Articole
Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica
Cum să formez și să păstrez obiceiurile sănătoase
Gabriel Dinu
Știm cu toții că o schimbare a obiceiurilor este dificilă și că necesită motivație, efort și perseverență. De aceea, pentru a veni în ajutorul tău, am structurat câteva idei de adaptare a mediului înconjurător astfel încât obiceiurile sănătoase să fie mai ușor de implementat.
Iată câțiva pași pe care îi poți face:
Identifica un comportament pe care doresti să îl schimbi: defineste clar comportamentul pe care doresti să îl modifici. Fii specific și concentreaza-te pe un singur comportament pentru a-ți crește șansele de succes. Dupa ce ai implementat cu succes un obicei nou poti trece la al doilea. De exemplu: vreau sa citesc 10 carti pe an sau o carte pe luna sau sa mananc mancare gatita acasa.
Stabileste obiective realiste și măsurabile care să se te ajute in schimbarea de comportament pe care o doresti. Împarte obiectivele în pași mai mici și realizabili pentru a-ti urmări progresul și a rămâne motivat. De exemple: vreau sa citesc 10 pagini pe zi. Daca iti propui 100 de pagini este foarte probabil sa nu le poti parcuge in fiecare zi si atunci sa te demotivezi. Sau ‘imi propun sa imi gatesc, pentru inceput, masa de seara’.
Creaza-ti un mediu care sa te susțina. Observa mediul tau și identifica orice factori care ar putea împiedica schimbarea comportamentului dorit. Ia în considerare modul în care iti poti modifica mediul pentru a-l face mai propice pentru obiectivele tale. Spre exemplu, sa iti aranjezi un fotoliu unde sa poti citi, sa ai langa el o sursa de iluminat sau sa fie asezat langa un geam, sa cumperi alimente pentru gatit pentru o saptamana.
Elimina sursele de intrerupere sau tentatiile. De exemplu, scoate telecomanda sau telefonul din camera cat timp citesti, dacă doresti să reduci gustările cu alimente nesănătoase îndepărteaza-le din bucătărie sau din spațiul de lucru.
Introdu mici ajutoare care iti reamintesc și iti sugerează să te implici în comportamentul dorit. De exemplu, plaseaza cărți în locuri vizibile sau seteaza o alarma de reamintire pe telefon.
Înconjoara-te de influențe pozitive: căuta persoane sau comunități care au comportamentul pe care aspiri să îl adopti. Influența și sprijinul lor pozitiv te pot inspira și motiva pe parcursul călătoriei tale.
Incearca sa faci comportamentul dorit cat mai ușor de facut. De exemplu, dacă doresti să faci sport în mod regulat, aranjeaza hainele de antrenament cu o seară înainte sau mergi la o sală de sport aproape de casa sau de serviciu. Pune in programul de lucru si ora de citit sau ora de sport, astfel incat sa o privesti tot ca pe o sarcina ce trebuie indeplinita.
Practica auto-reflecția: reflecta în mod regulat asupra comportamentului tau și identifica orice tipare sau provocări. Încearca sa intelegi emoțiile sau situațiile care pot duce la comportamentul nedorit. Foloseste această conștiință de sine pentru a dezvolta strategii de depășire a obstacolelor și de a consolida schimbarea pozitivă.
Sărbătorește etapele: recunoaște și sărbătoreste realizările tale de-a lungul drumului. Recompensarea pentru atingerea etapelor de referință poate întări schimbarea pozitivă a comportamentului și te poate motiva să continui.
Schimbarea comportamentului necesită timp și efort. Fii răbdător și perseverent și nu te descuraja din cauza eșecurilor. Dacă intampini dificultăți, reevaluează-ți abordarea, caută sprijin de la alții și adaptează-ți mediul după cum este necesar pentru a menține progresul către schimbarea dorită.
Daca ti se pare dificil sa dezvolti obiceiuri noi sau sa le schimbi pe cele vechi, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Roxana Dinu
0722.762.805
Bucură-te și tu de avantaje!
Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.