Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Ganduri frecvente in anxietatea sociala

Gabriel Dinu

Anxietatea sociala se refera la teama excesiva sau disconfortul puternic care apar in preajma altor oameni. Mai specific, anxietatea sociala este caracterizata de frica de a fi evaluat sau judecat de ceilalti, si de cele mai multe ori aceasta emotie este insotita de senzatii corporale precum inrositul, transpiratul sau tremuratul. De asemenea, cand apar aceste senzatii se naste teama ca ceilalti le vor observa si le vor critica si astfel cei care trec prin asta vor dori sa se fereasca cat mai mult de situatii sociale. Ca in orice tulburare, si in anxietatea sociala apar ganduri negative si distorsionate ce declanseaza si mentin aceasta problema. In continuare vom face un rezumat cu cele mai frecvente astfel de ganduri:

Standarde nerealiste cu privire la propria performanta: de multe ori, persoanele care au anxietate sociala isi seteaza niste standarde uneori imposibil de atins, gandindu-se ca “Trebuie sa spun ceva inteligent tot timpul”, “Nu trebuie sa arat niciun fel de slabiciune”, “Ar trebui sa vorbesc mereu cursiv”.

Interpretari catastrofice ale esecurilor: fie ca nu si-au atins standardele ridicate sau isi imagineaza ca pe viitor nu o sa le atinga, persoanele cu anxietate sociala interpreteaza aceste esecuri sau posibile esecuri intr-o maniera catastrofica. Astfel, apar ganduri precum “O sa ma fac de ras si va fi oribil”, “Cum am putut sa spun asa o prostie?”, “E groaznic cand ceilalti ma dezaproba”, “Nu as putea face fata la o asemenea umilinta”.

Evaluari globale negative: de cele mai multe ori, in timpul unei interactiuni sociale, individului care sufera de anxietate sociala ii apar in minte evaluari globale negative. Astfel, el se gandeste “Sunt plictisitor/prost/ciudat”, “Sunt diferit fata de ceilalti”, “Nu sunt o persoana placuta”.

Ganduri cu privire la ceilalti: in timp ce la propria persoana se gandeste in termeni negativi, persoana care a dezvoltat anxietate sociala poate avea credinte legate de celelalte persoane precum: “Ceilalti sunt critici”, “Oamenii te judeca si iti vor gasi mereu defecte”, “In contexte sociale, oamenii au tendinta sa te evalueze constant”.

Idei legate de anxietate si efectele acesteia: oamenii cu anxietate sociala au o toleranta scazuta la anxietate si o interpreteaza ca pe un semn de slabiciune. Ba mai mult, ei cred ca toti cei din jur privesc anxietatea ca pe o slabiciune. Cel mai probabil, acestia au cognitii de tipul: “Daca simt anxietate, inseamna ca sunt slab”, “Daca rosesc sau ma balbai, ceilalti o sa creada ca am o problema”, “Nu suport sa fiu anxios in preajma celorlalti” sau “Nu pot sa traiesc cu aceasta anxietate”.

Unul din scopurile terapiei cognitiv-comportamentale este sa te ajute sa modifici acesti factori care cauzeaza si mentin anxietatea sociala. Anxietatea sociala poate afecta semnificativ calitatea vietii si te poate impiedica sa iti atingi potentialul, asadar daca te confrunti cu astfel de probleme te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, dar daca nu poti ajunge, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii acceseza pagina de Contact a site-ului si realizeaza o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Pacurar

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.