Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

NU-urile din viața noastră

Gabriel Dinu

De multe ori în cabinet discutăm despre a spune “NU”. Și la fel de frecvent discuția se învârte în jurul a cât de greu este să spui “NU” și a motivelor care de obicei ne împiedică să facem asta.

Spun adesea că anxietatea este un simptom – ca febra în răceală – și că este important să “tratăm” nu doar febra, ci și virusul din spate care a determinat-o. Iar capacitatea noastră de a spune NU face parte din acest virus.

De ce ne este greu să spunem “NU”? Câteva din cele mai des întâlnite motive sunt:

  • Ne este teamă de reacția celorlalți. Am învățat de-a lungul timpului că dacă nu suntem docili sau nu suntem de acord cu ceilalți, suntem pedepsiți. Ceilalți/celălalt se supără. Își retrag iubirea, aprecierea sau ajutorul.
  • Ne este teamă de imaginea pe care celălalt și-o va crea despre noi.
  • Ne place să avem o plasă de siguranță – „dacă eu fac acum asta pentru el/ea, chiar dacă îmi este greu, și el/ea mă va ajuta atunci când am nevoie”.
  • Ni se pare că nu avem dreptul, că TREBUIE să facem/să suportăm/să fim în acel fel.
  • Ne este teamă că pierdem ceva, chiar nepotrivit pentru noi, și că poate această pierdere ne duce la mai rău.

În plus, nu toate NU-urile sunt la fel. 🙂

Unele sunt sănătoase și necesare, ne facem rău și ne trădăm pe noi atunci când nu le spunem. Altele sunt ca răspunsul automat „luptă sau fugi” – spuse din orgoliu, ca o armă, sau din frică, ca o evitare.

Și este important să știm diferența. Să știm când avem în față un „NU” care o să ne deschida noi uși și o să ne dea aripi și când unul care deschide poarta spre regret ne ajută să luăm mai ușor decizia de a-l spune sau nu. Cele două strategii de mai jos ne pot ajuta să identificăm:

  1. Să știm și ce vrem, nu doar ce nu vrem. Să definim binele, modul în care vrem să arate lucrurile pentru noi, nu doar să știm cum arată răul. „Dacă nu mai vreau situația/job-ul/relația/prietenia aceasta – ce vreau în schimb?” A defini ce îți dorești te ajută să știi pe ce drum să o iei după ce ai ieșit de pe cel pe care te aflai deja.
  2. Imaginându-ne ce am spune despre această decizie la 90 de ani. Ne imaginăm pe noi la o vârstă înaintată și ne uităm în spate la momentul actual văzând ce s-ar fi întâmplat în ambele variante – și dacă spunem da acestei situații și dacă spunem nu. „Cum se va simți fiecare decizie la 90 ani? De care mă voi bucura? Ce drum îmi place mai mult?” – De obicei acest „Eu la 90 ani” este ceva mai curajos și mai înțelept decât varianta mea de acum, care se confruntă cu toate implicațiile și consecințele acestei alegeri.

Te invit să te gândești și tu cum stai la capitolul „Nu-uri” și să începi schimbările pe care ți le dorești și de care ai nevoie. Sper ca aceste informaţii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra a ce te ajuta în momentele dificile, iar daca ai nevoie de ajutor, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 lecții sunt gratuite. Poți face o programare la unul din numerele de telefon pe care le găsești la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Ileana Matei

0726.112.161

ileana.matei@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.