Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

De la vindecare la menținerea echilibrului psihologic

Gabriel Dinu

Dezvoltarea unor probleme psihologice reprezintă poate una din cele mai marcante și intense experiențe prin care putem trece, deoarece pot să ne dea peste cap toată viața și să ne aducă într-un punct în care nici nu ne mai recunoaștem pe noi înșine. Parcă tot ceea ce știam despre propria persoană și despre viață s-a schimbat, iar singura constantă este zbuciumul interior zilnic și neîncetat.

Când oamenii ajung în astfel de puncte critice, de regulă recurg la felurite forme de ajutor – psiholog, psihiatru, cărți sau programe, în speranța că vor găsi vindecarea și că vor reuși să revină la normal. Ce se observă este că indiferent care ar fi opțiunea aleasă, multe persoane se angajează în procesul de vindecare cu așteptări nerealiste. În accepțiunea multora, vindecarea înseamnă lipsa emoțiilor negative, a senzațiilor fiziologice neplăcute în corp și a gândurilor intruzive sau îngrijorărilor. Altfel spus, multe persoane se așteaptă să se simtă bine tot timpul și să nu mai aibă simptome niciodată.

Însă această așteptare reprezintă o realitate idealizată care este departe de adevăr. Este esențial să înțelegem că așa cum este normal ca uneori să avem dureri de cap sau să ne îmbolnăvim, este la fel de normal ca uneori să avem și emoții sau stări negative, senzații în corp sau gânduri neplăcute. Atâta timp cât nu sunt excesive și pervazive, ele sunt experiențe normale, universale și extrem de comune, fie că avem un diagnostic sau nu.

Este normal să simțim anxietate și să avem anumite senzații în corp înainte de un eveniment important, la fel cum este de așteptat să simțim tristețe atunci când ne confruntăm cu o pierdere sau furie atunci când ne sunt încălcate drepturile. Noi ne-am născut cu o predispoziție genetică de a simți toată gama de emoții, inclusiv emoții negative, deoarece ele au un rol adaptativ și funcțional esențial.

Pe baza acestor considerente, scopul procesului de vindecare în contextul tulburărilor emoționale nu este a nu mai avea niciodată trăiri negative, ci mai degrabă scopul este de a învăța să le gestionăm mai bine, astfel încât chiar dacă mai apar uneori, nu ne mai afectează atât de mult și reușim să le controlăm. Atâta timp cât noi înțelegem ce ni se întâmplă, înțelegem de ce simțim ceea ce simțim și știm ce să facem, problemele care înainte ne-au copleșit devin simple inconveniente de moment pe care le putem controla.

Deși vindecarea este necesară pentru a ne recupera din punct de vedere psihologic, ea nu este suficientă. Pe fond de stres, oboseală sau în urma unor evenimente cu impact emoțional mare, pot să apară recăderi și să revină anumite simptome. Pentru a evita să se întâmple acest lucru, este esențial să lucrăm în mod activ la menținerea echilibrului psihologic.

Echilibrul psihologic este un proces în care ne angajăm pentru tot restul vieții, nu un rezultat pe care îl obținem în urma terapiei. Acest lucru înseamnă că este nevoie să lucrăm în continuare cu noi înșine, chiar și după ce ne-am vindecat sau am încheiat psihoterapia. Așa cum adoptăm în fiecare zi anumite comportamente pentru a ne menține igiena corporală, putem face zi de zi câte ceva pentru igiena noastră mentală.

Sugestii pentru menținerea echilibrului psihologic

Reglarea sănătoasă a emoțiilor. Este inevitabil să ne confruntăm cu emoții negative, iar suprimarea lor nu duce decât la intensificarea lor. Când avem emoții negative, le putem exprima vorbind despre ele, prin scris, prin activități artistice sau le putem regla prin tehnici de relaxare, mindfulness, restructurări cognitive, mișcare, etc.

Activități plăcute. De multe ori nu ne este bine nu din cauză că avem prea multe emoții negative, ci din cauză că avem prea puține emoții pozitive. Avem nevoie de molecule de bucurie în fiecare zi, deoarece emoțiile pozitive ne ajută să fim mai rezilienți în fața provocărilor vieții, ne fac mai rezistenți la stres și la boală, și anulează efectele emoțiilor negative.

Socializare. Chiar dacă atunci când ne confruntăm cu probleme psihologice tendința este de a ne retrage și de a ne izola, este cu atât mai important în astfel de momente să investim în relațiile cu ceilalți, deoarece suportul social reprezintă una din cele mai importante resurse de vindecare de care putem dispune.

Setarea și urmărirea scopurilor. Atingerea echilibrului psihic este ca mersul pe bicicletă – trebuie să avem mereu o direcție și să continuăm să pedalăm, chiar dacă uneori ne este foarte greu.

Program de somn adecvat. Este mult mai probabil să avem trăiri negative în lipsa somnului și pe fond de oboseală, iar pentru a preveni acest lucru, este important să ne stabilim un program de somn stabil și regulat.

Mișcare în mod regulat. Sedentarismul are efecte negative nu doar asupra corpului nostru, ci și asupra psihicului. Din acest motiv, este important să ne asigurăm că facem o formă de mișcare minim 30 de minute în fiecare zi.

Echilibrul psihologic nu este ceva ce se întâmplă de la sine, ci mai degrabă este rezultatul efortului zilnic de a investi în sănătatea noastră mentală. Este o alegere pe care o facem în fiecare zi, care ne va asigura reziliența de care avem nevoie pentru a face față dificultăților vieții.

Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.