Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

De ce să fim autentici

Gabriel Dinu

În ce măsură simți că viața pe care o trăiești acum se apropie de viața pe care vrei cu adevărat să o trăiești? Aceasta este o întrebare la care răspunsul ne vine de cele mai multe ori cu ușurință, mai ales dacă discrepanța este foarte mare. Ce nu ne vine la fel de ușor este să ne dăm seama ce face viața pe care o trăim acum atât de diferită de idealul nostru. Pentru a găsi niște răspunsuri, te invit să reflectezi la următoarele întrebări:

Te simți liber/ă să faci propriile alegeri?

Te simți liber/ă să îți exprimi propriile păreri și opinii?

Simți că poți să fii tu însuți/însăți în fiecare zi?

Dacă ai răspuns negativ la aceste întrebări, te invit să reflectezi în continuare la încă o întrebare:

Ar putea să fie din cauză că nu îți trăiești viața într-un mod autentic?

Pentru a clarifica ce înseamnă să trăim autentic, este important să înțelegem că autenticitatea are la bază îmbrățișarea realității propriei libertăți și asumarea responsabilității personale pentru cum alegem să ne trăim viața. Persoanele autentice trăiesc în consonanță cu valorile și credințele cardinale cu scopul de a descoperi, și ulterior de a fi în armonie cu cine sunt cu adevărat.

Autenticitatea este o componentă esențială a stării de bine și se asociază cu emoții pozitive, stimă de sine crescută, reziliență în fața dificultăților vieții, inteligență emoțională, satisfacție în viață și relații interpersonale calitative și sănătoase. Persoanele autentice sunt mai fericite deoarece simt că viața lor are sens și semnificație, au mereu o direcție și simt că ceea ce fac exprimă cine sunt cu adevărat.

În ciuda beneficiilor de necontestat nu ne este tot timpul ușor să fim autentici deoarece această deschidere sinceră față de propria persoană și față de ceilalți ne poate face să ne simțim vulnerabili și susceptibili la dezaprobare și respingere. Adevărul este că de cele mai multe ori vom întâlni și persoane care ne vor displăcea și critica, indiferent dacă suntem autentici sau nu, dar ceea ce aduce în plus autenticitatea este faptul că atragem persoane similare nouă care ne pot face să ne simțim acceptați și înțeleși.

Cum putem deveni mai autentici

Trăirea unei vieți autentice și satisfăcătoare este un proces, mai degrabă decât un rezultat. Este o alegere conștientă și voluntară pe care o facem în fiecare zi, la care lucrăm în mod activ.

Punctul de plecare este introspecția și autocunoașterea. Încearcă să te cunoști pe tine și să fii conștient/ă de gândurile, emoțiile, nevoile, calitățile, defectele și limitările personale. Învață cu curiozitate despre tine și adoptă o atitudine de deschidere nondefensivă față de cine ești cu adevărat.

Acceptă-te necondiționat, cu bune și cu rele, asumă-ți responsabilitatea pentru trăsăturile și comportamentele negative și încearcă să le corectezi, și acceptă-ți limitele personale. Nimeni nu este perfect și nu trebuie să ne pedepsim pentru asta, când la fel de bine am putea să acceptăm această realitate universală.

Identifică-ți valorile și conștientizează ce contează cel mai mult în viață pentru tine, ce îți dă sensul și bucuria de a trăi, ce îți face inima să bată. Exprimă aceste valori în comportamente și obiective personale, și încearcă să fii în armonie cu valorile tale.

Găsește un echilibru între a te exprima pe tine și adaptarea la circumstanțele de viață. Nu putem fi autentici chiar în fiecare moment al existenței noastre și este în regulă să nu ne exprimăm tot timpul. Mai important este să fim flexibili și să ne adaptăm circumstanțelor schimbătoare ale vieții.

Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.