Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Despre rezoluții

Gabriel Dinu

E final de an. De cele mai multe ori acest eveniment nu trece neobservat, vine cu o încărcătură emoțională. Fie cu emoții pozitive, de obicei pe 31 decembrie, când sărbătorim sau când ne gândim la cum a decurs anul, sau la lucruri pe care suntem încântați să le facem anul viitor. Însă putem simți și  emoții negative legate de această perioadă. Fie pentru că lucrurile nu decurg cum ne-am dorit, fie pentru că suntem extenuați, fie pentru că simțim că noul an bate la ușă cu restanțele de anul trecut cu privire la ce am vrut să facem și nu am făcut, fie cu promisiunea că anul viitor va fi anul în care vom face tot ce n-am făcut până acum. O altfel de judecată de apoi ținută de noi, în care ne trimitem în noul an unde totul legat de noi și de ce ne înconjoară trebuie să fie perfect,wow și să ne taie respirația. Nici nu mă mir că sărbătorile ajung să fie motiv de presiune și nu de bucurie.

Indiferent cum a fost anul pentru noi, e eliberator să îl lăsăm să plece cu acceptare și recunoștință și să primim cu curiozitate și cu brațele deschise noul an. De aceea e esențial să ne luăm un timp de răgaz pentru a ne marca această trecere dintre ceva ce s-a încheiat și ceva care începe.

Sunt anumite obiceiuri nesănătoase care nu ne ajută să ne menținem echilibrați și recunoscători și pe care mulți dintre noi le facem și care ne garantează (încă) un an dificil. Aceste obiceiuri includ: faptul că încercăm să ne criticăm pentru tot ce nu am reușit să realizăm în anul precedent, ne setăm obiective prea multe și prea mari pentru anul ce urmează, pentru a compensa pentru “timpul pierdut”, vrem să facem schimbări radicale în multe arii ale vieții deodată (muncă, plan personal, relații), nu ținem cont de nevoile și resursele noastre și, cu alte cuvinte, până la finalul anului am vrea să fim complet altcineva.

Dacă simți că te regăsești în ce ai citit mai sus, cel mai probabil anul 2022 va fi tot la fel ca 2021, dacă nu schimbi ceva. Dacă vrei o schimbare, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci e să schimbi modul în care privești lucrurile, să-ți schimbi perspectiva din care privești viața și ce ți se întâmplă.

Cum poți să îți schimbi perspectiva?

Fă o listă cu toate regulile de viață pe care le ai. Pe scurt, scrie cum vezi lucrurile. De exemplu:

● Viața e grea, e luptă

● Nu mă pot bucura de viață

● Nu merită să încerc nimic nou

● Trebuie să fac sport ca să nu mai arăt groaznic

● Trebuie să muncesc mai mult pentru că așa fac cei pe care îi admir

● Trebuie să petrec mult mai mult timp cu copilul meu pentru că așa am auzit că e bine

● Dacă nu îi mulțumesc pe toți din jur voi rămâne singur(ă)

● Trebuie ca tot ce fac să fie perfect și să excelez în toate (de la cum mă îmbrac, la cum muncesc, la ce scot pe gură, cum îmi petrec orice moment de pauză, până la cum arată casa mea

Dacă modul în care gândești nu îți ușurează viața și nu te face să te simți energizat când te trezești, ar fi mai de folos să îl schimbi. Poți să te trezești gândind “ce zi grea și stresantă mă așteaptă” sau poți să gândești “sunt curios să văd ce surprize îmi va aduce ziua de azi”.

Ca să pășești linistit(ă) și cu speranță pentru noul an e bine să ai un moment de reflecție și să te gândești la ce a mers bine în acest an și ce nu, ce ți-a plăcut și ce nu, în ce măsură ai trăit conform cu valorile tale în acest an. Apoi, după ce ai răspuns la aceste întrebări, gândește-te la o serie de lucruri pe care ai vrea să le faci pentru tine. Doar pentru tine. Ce ai face anul viitor, dacă nu ar știi absolut nimeni ce ai realizat sau nu?

● Vrei să faci sport? Începe cu 10 minute.

● Vrei să mănânci sănătos? Începe cu o masă sănătoasă pe zi.

● Vrei să petreci mai mult timp cu cei dragi? Întreabă-i ce le mai dorește sufletul și ascultă cu atenție răspunsul.

● Vrei să îți schimbi locul de muncă? Începe cu a-ți dedica 10 minute pe zi pentru a reflecta la asta.

Lucrurile mici sunt subestimate. Subestimăm câte putem face într-o viață și supraestimăm câte putem face într-o zi sau într-un an.

Ține minte că nu contează cât de repede mergi pe drumul tău, ci e important să menții direcția și să te bucuri cât de mult poți pe parcurs. Prezentul e un dar, viitorul poate fi o iluzie.

Dacă ai nevoie de sprijinul unui psiholog, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Andreea Șandru

0751.923.276

andreea.sandru@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.