Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Mirajul fericirii

Gabriel Dinu

Cu totii ne dorim sa fim fericiti. Acest lucru este promovat si discutat intens in ultima perioada, si daca luam in considerare toate sfaturile, putem sa ne facem o imagine falsa a fericirii si vom fugi dupa un miraj ce nu poate fi atins niciodata.

Iata cateva dintre miturile actuale:

1. Fericirea este o stare naturala usor de obtinut

Fericirea este starea naturală pe care omul trebuie sa o simtă daca are nevoile de baza indeplinite (casa, mancare, apa si o relatie de iubire). Nimic mai fals. Adevarul este ca emotiile umane sunt foarte complexe si starea naturală emoțională este într-o continuă schimbare iar asta presupune că emotiile noastre variază în funcție de experiențele pe care le avem. De exemplu, ca si vremea care iarna este cel mai probabil friguroasa si cu ninsori, iar vara cu mult soare, asa si noi cel mai probabil in situatii stresante vom avea emotii de neliniste si chiar anxietate, iar in situatii pozitive, vom simti emotii de bucurie.

2. Fericirea inseamna sa ma simt bine tot timpul

Fericirea este definita ca o stare de bine, fiind asociata cu succesul si evident, după cum am zis si mai sus, este la fel de volatila ca si orice alta emotie pe care o experimentam. Așteptarea ca fericirea sa fie prezentă tot timpul daca: obtin jobul mult visat, imi cumpăr casa mult dorita sau am o relatie care ma împlinește; este nerealista. Ganditi-va la cea mai fericita zi din viața voastră și cât a durat emoția de fericire. Cu siguranta veti descoperi ca nu toata ziua a fost fericită, ci au fost momente de fericire amestecate cu enervare, frustrare, nemulțumire, anxietate, frica, etc.

Varianta sanatoasa de a privi experientele pe care le avem, în concordanță cu ceea ce simțim ar fi sa experimentam toata paleta de emotii ce da sens si contur vietii noastre.

De exemplu daca esti parinte si ai copii, stii foarte bine ca acest rol iti aduce multe emotii pozitive, este o sursa de fericire si implinire, bucurie si stare de bine. Dar cu ce mai vine la pachet aceasta relatie? Cu enervare, frustrare, chiar furie, frica sau chiar panica, ingrijorare sau chiar anxietate. Toată paleta de emotii prezenta in aceste relații fac sa dezvoltăm o experienta cu sens.

Toate lucrurile frumoase si bune din viata noastra, cum ar fi construirea unei cariere, construirea unei familii, obtinerea siluetei dorite, necesita munca si implica un ansamblu de emotii, atat pozitive cat si negative: bucurie, entuziasm, implinire dar si frustrare, enervare, stres si uneori chiar furie, ingrijorare, anxietate. Asta inseamna ca atingerea unor obiective semnificative in viata noastra presupune un amalgam de emotii si trairi prin care putem trece, nu doar fericirea si bucuria pe care cei mai multi cred ca ar trebui sa le traim in fiecare clipa.

3. Daca nu esti fericit, inseamna ca ai o problema

In zilele noastre se promoveaza foarte mult fericirea pe care trebuie sa o simtim si sa o afisam tot timpul, iar daca nu reusim sa facem asta suntem catalogati ca avand o mare problema.

Realitatea este ca ne confruntam cu multe dificultati, situatii stresante si probleme in viata de zi cu zi. Modul normal de a face fata acestor situatii implica emotii negative prin care facem fata situatiilor respective. Este important sa facem diferenta intre emotii adaptative negative, si emotii dezadaptative.

Daca va confruntati si voi cu aceste mituri si nu reusiti sa le transpuneti in niste idei rationale, va asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Mihaela Stinga (Iote)
0760 737 493
mihaela.iote@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.