Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum să gestionăm conflictul în cuplu?

Gabriel Dinu

Unul dintre principalii factori de distres care apar într-o relație de cuplu este conflictul. De multe ori apariția acestuia este datorată neînțelegerii faptului că fiecare persoană vede lumea în felul său unic.

Una din anecdotele des folosite pentru a evidenția acurat autenticitatea perspectivei fiecărui participant la un conflict este cea în care 6 oameni orbi încearca sa își dea seama ce este un elefant. Se spune că acești 6 oameni orbi au început să se certe pentru că fiecare atingea un alt element din corpul elefantului și fiecare își susținea cu tărie punctul de vedere: unu care atingea trompa susținea că elefantul este ca un furtun, altul care atingea fildeșul susținea că elefantul este ca un corn, altul care atingea urechile spunea că este ca un evantai.

Pentru noi este clar ca toți aveau câte o parte de adevăr. Ce ne demonstrează această poveste este faptul că atunci când un conflict escaladează, se resimte ca un elefant invizibil în cameră, iar adevărul legat de acest elefant stă undeva între cele două perspective aflate în conflict. Adesea, problemele dezbatute într-un conflict se plasează în zona cenușie, rezolvarea lor nefiind albă sau neagră. Aceasta interpretare dihotomică, doar în alb și negru ne face să ignorăm nuanțele de gri, ne face să ne focalizăm atenția doar pe acel element pe care noi am ajuns să “punem mâna”.

Ceea ce este esențial de reținut din această poveste este faptul că, de multe ori, în cadrul conflictelor perspectiva celuilalt este la fel de validă, ca și a celor 6 oameni orbi. Diferența o face perspectiva din care privești lucrurile și cât ești de dispus să accepți nuanțele de gri. Asta nu înseamnă că trebuie să adopți perspectiva celuilalt și să renunți la a ta, ci mai degrabă să integrezi cele două perspective în imaginea de ansamblu a conflictului, arătându-i celuilalt respectul pentru opinia lui.

Astfel, atunci când apare conflictul, o bună întrebare pe care să ne-o adresăm ar fi: “As vrea să găsesc elefantul din cameră. Oare ce vede celălalt din acest elefant?”

Dacă îți dorești să înveți cum să gestionezi cât mai bine conflictul în relația ta de cuplu, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Larisa Paul

0737 039 446

larisa.paul@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.