Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum să fii alături de tine în călătoria vieții

Gabriel Dinu

Dacă ar fi să pleci într-o călătorie cu cineva pentru o perioadă foarte lungă de timp, cum ți-ai dori să fie acea relație? Cât de importantă ar fi pentru tine? Ce ai fi dispus/ă să faci pentru acea relație? Cât de mult ai investi în ea?

Călătoria vieții, cea în care ne aflăm cu toții, nu este atât de diferită față de această călătorie ipotetică. Diferența este că în călătoria vieții, partenerul constant de călătorie este propria persoană, iar relația pe care o avem cu noi înșine determină calitatea călătoriei în care am pornit.

Însă pentru mulți dintre noi, relația cu propria persoană este și cea mai problematică. Dialogul intern este adesea însoțit de critică și autodepreciere, atitudinea față de propria persoană este de cele mai multe ori non-empatică, iar standardele pe care le avem față de noi înșine nu sunt valabile când vine vorba de ceilalți.

Acest dublu standard ne face să fim mult mai critici și neînțelegători față de propriile greșeli și neajunsuri, dar când exact aceleași neajunsuri sunt observate la ceilalți, parcă nu sunt atât de grave și condamnabile. Dublul standard reprezintă unul dintre motivele pentru care dialogul intern diferă atât de mult de dialogul pe care îl avem cu persoanele importante din viața noastră în momentele dificile ale vieții.

Pentru a ilustra mai bine această atitudine diferențială și chiar preferențială, te invit să faci următorul exercițiu:

Gândește-te la o persoană dragă din viața ta, pe care o iubești și o accepți necondiționat. Această persoană trece printr-o perioadă foarte dificilă și se simte prost în legătură cu propria persoană – poate a făcut o greșeală sau poate se critică în legătură cu ceva. Cum ai ajuta-o să se simtă mai bine? Ce i-ai spune? Ce ai face efectiv?

Acum gândește-te la momentele în care tu te-ai simțit prost în legătură cu propria persoană sau ai trecut printr-o perioadă dificilă. Ce ți-ai spus în legătură cu tine? Care a fost atitudinea față de tine?

Cel mai probabil dialogul interior a fost foarte diferit de cel pe care l-ai avut cu persoana dragă din viața ta. Probabil nu ai dat dovadă de aceeași înțelegere, empatie și blândețe, și este important să te întrebi de ce. De ce alte persoane merită simpatia ta, dar când vine vorba despre tine, te abandonezi la greu?

De acum înainte, când mai treci prin perioade dificile, fă un efort să vorbești cu tine așa cum ai vorbi cu o persoană dragă. Gândește-te la ce i-ai spune ca să se simtă mai bine, după care redirecționează acest discurs înspre tine și notează-l undeva. Revino la acest discurs de fiecare dată când te simți prost în legătură cu propria persoană.

Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.