eşecuri sau neîmpliniri care apar în anumite momente ale vieţii. De aici, apar o serie de gânduri negative distorsionate despre sine, uitând că fiecaruia dintre noi i se poate întâmpla aşa ceva, la un moment dat. Gândurile negative despre tine însuţi pot lua multe forme. De exemplu, ai putea să te crezi plictisitor, prost, urât, inferior sau că nu meriţi să fii iubit. Ajungi să critici aproape tot ceea ce faci (“Nu pot să cred cât de prost sunt. Iar greşesc!”).

Autocritica îmbracă diverse forme: a autoînvinovăţirii (”E numai vina mea”), a etichetării de sine (“Nu pot să cred cât de prost sunt”), a urii de sine (“Câteodată, nu mă pot suporta”), a îndoielii de sine (“Pur şi simplu, nu pot lua decizii corecte”) şi a ignorării trăsăturilor pozitive (“Ei, oricine ar putea face asta, nu e greu”). Şi, atunci când eşti autocritic, cea mai mică greşeală sau cea mai neînsemnată imperfecţiune devine o ţintă pentru ura de sine.

Partea bună este că putem să învingem autocritica, iar făcând acest lucru, putem înfrânge lipsa de speranţă, indecizia, izolarea şi rumegarea gândurilor. În cele ce urmează, voi oferi câteva sugestii legate de cum putem face acest lucru.

1. Identifică-ţi gândurile negative despre sine.
2. Defineşte-ţi termenii (dacă îţi spui că eşti un ratat – ce reprezintă un „ratat” pentru tine?).
3. Analizează dovezile. Oare autocritica ta se întemeiază pe fapte?
4. Întreabă-te ce avantaj îţi aduce critica de sine. Ce speri să câştigi?
5. Stabileşte-ţi obiective pe care să le poţi realiza (de exemplu, în loc să-ţi propui să scrii o carte pe parcursul zilei de astăzi, propune-ţi să scrii timp de o oră).
6. Autorecompensează-te atunci când atingi un obiectiv.
7. În loc să te critici, corectează-ţi greşelile.
8. Foloseşte metoda dublului standard. Ai fi la fel de dur cu oricine altcineva cum eşti cu tine însuţi?
9. Înlocuieşte evaluarea, cu observarea şi acceptarea.
10. Observă manualul de reguli pentru autocritică.
11. Contracarează gândurile negative nesănătoase.
12. Priveşte-te de-a lungul unei scale. Nu trebuie să fii perfect pentru a fi suficient de bun.
13. Nu lua lucrurile personal. Multe din ele nu depind, în întregime, de tine.
14. Umanizează-ţi erorile. Fiecare din noi face greşeli, inclusiv tu.
15. Foloseşte o curbă de învăţare. Priveşte-ţi greşelile ca pe nişte informaţii şi oportunităţi.

Aşadar, poţi începe să te priveşti din perspectiva cântăririi aspectelor pozitive şi a celor negative, recunoscându-ţi meritele pentru ceea ce faci bine şi gândindu-te la tine ca la un prieten. Nu în ultimul rând, învaţă să adopţi o atitudine plină de compasiune faţă de greşelile tale.

Daca ai probleme cu autocritica, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti si Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.