Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Importanța dezvoltării emoțiilor pozitive

Gabriel Dinu

Mulți dintre noi ne concentrăm să scăpăm de stările și emoțiile noastre negative și facem din asta un țel. Ceea ce e perfect de înțeles mai ales atunci când aceste stări sunt intense și foarte chinuitoare. Însă, doar reducerea emoțiilor negative nu duce automat la creșterea emoțiilor pozitive. De aceea e important ca în paralel, pe lângă scăderea emoțiilor negative, să ne concentrăm și pe a ne dezvolta emoții pozitive. Așa cum cel mai probabil îți încarci telefonul în fiecare zi, și tu ai nevoie să-ți încarci bateriile cu emoții pozitive.

Dezvoltarea emoțiilor pozitive vine cu beneficii precum faptul că vei face față mai bine situațiilor stresante sau dificile deoarece vei avea mai multe resurse pentru a acționa într-un mod benefic ție. Emoțiile pozitive sunt ca un scut protectiv, ele te ajută să suporți mai bine situațiile neplăcute și să fii echilibrat emoțional.

Emoțiile s-au păstrat de-a lungul evoluției noastre deoarece acestea ne aduc niște beneficii, chiar dacă de multe ori ele par că sunt dușmanii noștri. Fiecare emoție este importantă pentru că are rolul de a-ți transmite un mesaj și fiecare mesaj trebuie conștientizat pentru a te putea regla emoțional. Spre exemplu, furia îți poate transmite mesajul că cineva ți-a încălcat limitele, pe când bucuria îți poate transmite mesajul că activitatea pe care tocmai ai făcut-o ți-a îndeplinit o nevoie.

Cum îți poți dezvolta emoții pozitive?

1. Dezvoltarea bucuriei

Bucuria e o emoție vitală pentru starea ta de bine, fiind o emoție esențială existenței umane.

~ Fă activități care îți aduc bucurie

Reflectează la întrebarea: ce te bucură? Și fă o listă cu lucruri pe care le poți face exclusiv pentru tine. Asigură-te că ai în fiecare zi un lucru care te bucură în agendă.

Câteva exemple sunt: să citești ceva care te face să te simți bine, să te uiți la filme, să creezi ceva, etc.

~ Să trăiești conform valorilor tale

Identifică 2-3 valori importante pentru tine și stabilește pentru fiecare valoare o activitate pe care o poți face în această perioadă. Valorile sunt calități alese de a fi și de a face, cum ar fi loialitatea, sinceritatea, să fii un prieten devotat, conexiunea cu natura, samd. Ele sunt o busolă care te ghidează spre direcția unei vieți care merită trăită. Dacă ai ales valoarea de a fi un partener grijuliu, îți poți aloca 30 de minute în fiecare zi în care să discuți cu partenerul despre cum i-a fost ziua.

2. Dezvoltarea recunosținței

Dezvoltarea recunoștinței e importantă deoarece îți antrenează mintea să decupeze lucrurile pozitive din mediu. Prin retrăirea momentelor pozitive din timpul zilei emoțiile pozitive sunt amplificate. Recunoștința ajută la reducerea stresului, dezvoltarea abilităților de a face față situațiilor dificile și are efecte pozitive și la nivelul relațiilor. Știm din neuroștiințe că mintea are tendința de a procesa mai ușor și mai des informația negativă deoarece în trecut era mai relevant să detectezi un pericol decât un stimul pozitiv, pentru a putea supraviețui. De aceea în lumea de azi trebuie să apelezi la niște artificii, precum exercițiul de practicare a recunoștinței pentru a-ți ajuta mintea să fie atentă măcar în aceeași măsură și la lucrurile pozitive din jur.

~ Jurnal de recunoștință

Notează în fiecare zi 5 lucruri care te-au bucurat și pentru care ești recunoscător. Apoi reflectează și retrăiește-le. Poate te gândești că situația actuală e de așa natură încât nu vei găsi 5 lucruri. Însă nu trebuie să fie lucruri extraordinare, ci lucruri mici ca discuțiile cu un prieten, un film care ți-a plăcut, că ești sănătos, etc.

De exemplu: m-am bucurat de prezența soarelui chiar și dacă doar de la geam, timpul petrecut cu pisica mea, gătitul mâncării mele favorite și cafeaua virtuală pe care am savurat-o cu o bună prietenă. Realizarea zilnică a acestui exercițiul îți va antrena mintea să se concentreze tot mai ușor asupra aspectelor pozitive din viața ta.

3. Cultivarea plăcerii

Plăcerea este o emoție care tinde să îți îndrepte atenția spre interior, spre nevoile și dorințele tale și activitățile care îți aduc plăcere, sunt cele care ne oferă recompense imediate.

~ Savurează (savurarea plăcerilor)

Alege o activitate care îți face plăcere. De exemplu să bei un ceai nou sau un pahar de vin. Stabilește când vei face activitatea, pune-o în agendă, pentru a crește șansa să o faci. Modul în care faci această activitate contează mai mult decât activitatea în sine. De aceea, fă-o diferit! Fă această activitate într-un mod mindful, prelungind cât mai mult experiența plăcerii.

Un exemplu ar fi să mănânci mâncarea preferată savurând fiecare înghițitură, să asculți muzică și să fii complet atent să te lași scufundat total în ea.

4. Cultivarea speranței

Speranța te ajută să identifici soluții pentru a-ți atinge un obiectiv și să le pui și în aplicare. Faptul că ai un vis, un scop, un proiect, ceva la care să speri te poate ajuta să te adaptezi mai bine din punct de vedere psihologic la situații dificile.

~ Stabilește-ți un obiectiv personal

Să ai un obiectiv pentru această perioadă e benefic deoarece îți va oferi un sentiment de control și mulțumire față de tine. Obiectivul nu trebuie să fie ceva extraordinar sau complex. Și unul simplu îți poate oferi o structură și poate să te facă să te simți bine cu tine. Poate fi ceva ce ți-ar plăcea să obții la finalul acestei perioade.

De exemplu: să povestești mai des cu prietenii tăi, să gătești mai mult, să petreci mai puțin timp pe rețele de socializare, să petreci mai mult timp cu tine, etc.

Exercițiile de mai sus au scopul de a te ajuta să faci față mai bine situațiilor dificile dar și să-ți îți încarci bateriile cu resurse. Tocmai de aceea e de preferat ca aceste activități să se regăsească în programul tău zilnic.

Cum ar fi să încerci timp de o săptămână și să vezi cum funcționează pentru tine?

Sper ca aceste informaţii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra emoţiilor tale viitoare, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Andreea Șandru

0751.923.276

andreea.sandru@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

(Photo credit: Ava Motive pe Pexels)

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.