Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Distorsiunile cognitive și rolul lor în modul în care ne simțim

Gabriel Dinu

Distorsiunile cognitive sunt deformări în modul în care noi, oamenii, percepem realitatea. Pot să apară într-o varietate de forme și arată modul greșit în care noi percepem lumea, relațiile, pe noi înșine. Sunt comune tuturor ființelor umane – nu există persoană care să nu folosească aceste tipare de gândire și le dezvoltăm pentru că ne sunt utile, pentru că ne ajută să organizăm informația, să putem să explicăm realitatea, să ne pregătim pentru viitor și să planificăm și să anticipăm consecințele acțiunilor pe care le facem.

Însă, au și o parte mai puțin bună: nu au un fundament real și ne produc, de cele mai multe ori, emoții negative, conducându-ne spre concluzii greșite.

Așadar, ca multe din lucrurile de pe lumea aceasta, nu sunt doar alb/negru, bune sau rele, ci sunt utile sau mai puțin utile, în funcție de cum le folosim. Cu cât suntem mai puțin conștienți de ele, cu cât generalizăm mai mult un anumit fel de distorsiune, folosind-o tot mai des în gândire, cu atât avem mai multe șanse să o folosim greșit, într-un mod în care nu numai că nu ne ajută, dar ne poate și încurca.

Multe dintre ele sunt prezentate încă din primele ședințe-lecții din program, tocmai datorită importanței pe care o au și a schimbării de perspectivă pe care o pot crea dacă devenim conștienți de ele. Printre cel mai des întâlnite distorsiuni cognitive sunt:

  • Gândirea dihotomică
  • Desconsiderarea pozitivului
  • Judecata afectivă
  • Comparațiile inechitabile

Gândirea dihotomică este tendinţa de a aprecia lucrurile în culori extreme, alb-negru, de a plasa experienţele de viaţă şi persoanele în două categorii distincte, diametral opuse (bun – rău, frumos – urât, etc.). Dacă un anumit lucru nu a fost realizat perfect, acesta va fi considerat un eşec. Astfel, o tânăra care ține cură de slăbire și mănâncă o linguriţă de îngheţată îşi spune : „dieta mea este total compromisă”. Gândul negativ o supără atât de mult încât până la urmă mănâncă toată cutia de îngheţată.

Desconsiderarea pozitivului este tendinţa de a respinge toate experienţele pozitive, afirmând că acestea nu contează. Astfel, dacă o persoană a realizat un lucru bun, îşi va spune fie că acel lucru nu este suficient de bun, fie că oricine altcineva ar fi procedat la fel.

Judecata afectivă este tendinţa de a presupune că stările afective negative reflectă realitatea, inversându-se raportul cauză-efect. “Mi-e frică să zbor cu avionul, asta înseamnă că este foarte periculos să călătoreşti cu avionul” sau “Mă simt inferior și asta înseamnă că nu este nimic de capul meu”, etc.

Realizarea unor comparaţii inechitabile: tendinţa de a interpreta evenimentele conform unor standarde nerealiste, de a ne compara în permanenţă numai cu persoane care au performanţe superioare nouă.

Cum ne ajută să conștientizăm aceste tipare? – Înțelegem cum anume ajungem să ne simțim triști, descurajați, anxioși, furioși. În plus, putem apoi să alegem alte moduri de a vedea situația, care să ne ducă către alte emoții, mai funcționale și către alte comportamente mai eficiente.

Ce strategii mă ajută să aduc în conștient aceste tipare care apar automat?

  1. Să țin un jurnal – notează gândurile, situațiile neplăcute și uită-te apoi la ele din perspectiva acestor distorsiuni cognitive. În timp, va fi din ce în ce mai ușor să le identifici “din mers”
  2. Să testez realitatea – “de ce a apărut acest gând?”, “de ce ar fi adevărat?”, “ce dovezi am că lucrurile stau așa?”, “cum altfel m-aș putea raporta la această situație?”, “am mai trecut prin ceva similar?”, “cum m-am descurcat atunci, ce a funcționat?”
  3. Să cer părerea unei persoane apropiate – “ea cum vede situația?”, “este diferită viziunea ei?”

Sper ca aceste informaţii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra a ce îți influențează percepțiile, iar dacă ai nevoie de ajutor, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 lecții sunt gratuite. Poți face o programare la unul din numerele de telefon pe care le găsești la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Ileana Matei

0726.112.161

ileana.matei@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.