Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Parenting. Ce sa aleg?

Gabriel Dinu

“Cate bordeie, atatea obiceie.” Fiecare familie care are in crestere si ingrijire copii este mai mult sau mai putin preocupata de parenting. Sunt persoane care in afara de sfaturile primite de la diversi cunoscuti, nu au nici un fel de preocupare pentru imbunatatirea modului in care isi educa puii, crescand copiii asa cu au fost ei insisi crescuti. Asta nu inseamna neaparat un lucru rau, atata vreme cat copiii cresc armonios din toate punctele de vedere.

La polul opus sunt parintii preocupati excesiv de modul in care cresc si educa copiii, citind mult, testand diverse metode, mergand la cursuri foarte des, adesea fiind concentrati mai mult pe metoda si mai putin pe copil. Nici aceasta extrema nu este neaparat negativa, daca motivatia este una corecta si daca educarea copilului nu devine hiperprotectiva sau prea tehnica.

Pentru oricine este evident faptul ca totusi echilibrul este cel mai de dorit. Ce facem insa cu multele carti si articole contradictorii legate de stilul de parenting cel mai eficient. Cum alegem? Care este cea mai buna optiune?

Adevarul este ca orice teorie de parenting are lucruri care functioneaza si altele care nu; adevarul este ca nici un copil si nici un adult nu este la fel, pentru a se potrivi o teorie standard. Nu exista adevar valabil pentru toata lumea sau tehnica potrivita pentru orice copil sau parinte. In plus, fiecare parinte aduce in educarea copilului propriul bagaj: mostenirea genetica transmisa copilului, modul in care el a fost crescut ca parinte, gestionarea de zi cu zi a problemelor de viata, nivelul intelectual.

Prin urmare, aleg ce se potriveste cel mai bine culturii in care traiesc si familiei pe care o am astfel incat copilul meu sa fie sanatos, fericit si adaptat. Merita sa citesc, sa ma interesez, sa testez tehnici astfel incat toti sa fim castigati. In plus, sunt cateva aspecte importante de care ca parinti merita sa tinem cont:

– ce dorim cu adevarat sa devina copilul. Unii doresc copii cuminti si muncitori, altii doresc copii care sa ramana langa parinti acordand la randul lor respect si ingrijire, altii doresc copii independenti si inovatori, altii le doresc pe toate la un loc, altii doresc copii perfecti si tot asa. Adevarul este ca analiza atenta a motivatiei noastre ca parinte va indica de fapt si spre stilul parental adoptat;

– personalitatea copilului (adesea preluata de la noi sau o ruda apropiata) si ce isi doreste copilul;

– starea de bine, de siguranta, de armonie si respect de care copilul are nevoie constant in familia lui si pentru care merita sa luptam ca parinti;

– evitarea unor aspecte general valabile care ranesc copilul: orice forma de abuz, mintirea copilului, schimbarile bruste de dispozitie ale parintelui, inconsistenta (reactii diferite ale parintelui vis-a-vis de aceeasi problema), hiperprotectia, distanta emotionala, etc.

– mentinerea starii de sanatate a copilului, inclusiv cea emotionala, prin apelarea la specialisti, atunci cand in viata copilului apare suferinta.

Sa nu uitam: nu exista parenting perfect, nu exista parinti perfecti, nu exista copii perfecti. Orice parinte greseste, orice copil greseste, toate intr-o lume imperfecta. Prin urmare, relaxati si linistiti, putem alege sa crestem copiii inconjurati de afectiune si respect reciproc, invatand impreuna si gresind impreuna. Curaj!

Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, intrati pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe informatii, accesati pagina de Contact a siteului si faceti o programare. Psihoterapia se poate face si online, avand mai multe detalii AICI. Totodata, va puteti impartasi dificultatile pe forumul siteului, unde puteti afla despre cum vad alte persoane problema si despre cum i-a ajutat psihoterapia.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Simona Chiriluta
www.psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.