Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

“Dacă simt asta, înseamnă că este adevărat” – decepția din spatele gândirii emoționale

Gabriel Dinu

Te-ai simțit vreodată anxios/anxioasă în legătură cu ceva și te-ai gândit că se va întâmpla ceva rău, dar în realitate totul a ieșit bine? Genul acela de situație în care, deși ai simțit că lucrurile nu vor decurge bine, realitatea a arătat cu totul altfel față de cum ți-ai imaginat.

Atunci când concluzionăm că reacția emoțională la ceva definește realitatea, suntem angajați în gândire emoțională. Acest tip de gândire ne determină să interpretăm realitatea și să facem predicții pe baza modului în care ne simțim. Altfel spus, interpretăm realitatea prin filtrul emoțiilor și stărilor noastre, și facem abstracție de alte surse de informații care ar putea să ne confirme sau să ne infirme interpretările inițiale.

Gândirea emoțională poate să sune în felul următor:

Simt anxietate, deci sunt în pericol.

Mă simt copleșit, deci înseamnă că nu mă voi descurca.

Mă simt fără speranță, deci înseamnă că viața nu are sens.

Simt gelozie, deci sigur partenerul/partenera mă înșeală.

În aceeași manieră, gândirea emoțională poate să se bazeze și pe emoții și sentimente pozitive:

Mă simt norocos, deci sigur voi câștiga la pariuri.

Mă simt bine, deci trebuie să fie în regulă să fac asta.

Poate nu este chiar atât de evident, dar acest tip de gândire este de fapt o eroare de gândire pe care o regăsim frecvent în tulburările emoționale, precum anxietatea, panica și depresia, reprezentând unul din cele mai relevante mecanisme de menținere a simptomatologiei. Motivul pentru care spunem că este o eroare de gândire are legătură cu faptul că se bazează pe o interpretare greșită a experiențelor emoționale și pe confuzia dintre emoție/sentiment și realitate.

Dacă ne raportăm la emoțiile sănătoase, faptul că ne simțim anxioși înainte de a face ceva nou, înainte de provocări, evenimente cu relevanță personală crescută, nu doar că este normal și de așteptat, dar nu spune nimic despre ce se va întâmpla în viitor. Spre exemplu, dacă simt anxietate înainte de un examen, nu înseamnă că nu mă voi descurca, ci mai degrabă, anxietatea reflectă un răspuns emoțional normal la o provocare, răspuns de care am nevoie pentru a-mi mobiliza resursele și pentru a face față solicitărilor.

Emoțiile devin cu atât mai înșelătoare în contextul tulburărilor emoționale, unde ele reflectă modalități iraționale de a gândi. De exemplu, ce este specific în tulburarea de panică este interpretarea greșită, catastrofală a unor senzații fiziologice, care sunt considerate a fi un semn că se va întâmpla ceva rău. Interpretarea greșită a palpitațiilor face ca unele persoane să creadă că sunt în pericol și că vor face infarct. Slăbiciunea le poate face să creadă că vor leșina, la fel cum senzația de amețeală sau confuzie le poate face să creadă că vor pierde controlul și că vor înnebuni.

Însă acestea sunt doar niște interpretări greșite ale unor senzații specifice anxietății/fricii, care au la bază lipsa de înțelegere a emoțiilor și ale modificărilor fiziologice aferente. În realitate, aceste senzații nu sunt nici periculoase, nici fatale, și nu spun nimic despre ce urmează să se întâmple. Ceea ce simțim nu reprezintă o dovadă suficientă pentru ce s-ar putea întâmpla în realitate, mai ales dacă nu există alte dovezi care să ne confirme ce credem că s-ar putea întâmpla.

Acest lucru nu înseamnă că emoțiile noastre nu reprezintă o sursă valoroasă de informații și că ar trebui să le neglijăm, ci mai degrabă trebuie să fim atenți să nu filtrăm realitatea doar prin prisma lor. Până la urmă, ele sunt experiențe subiective de care este foarte important să ținem cont, însă nu sunt suficiente pentru a descrie realitatea obiectivă.

Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.