Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

De ce vedem lucrurile mai negative decât sunt în realitate

Gabriel Dinu

Cum se face că lumea în care trăim a devenit mai sigură, confortabilă și prosperă în ultimele decenii, însă mulți avem impresia că lucrurile se înrăutățesc pe zi ce trece, iar sănătatea mentală devine din ce în ce mai precară? Din punct de vedere obiectiv, sunt mult mai puține pericole și amenințări decât în trecut, însă suntem din ce în ce mai panicați și anxioși. În egală măsură, condițiile de viață s-au îmbunătățit semnificativ, însă pare că suntem mai mereu nemulțumiți și nesatisfăcuți de viața noastră.

Se pare că pe măsură ce lucrurile se îmbunătățesc pentru noi, mintea începe să redefinească ce înseamnă o problemă, extinzând definiția problemei pentru a include instanțe mai puțin grave sau severe. Ne concentrăm excesiv până și pe cele mai mici inconveniente și le amplificăm, le catastrofăm, iar răspunsul emoțional la ele devine disproporționat. Pare că mintea ne joacă feste și ne face să vedem probleme chiar și acolo unde nu sunt.

Acest fenomen poartă numele de “Blue dot effect” și a fost demonstrat experimental de Daniel Gilbert de la universitatea Harvard printr-o serie de studii edificatoare. Într-un prim experiment, participanții au fost rugați să identifice punctele albastre dintr-o serie de sute de puncte în diverse nuanțe de albastru și mov. În prima fază, participanții au identificat corect punctele albastre și nu au avut nicio problemă în a le diferenția de cele mov. Progresiv, cercetătorii au redus numărul de puncte albastre și le-au înlocuit cu puncte în diverse nuanțe de mov. În mod interesant, participanții au început să selecteze greșit punctele mov ca fiind albastre, chiar dacă li s-a comunicat că se va modifica procentul punctelor albastre. Aparent, conceptul lor de albastru s-a extins pentru a include nuanțe de mov.

Fiind intrigați de aceste rezultate, cercetătorii au inițiat un alt experiment, în care participanților li s-a arătat o serie de fețe amenințătoare și non-amenințătoare, iar participanții au fost rugați să selecteze fețele amenințătoare. Dacă în primă instanță au identificat corect fețele amenințătoare, după ce numărul de fețe amenințătoare s-a redus semnificativ, participanții au început să selecteze greșit fețele non-amenințătoare ca fiind amenințătoare.

Aceste rezultate au fost replicate într-un alt studiu, în care participanților li s-au prezentat propuneri de cercetare etice și non-etice, iar pe măsură ce numărul de propuneri non-etice a scăzut, participanții și-au schimbat din nou percepția și au evaluat propunerile etice ca fiind non-etice.

Aceste studii ne arată că pe măsură ce prevalența unor condiții negative se diminuează, percepția noastră se schimbă și ajungem să vedem mai multe lucruri ca fiind negative. După cum ne putem da seama, această tendință se generalizează dincolo de studiile experimentale în viața de zi cu zi, unde percepem mai multe probleme și amenințări decât sunt în realitate.

Deși poate părea dificil de înțeles de ce mintea ne-ar sabota în acest fel, fenomenul de “Blue dot effect” este un răspuns evoluționist care ne-a ajutat să supraviețuim într-o lume periculoasă, în care era adaptativ să fim atenți la orice negativ și amenințător. Pe de altă parte, acest fenomen este foarte mult exacerbat de mass-media, unde se pune mereu accent pe ce este negativ și pe ce nu merge bine în lumea aceasta, ceea ce ne dă impresia că se întâmplă doar nenorociri și lucruri negative.

Având în vedere rolul evoluționist al fenomenului și accentuarea lui de către mass-media, nu este de mirare că mintea noastră este condiționată să caute și să vadă probleme, chiar și acolo unde nu sunt. Însă conștientizarea și înțelegerea acestui fenomen ne poate ajuta să menținem o perspectivă clară, corectă și echilibrată asupra situațiilor din viața noastră. Este ca și cum ne-am pune niște ochelari care să ne corecteze vederea pentru a vedea lucrurile mult mai clar, exact așa cum sunt ele în realitate, nu cum ne face mintea noastră să le vedem.

Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.