Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum sa acceptam lucrurile negative din viata noastra

Gabriel Dinu

Traim cu totii intr-o societate in permanenta schimbare. Incepem sa lucram mai multe ore, suntem presati sa avem salarii din ce in ce mai bune, sa avem in acelasi timp grija de familiile noastre, de copii, de prieteni, dar si de noi si de sanatatea si starea noastra de bine. Cu siguranta ca in aceste conditii, din ce in ce mai multe persoane se simt presate sa isi aranjeze vietile cat mai bine, sa fie cat mai impliniti si sa profite cat mai mult de sansele care li se ofera.

In acelasi timp insa, din ce in ce mai multe persoane incep sa se confrunte cu stari emotionale negative, chiar anxietate si depresie, pentru ca lucrurile nu merg asa cum isi doresc. Fie nu reusesc sa obtina promovarea pe care si-o doresc, fie nu castiga suficienti bani, fie societatea nu le ofera lucrurile pe care si le doresc, fie nu reusesc sa isi gaseasca un/o partener/a potrivit care sa ii iubeasca asa cum isi doresc.

In acest articol imi propun sa discut despre de ce acceptam atat de greu ca in viata noastra exista si lucruri negative, dar si despre cum ar fi bine sa gandim asa incat sa le putem accepta mai usor si sa ne bucuram de viata mai mult.

De ce ne e atat de greu sa acceptam lucrurile negative din viata?

Pentru ca suntem educati ca evenimentele negative ne impiedica sa ajungem unde ne dorim, ca e bine sa fim placuti de cat mai multe persoane pentru a avea succes si ca daca ni se intampla lucruri negative ar trebui sa facem tot ce ne sta in putinta sa iesim din ele cat mai repede. Conform teoriei evolutioniste, aceste lucruri sunt adevarate, in parte. E adevarat ca a fi placut de cat mai multe persoane ne ofera protectie si siguranta, insa undeva pe drum, oamenii au inceput sa transforme aceste recomandari in reguli absolute.

Conform teoriei rational emotive, exista doua tipuri de ingrijorari principale:

anxietatea de ego – acea ingrijorare, anxietate care se refera la valoarea personala raportata in relatii si succes profesional. Ea e descrisa cel mai bine de gandurile irationale: “Ar trebui sa fac toate lucrurile perfect si sa fiu placut de toata lumea, sau cel putin de persoanele pe care le consider importante in viata mea, asa incat sa ma pot considera o persoana valoroasa.“ Acest tip de anxietate se manifesta mai ales prin timiditate, lipsa comunicarii asertive, amanarea sarcinilor sau procrastinare, rusine resimtita in relatii personale, etc.

Multe persoane care se confrunta cu aceste stari de obicei gandesc astfel: “Sunt o persoana valoroasa doar daca fac lucrurile perfect, daca nu fac greseli, iar daca gresesc sunt o persoana rea si ceilalti ma vor respinge.” sau “daca nu sunt iubit/a sau placut/a asa cum imi doresc sau pentru ca nu sunt pe cat de bun/a la jobul meu, sportul pe care il practic, activitatile din viata mea, atunci nu sunt o persoana buna, capabila etc.”

anxietatea de disconfort – este acel tip de anxietate care se refera la cerintele rigide pe care le avem de la mediu, de la ceilalti sau de la viata noastra. Aceasta e cel mai bine exprimata de gandul irational: “Nu suport ca lucrurile sa nu iasa asa cum mi-as dori sau sa nu obtin lucrurile pe care mi le doresc” sau “Viata mea ar trebui organizata asa incat sa obtin lucrurile pe care mi le doresc sau sa nu depun foarte mult efort pentru a obtine lucrurile pe care mi le doresc.” Acest tip de anxietate rezulta de obicei in emotii de furie, frustrare puternica si in comportamente negative.

Cum sa acceptam mai usor lucrurile negative din viata noastra?

In primul rand putem sa actionam asupra mediului sau al situatiei activatoare. Daca observam ca orice am face tot suntem nemultumiti la locul de munca, poate ar fi bine sa luam in considerare schimbarea lui. Daca relatia de cuplu nu e cea care sa ne ofere implinire, desi consideram ca am facut tot ce ne-a stat in putinta, atunci poate ar fi de luat in considerare iesirea din aceasta relatie. Nu are rost sa ne impunem reguli de genul: “Nu voi putea suporta sa nu mai fiu in aceasta relatie” sau “Nu suport sa nu am acest loc de munca”, atunci cand stim ca asta nu ne va omori si ca niciun om pana acum nu a murit subit daca a iesit dintr-o relatie.

Desi ne poate aduce durere sau consecinte negative, iesirea dintr-o relatie sau pierderea unui loc de munca nu ne va “darama” decat daca noi gandim astfel, daca noi catastrofam acea situatie. Catastrofarea inseamna a privi un lucru rau care mi se intampla ca fiind cel mai rau lucru din lume, in sensul in care se termina, tot, moare toata lumea si nu mai e nicio speranta. Acest lucru e putin probabil sa se intample.

In al doilea rand, haideti sa lasam niste timp asa incat sa putem gasi o solutie viabila. Nu e rezonabil sa ne asteptam sa avem o solutie imediata si nici ca acea solutie sa fie cea potrivita. Foarte multe persoane se grabesc sa accepte o solutie rapida, doar ca sa nu suporte emotiile negative ale unei situatii negative. Acest lucru e foarte contra-productiv pe termen lung.

Puteti oricand apela la ajutorul unui psihoterapeut de orientare cognitiv comportamentala cu care sa invatati sa va controlati mai bine emotiile negative, dar si sa va dezvoltati abilitati mai bune de rezolvare de probleme.

In al treilea rand, haideti sa acceptam faptul ca nu putem controla toate lucrurile din viata noastra. Putem avea control asupra unor parti din viata noastra – putem alege meseria pe care o vom avea, sau persoana cu care ne vom casatori, dar nu putem alege cum ne va trata seful sau cum ne va trata sotul sau sotia sau copiii. Putem, in schimb, face tot ce tine de noi sa gestionam cat mai bine situatiile sau sa ne focusam si pe celelalte lucruri bune din viata noastra.

A catastrofa o situatie negativa e ca si cum am ignora cu desavarsire lucrurile bune din viata noatra sau chiar probabilitatea ca lucrurile sa devina mai bune sau mai usor suportabile.

Nu putem avea control asupra lucrurilor negative din viata noastra, insa avem control asupra modului in care interpretam aceste situatii. Aceasta teorie de la baza psihoterapiei cognitiv comportamentale ne da incredere ca putem sa invatam sa gestionam mai bine emotiile noastre, dar si comportamentele pe care le avem.

Nu ezitati sa apelati la ajutorul unui psihoterapeut daca observati ca traiti cu multa rusine, frustrare, furie sau anxietate si chiar depresie in urma faptului ca viata dumneavostra nu e asa cum v-ati dori-o. Un psihoterapeut bine pregatit va va ajuta sa intelegeti de ce va simtiti asa, sa gasiti cele mai bune solutii pentru dumneavoastra dar si sa invatati sa acceptati lucrurile pe care nu se puteti schimba.

Noi va asteptam cu drag. Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, vizitati www.gandestesanatos.ro. Inregistrarea si primele 3 sedinte lectii sunt gratuite, iar in cel mai scurt timp un psihoterapeut va intra in legatura cu dumneavoastra.

Nu uitati ca in viata durerea e inevitabila, dar suferinta e optionala!

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.