Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum sa comunici eficient cu partenerul tau

Gabriel Dinu

Cine nu a avut situatii in care partenerul pare a fi de neinteles? Oare chiar femeile sunt de pe Venus si barbatii de pe Marte, astfel folosim limbaje total diferite de a comunica? Iti doresti sa imbunatatesti relatia cu partenerul?

Sfaturile si retetele “minune” referitoare la comunicarea eficienta intr-o relatie de iubire se regasesc acum in majoritatea revistelor, emisiunilor, cartilor etc. Insa, cu atat de multe sfaturi si indrumari practice, totusi tendinta este ca tot mai putine cupluri sa fi descoperit acel secret al comunicarii care sa intretina iubirea chiar si dupa ce trece perioada de indragostire, in care orice spune si orice face partenerul este minunat. In mod normal cand apar deficientele de comunicare apar de cele mai multe ori si certurile si dintr-o data partenerul mult iubit, devine cel mai mare dusman. Cum este posibil asa ceva?

Prima etapa in multe relatii este cea de indragostire. Multi o numesc obsesie pentru ca da impresia unei relatii perfecte ce va dura toata viata, partenerii se inteleg din priviri, cuvintele sunt de prisos, iar gesturile valideaza “iubirea eterna”. Comunicarea cand suntem indragostiti este astfel, mai mult subinteleasa si este dominata de anticiparea si satisfacerea nevoilor celuilalt, iar impresia generala este ca suntem potriviti unul pentru celalalt la absolut toate capitolele. Starea aceasta poate dura in medie doi ani si se manifesta printr-o stare euforica, dorinta de a sta permanent cu partenerul, momentele petrecute impreuna sunt punctul culminant al zilei si avem dorinta de a dura vesnic acest sentiment. Multi decid atunci ca este momentul sa isi lege destinele pentru totdeanuna crezand ca extazul indragostirii va dura la nesfasit.

Insa odata trecuta aceasta etapa, tindem sa ne trezim din “betia indragostirii” si incepem sa observam treptat ca relatia cu partenerul pe care il consideram perfect pentru noi se schimba. Atunci ies la suprafata diferentele de opinii, observam ca iubirea este un proces ce tine de munca din partea ambilor parteneri si relatia nu este perfecta pentru ca noi nu suntem perfecti, avand atat calitati, cat si defecte.

Multi renunta la relatie dupa ce indragostirea trece considerand ca au fost mintiti, ca s-au inselat si pleaca din nou in cautarea partenerului perfect. Asta pentru ca nu este usor sa vezi cum partenerul perfect are de fapt si defecte, iar aceasta iluzie poate sa se spulbere de la un singur cuvant.

Daca totusi am decis sa mergem mai departe in relatia cu partenerul, trecand prin etapa de indragostire, asta inseamna ca ne-am asumat faptul ca relatia necesita munca.

Pentru a ne usura aceasta munca este necesar sa luam in calcul un mod eficient de a ne manifesta iubirea in cuplu prin intermediul mai multor limbaje ale iubirii. Acestea sunt moduri particulare prin care ne putem exprima sentimentele pe intelesul celuilalt, fiind limbajul primar prin care partenerul receptioneaza iubirea. Asa cum in limba materna ne putem exprima, intelegem si transmitem informatiile cel mai bine, in mod asemenator facem si cu iubirea. Daca reusim sa “detectam” limbajul partenerului, este ca si cum mesajul de iubire ii este tradus in limba pe care o cunoaste cel mai bine. Este ca si cum invatam limba vorbita pe Marte, iar comunicarea si relatia cu el este poate fi imbunatatita.

Prin intermediul celor 5 limbaje prezentate mai jos intelegem mai usor nevoile partenerului nostru, si chiar pe ale noastre. Descopera ce limbaj al iubirii are prietenul/sotul tau:

1. Declaratiile sau cuvinte de incurajare: ii place sa i se spuna cuvinte frumoase, complimente si aprecieri pozitive. Cui nu-i place? Tuturor ne place acest lucru, insa persoana care functioneaza pe baza acestui limbaj apreciaza in mod deosebit modul in care i se adreseaza partenerul, considerand cuvintele o manifestare a iubirii fara de care nu s-ar simti iubit.
2. Timpul acordat: ii place sa ii acorzi toata atentia ta, sa te concentrezi pe el si nu pe televizor, telefon sau alte lucruri. Pentru el este important sa fii prezent in discutie si sa va priviti in ochi, sa va plimbati sau sa luati cina impreuna, acordandu-va atentie reciproca totala.
3. Darurile: apreciaza in mod deosebit micile atentii pe care i le faci ca dovada a iubirii tale. Nu conteaza daca ai dat sau nu bani pe el, ci conteaza faptul ca te-ai gandit la el si dragostea pe care i-o porti se transforma intr-un simbol concret: cadoul.
4. Serviciile: capacitatea de a-i oferi partenerului diverse servicii cum ar fi: gatitul, spalatul vaselor, dusul gunoiului, stersul prafului, ordonarea cartilor, etc. Prin intermediul acestor servicii el apreciaza grija si efortul pe care il depui si il traduce in iubirea pe care i-o porti.
5. Contactul fizic: se refera la tot ce tine de tactil, cum ar fi mangaierile fizice, tinutul de mana, plimbatul mainilor prin par, imbratisari, contactul sexual etc. Acestea pot fi forme de manifestare a iubirii fata de partener prin care sa se simta in siguranta si sa stie ca este iubit.

Atunci cand reusesti sa identifici care este limbajul de iubire principal al partenerului, este mai usor sa te concentrezi pe nevoile lui si sa iti exprimi iubirea mult mai usor. Dar cu rezervorul tau de iubire cum ramane? Atata timp cat el are rezervorul de iubire plin, este mult mai dispus sa faca acelasi lucru pentru tine.

Daca vrei sa afli mai multe despre cum sa-ti repari sau imbunatatesti relatia cu partenerul de viata si sa inveti strategiile de lucru pentru o relatie sanatoasa, poti apela cu incredere la sedintele de psihoterapie.

Daca nu locuiesti in Bucuresti sau Cluj si iti este greu sa ajungi la cabinetele noastre, te poti inscrie in aplicatia online Gandeste Sanatos – aici inscrierea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite!

Psihoterapeut Mihaela Iote
0736.632.545
mihaela.iote@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.