Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Derealizarea și depersonalizarea

Gabriel Dinu

Ai avut vreodată sentimentul de irealitate, de detașare de propria persoană sau de mediul înconjurător? Te-ai simțit ca un observator exterior al propriilor gânduri, sentimente, senzații sau a ceea ce se întâmplă în jurul tău? Ai avut impresia că totul este ca într-un vis, parcă ireal și difuz?

Dacă aceste experiențe îți sunt familiare, cel mai probabil ai experimentat senzații de derealizare sau depersonalizare. Depersonalizarea este sentimentul de irealitate a sinelui, care se trăiește ca o detașare de propriile gânduri, comportamente, senzații și de propriul corp în general, pe când derealizarea este sentimentul de irealitate a mediului înconjurător, în care tot ce se întâmplă pare ca într-un vis confuz și difuz.

Persoanele care se confruntă cu atacuri de panică recurente sunt poate cele mai familiare cu aceste senzații, întrucât ele reprezintă un simptom comun în tulburarea de panică și în timpul atacului de panică, și se datorează hiperventilării și a faptului că se introduce prea mult oxigen în corp, care nu este consumat prin efort. S-a observat că și după ce dispar atacurile de panică, sunt unele persoane care rămân cu aceste senzații pentru o perioadă de timp, până ajung să dispară complet.

Dincolo de amprenta clinică a senzațiilor de derealizare și depersonalizare, se cunoaște faptul că aceste senzații sunt des întâlnite chiar și în rândul populației generale, care nu suferă de tulburări emoționale. Studiile arată că peste 50% din populația generală raportează cel puțin un episod de derealizare sau depersonalizare pe parcursul vieții. Aceste episoade apar cel mai adesea pe fond de stres, oboseală, consum de substanțe sau în urma unor evenimente cu impact emoțional mare, caz în care aceste senzații au un rol protectiv, protejându-ne de emoțiile și situațiile copleșitoare prin faptul că ne ajută să ne detașăm de ele.

Deci vedem că experimentarea unor astfel de senzații din când în când nu reprezintă o problemă, ci din contră, este un fenomen normal și universal. Problema apare în momentul în care se cronicizează și provoacă mult distres și afectare funcțională. În acest caz, deja discutăm despre o tulburare de derealizare/depersonalizare, în care episoadele sunt recurente, debilitante și interferează în mod semnificativ cu viața de zi cu zi.

În ciuda faptului că această tulburare are o prevalență relativ scăzută, oricare dintre noi poate experimenta senzația de derealizare/depersonalizare la un moment dat pe parcursul vieții. Cel mai important este să înțelegem ce sunt și de ce apar aceste senzații, să ne dăm seama că ele nu sunt periculoase și nu ne fac să pierdem controlul sau să înnebunim, ci sunt doar niște senzații neplăcute, dar tranzitorii.

Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.